ΙΣΤΟΡΙΑ

25 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

25 Οκτωβρίου 1822…. Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. Περίπου 10.000 Τούρκοι και τρία τουρκικά πλοία υπό το Γιουσούφ Πασά πολιορκούν το Μεσολόγγι από την ξηρά και τη θάλασσα.


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

 


 

Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου

.

Μετά την καταστροφική μάχη του Πέτα για τους έλληνες επαναστάτες (4 Ιουλίου 1822), ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής, επικεφαλής 11.000 ανδρών, κατήλθαν χωρίς αντίσταση στην κοιλάδα του Μεσολογγίου, την οποία απέκλεισαν από ξηράς (25 Οκτωβρίου).

Μαζί τους βρέθηκαν και οι οπλαρχηγοί Βάλτου και Ξηρομέρου, Γεώργιος Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Ράγκος, Γώγος Μπακόλας, Γεωργάκης Βαλτινός και Ανδρέας Ίσκος, που είχαν δηλώσει υποταγή στους δύο πασάδες. Ο Γιουσούφ Πασάς με τον στόλο του συμπλήρωνε τον αποκλεισμό της πόλης από τη θάλασσα. Το Μεσολόγγι εκείνα τα χρόνια ήταν το οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας (σημερινής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Μάρκος Μπότσαρης με τα λείψανα του εκστρατευτικού σώματος του Πέτα ανέλαβαν την υπεράσπιση της πόλης. Το Μεσολόγγι ήταν ευπρόσβλητο από ξηράς και προστατευόταν από ένα χαμηλό περιτείχισμα κατασκευασμένο στις αρχές της Επανάστασης.

Η δύναμη των πολεμιστών δεν υπερέβαινε τους 700 άνδρες, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον επταπλάσιοι υπερασπιστές. Στους προμαχώνες δεν υπήρχαν παρά μόνο 14 πυροβόλα. Τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα μόλις έφθαναν για ένα μήνα. Η θέση των πολιορκουμένων ήταν απελπιστική.

Στο στρατόπεδο των πολιορκητών υπήρχε διχογνωμία για το σχέδιο ενεργειών. Ο Κιουταχής και ο Γιουσούφ υποστήριζαν την άμεση κατάληψη του Μεσολογγίου με έφοδο. Ο Ομέρ Βρυώνης ήταν της γνώμης να το καταλάβουν δια συμβιβασμού, προκειμένου να διατηρηθεί η πόλη αλώβητη για τις ανάγκες του στρατού, μετά την ερήμωση της Αιτωλοακαρνανίας.

Τελικά, επικράτησε η γνώμη του Ομέρ. Οι πολιορκούμενοι εξέλαβαν ως θείο δώρο την εξέλιξη αυτή. Άρχισαν ατέρμονες συζητήσεις περί συμβιβασμού, αναμένοντας τη βοήθεια που είχαν ζητήσει από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Πράγματι, στα μέσα Νοεμβρίου στολίσκος από 11 πλοία υπό τον Ανδρέα Μιαούλη διέσπασε τον θαλάσσιο αποκλεισμό του Μεσολογγίου.

Αποβίβασε 1000 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ανδρέα Ζαΐμη και Κανέλλο Δεληγιάννη και προμήθευσε με τροφές και πολεμοφόδια τους υπερασπιστές του. Τότε, οι πολιορκούμενοι διαμήνυσαν στους Τούρκους πασάδες, ότι αν θέλουν το Μεσολόγγι να έλθουν να το πάρουν.

Η κατάσταση στο στρατόπεδο των πολιορκητών δεν ήταν καλύτερη από αυτή τον πολιορκουμένων. Τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα άρχισαν να ελαττώνονται και οι προμήθειες νέων κατέστησαν δυσχερείς. Έτσι, οι πασάδες αποφάσισαν έφοδο, αφού είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις διαπραγματεύσεις. Η επίθεση προγραμματίστηκε για τη νύχτα της 24ης προς 25η Δεκεμβρίου, με την ελπίδα ότι οι μαχητές θα εγκατέλειπαν τους προμαχώνες και θα πήγαιναν στις εκκλησιές για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Όμως, το σχέδιο της επίθεσης είχε διαρρεύσει στους μαχητές του Μεσολογγίου από τον ελληνικής καταγωγής γραμματικό του Ομέρ Βρυώνη, Γιάννη Γούναρη, κι έτσι η φρουρά παρέμεινε στις θέσεις της πανέτοιμη για την επίθεση.

