ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΑΠΟΨΕΙΣΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΚΛΟΓΕΣΕΛΛΑΔΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενός κακού Δεκέμβρη, μύρια κακά έπονται.

Ο Δεκέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας για την Ελλάδα. Στην λήξη του πρώτου δεκαημέρου του, η Ε.Ε θα πρέπει να αποφασίσει για την επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της προκλητικότητάς της. Αυτό, ίσως και να μην είναι τόσο ευοίωνο.

Η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έδειξε και στον πιο αφελή πως η χώρα μας δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τα κύματα της πανδημίας, αλλά και τα θεόρατα της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Οι νικητές αυτής της σύγκρουσης (Ρωσία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν) έδειξαν πως η στρατιωτική δράση αποτελεί έναν αποτελεσματικό και ασφαλή δρόμο για την επιτυχία,σε μια ευρύτερη περιοχή, πέραν του Νοτίου Καυκάσου, που φτάνει μέχρι τη Συρία και ενδεχομένως τη Λιβύη.

Η σύσφιγξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν αποτελεί καλό οιωνό για την άσκηση της όποιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο διεθνές σκηνικό. Η στρατικοποίηση ως μέθοδος εφαρμογής της εξωτερικής πολιτικής και η αποδυνάμωση της διπλωματίας είναι ένα φαινόμενο που θα το αντιμετωπίσουμε στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Η Τουρκία, μέσα στα πλαίσια της ρωσικής πολιτικής στη Συρία ως σύμμαχος, θα αυξήσει τις πιέσεις για να κερδίσει τις όποιες απολαβές της στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα, εκτός της τουρκικής προκλητικότητας και της πανδημίας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα οικονομικά της χώρας έχουν μια τάση παλινδρόμησης σε εποχές μνημονίων της Κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με την προμνημονιακή της αντίληψη δείχνει να το αγνοεί εσκεμμένα. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το 2021 θα είναι χρονιά εκλογών και ενδεχομένως να τεθεί ξανά κάποιος τεχνοκράτης ως Πρωθυπουργός, όπως έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο.

Θα είναι το 2021 ένα νέο 2011;

www.aspidapoliton.gr/protaseis-amesis-dimokratias

Σχετικά Άρθρα

Back to top button