ΙΣΤΟΡΙΑ

22 Νοεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η δολοφονία του Κένεντι

1963: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό )

 

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή ενόσω βρίσκεται στο Ντάλας συνοδεία αυτοκινητοπομπής. Η σφαίρα προκαλεί μοιραίο τραύμα στον εγκέφαλο του Προέδρου των ΗΠΑ. Πλάϊ στον Κένεντυ, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθεί ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον.

Το χρονικό

Η ώρα είναι 12.30. Ο Τζον Κένεντυ δέχεται το μοιραίο βλήμα του ελεύθερου σκοπευτή από ένα κτίριο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την πορεία της αυτοκινητοπομπής. Νωρίτερα ο Κένεντυ, ο Τζόνσον και ο κυβερνήτης Κόναλυ έχουν εισπράξει μία ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Ντάλας.

Ο Κένεντυ μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο Πάρκλαντ. Εισαγάγεται στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών και συνέχεια στο χειρουργείο, παρουσία μόνο ιατρών και νοσηλευτών. Η Τζάκι Κένεντι βρίσκεται στο νοσοκομείο, εκτός όμως του χειρουργικού δωματίου όπου το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή τον σύζυγό της.

Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοινώνουν το θάνατο του Αμερικανού Προέδρου στη μία το μεσημέρι. Ωστόσο, σύμφωνα με μετέπειτα και ανεπίσημες αναφορές του Δρ Τομ Σάϊρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο θάνατος του Κένεντυ ήταν ακαριαίος :«Ιατρικώς, ήταν εμφανές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ζωντανός όταν τον έφεραν. Δεν υπήρχε αυτόματη αναπνοή. Οι κόρες των ματιών του  ήταν διεσταλμένες και ακίνητες. Ήταν φανερό το τραύμα που είχε δεχθεί στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο», λέει ο Δρ. Σάιρς.

Στις 2 το μεσημέρι η άψυχη σωρός του Τζον Κένεντυ  μεταφέρεται έξω από το νοσοκομείο μέσα σε ένα μπρούτζινο φέρετρο. Δίπλα του περπατά η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Το πρόσωπό της είναι θλιβερό. Τα μάτια της είναι καρφωμένα σταθερά στο έδαφος. Το φέρετρο παραλαμβάνει νεκροφόρα έξω από το νοσοκομείο.

Η Τζάκι το αγγίζει απαλά με το χέρι της, ανεβαίνει στη νεκροφόρα και κάθεται δίπλα του. Στη συνέχεια κατευθύνονται προς το Love Field όπου το  σώμα του Κένεντι μεταφέρεται στο Προεδρικό τζετ. Στο Προεδρικό αεροπλάνο επιβαίνουν μέλη του προσωπικού της Προεδρίας των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου αλλά και δύο ιερείς οι οποίοι φέρουν εις πέρας τις  πνευματικές ιεροτελεστίες για τον θάνατο του Ρωμαιοκαθολικού, τέως πλέον, Αμερικανού Προέδρου.

Ακολουθεί η ορκωμοσία του Λίντον Τζόνσον παρουσία του δικαστή Χαγκς: «Ορκίζομαι να ασκήσω να καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, να υπερασπιστώ, να προστατεύσω και να διατηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ». Στις 2.46, 106 λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ, ο Λίντον Τζόνσον, κάποτε αγρότης και δάσκαλος στην Johnson City, γίνεται ο 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κένεντυ φέρεται να είναι ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές την ίδια ημέρα. Έπειτα από σχετική έρευνα, ο Όσβαλντ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ακόμη μία δολοφονία, του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ, η οποία είχε προηγηθείς αυτής του Κένεντυ.

Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελεί υπό κράτηση.

Το καρέ 313 

Ο Αμπραχάμ Ζαπρούντερ στεκόταν με μια κάμερα στο πλήθος που περίμενε στο Ντάλας την αυτοκινητοπομπή του Αμερικάνου Προέδρου. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατέγραφε τη δολοφονία του Κένεντι. Δεν πρόκειται φυσικά για το μοναδικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία αλλά είναι το μοναδικό που καταγράφει τη στιγμή που η σφαίρα βρίσκει το στόχο της.

Το βίντεο του Ζαπρούντερ διαρκεί μόλις 26,6 δευτερόλεπτα και μετρά 486 έγχρωμα καρέ, χωρίς ήχο. Πουλήθηκε στο περιοδικό Life για 150.000 δολάρια. Όπως όλα γύρω από τη δολοφονία Κένεντι δεν γλίτωσε από το κύμα συνωμοσιολογίας που την περιβάλει. Στο καρέ 313 το κεφάλι του Αμερικανού προέδρου έσκαγε από την σφαίρα.