Κατά την έφοδο, οι Οθωμανοί υπέστησαν πανωλεθρία και οι δύο πασάδες αποφάσισαν να λύσουν την πολιορκία στις 31 Δεκεμβρίου 1822, επειδή κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι έφθανε εναντίον τους ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στην Ήπειρο, νέα δοκιμασία περίμενε τους καταπονημένους Οθωμανούς.

Στην προσπάθειά τους να διαβούν τον πλημμυρισμένο Αχελώο, πολλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Τα υπολείμματα των δυνάμεων του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη έφθασαν σε κακή κατάσταση στις 21 Φεβρουαρίου 1823 στο Κραβασσαρά (σημερινή Αμφιλοχία) και στη συνέχεια πέρασαν με πλοία στην Πρέβεζα.

Η καταστροφή του οθωμανικού στρατού προκάλεσε την αποτυχία της εκστρατείας των δύο πασάδων κατά της Δυτικής Ελλάδας. Η επιτυχία των Ελλήνων έγινε μεγαλύτερη, καθώς μετά την αναχώρηση των Οθωμανών από το Μεσολόγγι, ενώθηκαν με τους επαναστάτες οι οπλαρχηγοί Ανδρέας Ίσκος και Γεωργάκης Βαλτινός, που είχαν προσχωρήσει στο τουρκικό στρατόπεδο.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, με νωπά τα γεγονότα στο μυαλό του, αναφέρεται στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και την καταστροφική διάβαση του Αχελώου από τους Τούρκους στο ποίημα του «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που έγραψε το Μάιο του 1823 (στροφές 88-121) ..

 


 

ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

 

 

1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. Περίπου 10.000 Τούρκοι και τρία τουρκικά πλοία υπό το Γιουσούφ Πασά πολιορκούν το Μεσολόγγι από την ξηρά και τη θάλασσα. Οι Μεσολογγίτες, που δεν υπερεβαιναν τους 700, υπό τους Μαυροκορδάτο, Μ. Μπότσαρη, Γ. Κίτσο και Θ. Γρίβα αποφασίζουν να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων.

1870: Εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών δέχεται τηλεγράφημα από τη Λευκάδα από τον Π. Βατσαξή, που ενημέρωνει σχετικά, περιγράφοντας την περατήρησή του χωρίς να κάνει μνεία στο Σέλας ή να γνωρίζει περί αυτού.

1880: Για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική ιστορία) ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

1912: Ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει την Τένεδο και προελαύνει στα Δαρδανέλλια.

1913: Η Σερβία υποκύπτει στις πιέσεις της Αυστρίας και αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Αλβανίας.

1914: Η Βρετανία, συγχρόνως με την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας, προβαίνει σε προσάρτηση της Κύπρου, ως κτήση της Μ. Βρετανίας.

1917: (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) Κατά το ρωσικό ημερολόγιο, ξεσπά η Επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία. Οκτωβριανή Επανάσταση. Για δεύτερη φορά αυτόν το χρόνο ανατρέπεται η ρωσική κυβέρνηση. Οι Μπολσεβίκοι επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης.

1918: Το καναδικό ατμόπλοιο «Πριγκίπισσα Σοφία» προσκρούει σε ύφαλο στα ανοιχτά της Αλάσκας, με 398 νεκρούς.

1922: Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στο στρατοδικείο 8 στρατιωτικούς και πολιτικούς, ως υπευθύνους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1925: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπυρίδων Πάτσης, Πειραιώς ο Τάκης Παναγιωτόπουλος και Θεσσαλονίκης ο Μηνάς Πατρίκιος, ο οποίος είναι και ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της συμπρωτεύουσας.

