ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Πιθανή 2μηνη παράταση – Πόσα θα πληρώσετε-(πίνακες)

Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να δώσει μια περίοδο χάριτος δύο μηνών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Αναλυτικοί πίνακες τελών ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, εξετάζεται ως πιθανότητα μια μικρή παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη δίμηνη περίοδο χάριτος, αποτελεί όμως μια σκέψη για ανακούφιση των νοικοκυριών εν μέσω και των προβλημάτων που προκαλεί το lockdown και η πανδημία.

Η σχετική ρύθμιση πάντως υπάρχει πιθανότητα να έρθει μαζί με την τροπολογία για την παράταση πληρωμής των επιταγών την επόμενη εβδομάδα, που θεωρείται δεδομένη.

Ταυτόχρονα, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, τίποτα δεν αλλάζει το ύψος των τελών κυκλοφορίας που θα πληρώσουμε για το 2021.

Η ΑΑΔΕ δεν έχει ωστόσο αναρτήσει ακόμα τα σχετικά ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, παρότι προβλέπεται η πληρωμή τους από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό και της μεγάλης πιθανότητας παράτασης, καθώς έχουν ήδη .

Υπενθυμίζουμε ότι και το 2020 η παράταση είχε φτάσει στον ένα μήνα, δηλαδή στο τέλος του Ιανουαρίου, δεν είχε ανακοινωθεί όμως παρά ελάχιστα 24ωρα πριν τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, στο τέλος του χρόνου.

Τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώσουμε για το 2021 παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με τα περσινά, αν και αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά που υπολογίζονται βάσει του προτύπου κατανάλωσης και ρύπων NEDC. Από το επόμενο έτος, ο υπολογισμός των ρύπων θα γίνεται με βάση το πρότυπο WLTP, το οποίο ως πιο αυστηρό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση στις εκπομπές CO2 όλων των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει μια σχετική προσαρμογή και στο κόστος των τελών/γραμμάριο CO2.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες που ακολουθούν, τα τέλη έχουν τρεις τρόπους υπολογισμού, ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος. Ο φθηνότερος είναι για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί έως το 2000 και υπολογίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά χωρητικότητας του κινητήρα.

Στη συνέχεια έχουμε το δεύτερο επίπεδο για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν έως το 2005, τα οποία πληρώνουν ελαφρώς περισσότερα και εκείνα που ταξινομήθηκαν από το 2006 έως την 31/10 του 2010, που επιβαρύνονται επίσης με κάτι παραπάνω. Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ο υπολογισμός των τελών γίνεται με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Από την 31/10 του 2010 και ύστερα, τα αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν.

Τέλη 2021

Σχετικά Άρθρα

Back to top button