Τα επόμενα χρόνια καρέ από το φιλμ άρχισαν να δημοσιεύονται χωρίς όμως το επίμαχο 313. Έτσι οι θεωρίες φούντωσαν μιλώντας και για κατασκευή του βίντεο από τη CIA. Πλέον το φιλμ είναι ιδιοκτησία των Εθνικών Αρχείων και φυλάσσεται σε ειδικό δοχείο για τη διατήρησή του. Η προβολή του εξ ολοκλήρου είναι σπάνια

 


 

 

‘Αλλα γεγονότα ..

 

Αλμανάκ

1247: Σύμφωνα με το θρύλο, πεθαίνει ο Ρομπέν των Δασών, μεγάλος υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάτων. Οι φτωχοί του Νότιγχαμ θρηνούν την απώλεια του.

1354: Ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός παραιτείται από κάθε εξουσία και κλείνεται σε μοναστήρι, όπου θα ζήσει ως απλός μοναχός έως το 1383 και θα γράψει την περίφημη ιστορία του.

1821: Ο Γιουσούφ Σελίμ πασάς πυρπολεί την Πάτρα.

1897: Μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Η συνθήκη επιβάλλει στην Ελλάδα Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

 

 

1906: Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου. Θα ταυτιστεί με τα αρχικά της φράσης «Save Our Souls» (σώστε τις ψυχές μας).

1907: Διοργανώνεται ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια για το μη υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»).

 

1920: Διενεργείται δημοψήφισμα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη για την επάνοδο του Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε αναγκαστεί από τις δυνάμεις της Ανταντ να εγκαταλείψει το θρόνο το 1916.

 

1938: Δολοφονείται στις φυλακές της Κέρκυρας ο γ.γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ), Χρήστος Μαλτέζος.

 

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Έλληνες μπαίνουν νικητές στην Κορυτσά.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος ηγέτης Τσάνγκ Κάι Σεκ συναντώνται προκειμένου να βρουν τρόπο να νικήσουν την Ιαπωνία.

1956: Τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

1957: Απαραίτητο γίνεται το απολυτήριο του Δημοτικού για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.

1963: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

 

1977: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο «Concorde» εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1989: Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα. Την ίδια μέρα, βόμβα εκρήγνυται στη δυτική Βηρυτό, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του λιβανέζου προέδρου, Ρενέ Μουαβάντ. Ο πρόεδρος πέφτει νεκρός.

 

1990: Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοινώνει την παραίτησή της, έπειτα από 11 χρόνια, όταν αμφισβητείται από την ηγεσία των Συντηρητικών.

2002: Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές, ζητώντας να μη γίνει ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Κόσμος στη Νιγηρία. Οι ταραχές προκαλούνται από μουσουλμάνους, οι οποίοι εισβάλλουν και καίνε τα γραφεία εφημερίδας που είχε γράψει ότι – αν ζούσε ο προφήτης Mωάμεθ ίσως να είχε παντρευτεί μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για τη Mις Κόσμος. Πάνω από 100 νεκροί, 200 τραυματίες, 12.000 άστεγοι, 22 κατεστραμμένες εκκλησίες και 8 κατεστραμμένα τζαμιά είναι ο τραγικός απολογισμός των ταραχών. Τελικά, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, με νικήτρια την Τουρκάλα υποψήφια.

2005: Η Αγκέλα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1890 – Σαρλ Ντε Γκολ, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια (1958-1969). (Θαν. 9/11/1970)

 

1934 – Ρίτα Σακελλαρίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια. (Θαν. 6/8/1999)

 

1976 – Βίλε Βάλο, Φινλανδός τραγουδιστής, ιδρυτικό μέλος των HIM.

1984 – Σκάρλετ Γιοχάνσον, αμερικανίδα ηθοποιός.

1993 – Ευδοκία Τουμπανάκη,Φοιτήτρια Βιολογικού Κρήτης,(Πήγε Κρήτη επειδή ήταν το αγόρι της).

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

365 – Αντιπάπας Φήλιξ Β΄

1617 – Αχμέτ Α’, Οθωμανός σουλτάνος

1718 – Έντουαρντ Τιτς, Άγγλος πειρατής, περισσότερο γνωστός ως Μαυρογένης.

1944 – Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον, Βρετανός αστροφυσικός.

1963 – Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, Βρετανός συγγραφέας. (Γεν. 26/7/1894)

 

1963 – Τζον Κένεντι, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

2007 – Μορίς Μπεζάρ, διακεκριμένος γάλλος χορογράφος. (Γεν. 1/1/1927)

2008 – Ιμπραχίμ Ναζίρ, 82, πρόεδρος των Μαλδίβων (1968-1978).

2011 – Αργύρης Κουνάδης, έλληνας συνθέτης. (Γεν. 14/2/1924)

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button