1931: Ο Εμμανουήλ Τσουδερός εκλέγεται διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

1936: Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Γκαλεάτσο Τσιάνο, υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας και δημιουργούν τον Άξονα Βερολίνου – Ρώμης. Η συμφωνία θα παραμείνει μυστική έως την 1η Νοεμβρίου.

1938: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επίσημα τη Λιβύη ιταλικό έδαφος.

1949: Αποχωρούν από την Ελλάδα τα βρετανικά στρατεύματα.

1951: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επανεκλέγεται στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, σε ηλικία 77 ετών.

1952: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποκλείει για τρίτη φορά την κομμουνιστική Κίνα.

1955: Η Αυστρία ανακτά για πρώτη φορά την κυριαρχία της από τη γερμανική κατοχή του 1938 μετά την αποχώρηση και των τελευταίων συμμαχικών δυνάμεων.

1958: Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν το Λίβανο.

1959: Αρχίζει επίσημα η Α΄ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου με 16 ομάδες. Σέντρα στο πρώτο πρωτάθλημα.

1960: Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για κατάληψη ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.

1962: Ο αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1983: 1.800 αμερικανοί πεζοναύτες, υποστηριζόμενοι από 300 στρατιώτες αγγλόφωνων νήσων της Καραϊβικής, εισβάλουν στο νησί της Γρενάδας. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την κυβέρνηση του μικροσκοπικού αυτού κράτους ότι επηρεάζεται από τους Κουβανούς και τους Σοβιετικούς.

1984: Στην Ουάσινγκτον εντοπίζεται ο ιός της ηπατίτιδας.

1994: Ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο εκατομμύρια βαρέλια διαρρέει από σπασμένο αγωγό πετρελαίου και χύνεται στη ρωσική Αρκτική ζώνη, στη περιοχή Κόμι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

2008: Στην Υεμένη πλημμύρες προκαλούν τον θάνατο περίπου 200 ατόμων, ενώ περί τους 20.000 εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1811 – Εβαρίστ Γκαλουά, Γάλλος μαθηματικός.

1825 – Γιόχαν Στράους (γιος), Αυστριακός μουσικοσυνθέτης.

1838 – Ζορζ Μπιζέ, Γάλλος μουσικοσυνθέτης.

1881 – Πάμπλο Πικάσσο Ισπανός ζωγράφος. (Θαν. 8/4/1973)

1884 – Έιβιντ Μπέργκραβ, Νορβηγός εκκλησιαστικός ηγέτης

1889 – Αμπέλ Γκανς, κινηματογραφιστής.

1895 – Λεβί Εσκόλ, Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

1927 – Μπάρμπαρα Κουκ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

1934 – Τρύφων Κουταλίδης, Έλληνας δικηγόρος.

1939 – Νίκος Νικολαΐδης, Έλληνας σκηνοθέτης. (Θαν. 5/9/2007)

1941 – Άννα Τάιλερ, Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος.

1942 – Έλεν Ρέντι, τραγουδίστρια.

1944 – Γιον Άντερσον, τραγουδιστής (Yes).

1947 – Θανάσης Γκαϊφύλλιας, τραγουδιστής, μουσικός-συνθέτης, ποιητής.

1948 – Νταν Γκέιμπλ, πρωταθλητής της πάλης και προπονητής.

1950 – Κρις Νόρμαν, Βρετανός μουσικός, πρώην μέλος του συγκροτήματος Smokie.

1955 – Ρόμπιν Γιούμπανκς, τρομπονίστας της τζαζ.

1955 – Ματίας Γιάμπς, κιθαρίστας,μέλος του συγκροτήματος Scorpions.

1956 – Τάουτερ Χάρβεϊ, μουσικός, μέλος του συγκροτήματος της ρέγκε Inner Circle, που έκαναν (1993) επιτυχία με το τραγούδι Sweat («A La La La La Long»).

1959 – Νάνσι Καρτράιτ, ηθοποιός (The Simpsons, Rugrats, Kim Possible).

1961 – Γκρόβερ Γουόλντροπ, Αμερικανός βιοχημικός.

1961 – Τσαντ Σμιθ, μουσικός, μέλος του συγκροτήματος Red Hot Chilli Peppers.

1964 – Νικόλ, Γερμανίδα τραγουδίστρια, νικήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision (1982).

1970 – Εντ Ρόμπερτσον, Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος Barenaked Ladies.

1971 – Πέδρο Μαρτίνεζ, άσος του μπέιζμπολ.

1971 – Μιντόρι, Γιαπωνέζα βιολονίστα.

1975 – Γιώργος Τσαλίκης, τραγουδιστής, στη Στυλίδα της Λαμίας.

1977 – Μπίργκιτ Πριντς, Γερμανίδα άσος του ποδοσφαίρου.

1980 – Φελισιέν Σίνγκμπο, ποδοσφαιριστής από το Μπενίν (ΠΑΣ Γιάννενα , Πιερικός).

1982 – Βαγγέλης Στουρνάρας, ποδοσφαιριστής (Νίκη Βόλου).

1983 – Αλεξία Σμυρλή, πρωταθλήτρια της σκοποβολής από την Αθήνα, μέλος της ολυμπιακής ομάδας (2004).

1984 – Σάρα Έλενα Λούμχολντ, το νεαρότερο μέλος του συγκροτήματος A-Teens.

1984 – Κώστας Φούφουλας, ποδοσφαιριστής (εθνική Ελπίδων, Κέρκυρα).

1985 – Φράνσις Φόρκεϊ Ντόε, ποδοσφαιριστής από τη Λιβερία, γνωστός με το ψευδώνυμο «παππούς» (Ατρόμητος).

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

625-Βονιφάτιος Ε΄, Πάπας (619-25).

1047-Μάγκνους Α΄ βασιλιάς της Νορβηγίας και Δανίας (1035-47).

1154- Στέφανος Βασιλιάς της Αγγλίας.

1230- Τζίλμπερτ ντε Κλαρ, 5ος κόμης του Χέρτφορντ Βρετανός στρατιωτικός.

1400-Τζέφρι Τσόσερ, Άγγλος ποιητής που έγραψε το έργο «Θρύλοι του Καντέρμπουρι».

1415- Ιωάννης Α΄ του Αλενκόν

1492- Θαδδαίος Μακ Κάρθι, Ιρλανδός Καθολικός επίσκοπος.

1495-Ιωάννης Β΄ ο Τέλειος Βασιλιάς της Πορτογαλίας (1481-95).

1510-Τζόρτζιο Τζορτζόνε Ιταλός ζωγράφος.

1555- Ολίμπια Φούλβια Μοράτα, 29, Ιταλίδα λογία

1557- Ουίλιαμ Κάβεντις Άγγλος πολιτικός.

1647 – Ευαγγελίστα Τοριτσέλι, Ιταλός φυσικός και μαθηματικός. (Γεν. 15/10/1608)

 

1733- Τζοβάνι Τζιρόλαμο Σακέρι Ιταλός γεωμέτρης, που ασχολήθηκε με το 5ο Θεώρημα του Ευκλείδη.

1757- Αντουάν Ογκιστέν Καλμέτ Γάλλος θεολόγος.

1760- Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς της Αγγλίας, εκλέκτορας του Αννόβερου (1727-60).

1826- Φιλίπ Πινέλ Γάλλος γιατρός, πρωτοπόρος στην ανθρώπινη μεταχείριση των διανοητικά ασθενών ανθρώπων.

1851-Παναγιωτάκης Γιατράκος Μανιάτης αγωνιστής του ’21.

1893 – Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ρώσος συνθέτης. («Ο Καρυοθραύστη», «Η Λίμνης των Κύκνων») (Γεν. 25/4/1840)

 

1922- Τέρενς ΜακΣουίνεϊ, λόρδος δήμαρχος του Κορκ και ηγέτης του Δημοκρατικού Στρατού της Ιρλανδίας, στις φυλακές Μπρίξτον μετά από απεργία πείνας 74 ημερών. Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί ο θάνατος του Μάικ Φιτζέραλντ, του πρώτου απεργού πείνας, που πέθανε σε φυλακή.

1929 – Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, έλληνας συγγραφέας. (Γεν. 15/10/1850)

1955- Σαντάκο Σασάκι Γιαπωνέζα, θύμα της Χιροσίμας.

1961-Πέτερ Γιένσεν συνεφευρέτης του μεγάφωνου.

1972-Βασίλης Λυμπέρης, 26, ο τελευταίος Έλληνας βαρυποινίτης που καταδικάστηκε σε θάνατο, εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα για το φόνο της πεθεράς και των 2 παιδιών του και το βαρύτατο τραυματισμό της συζύγου του. Τα θύματα κάηκαν με βενζίνη που τους έριξε ο δράστης.

1973-Αμπέμπε Μπικίλα, 46, διάσημος Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος (ξυπόλυτος-χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και 1964) , πάμφτωχος, από εγκεφαλική αιμορραγία , καθώς είχε μείνει ανάπηρος από το 1969 εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος.

1977-Φελίξ Γκουέν πρόεδρος της προσωρινής κυβερνήσεως (Πρωθυπουργός) στη Γαλλία (1946).

1979-Μαφέβου Ντλαμίνι Πρωθυπουργός της Σουαζιλάνδης (1976-79).

1984-Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος (Βαβανάτσος) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1962-63).

1987-Ιβάν Μπεσόφ, ο τελευταίος επιζών της ανταρσίας στο θωρηκτό «Ποτέμκιν» (1905).

1989-Μαίρη Μακάρθι, Αμερικανίδα συγγραφέας.

1992-Αντελίνο ντα Πάλμα Κάρλος, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1974).

1992- Ρότζερ Μίλερ μουσικός και συνθέτης.

1996-Γεράσιμος Κουτροκόης παλαίμαχος κομμουνιστής.

1997-Νίκος Σαχπασίδης διοργανωτής ξένων συναυλιών στην Ελλάδα.

1999- Πέιν Στιούαρτ, Αμερικανός πρωταθλητής του γκολφ, σκοτώνεται από συντριβή του αεροπλάνου του Λίαρ Τζετ στη Ν. Ντακότα, μαζί με 4 άλλα άτομα.

1999-Σαμσόν Κισέκα Πρωθυπουργός της Ουγκάντας (1986-91).

2000-Σιταράμ Κεσρί ιδρυτής του ινδικού Κόμματος του Κογκρέσου.

2000-Κιαμράν Μαμεντογκλί Μπαγκίροφ, ΓΓ του ΚΚ του Αζερμπαϊτζάν (1982-88).

2001- Σοράγια Εσφαντιάρι η «θλιμμένη πριγκίπισσα» στο Παρίσι , δεύτερη σύζυγος του Σάχη Ρεζά Παχλεβί της Περσίας (1951-57), η οποία χώρισε με το Σάχη όταν δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει και έφυγε από το Ιράν το 1958.

2002- Μελί Μέτα ιδρυτής της Συμφωνικής της Βομβάης. Ήταν πατέρας του μαέστρου Ζουμπίν Μέτα

2002-Ρίτσαρντ Χάρις Ιρλανδός ηθοποιός, γνωστός τόσο για τη θυελλώδη ζωή του όσο και για το μεγάλο υποκριτικό του ταλέντο.

2003-Βέικο Χακούλινεν Φιλανδός ολυμπιονίκης χιονοδρόμος του κρος κάντρι, έπειτα από τραυματισμό του από αυτοκίνητο.

2004- Τζον Πιλ, 65, διάσημος ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC, πέθανε από καρδιακή προσβολή

2005- Φώκος Βέτας ο πρώτος Γραμματέας της ΕΠΟΝ.

2006- Βιβίκα Εμπειρίκου σύντροφος της ζωής του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button