ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1081: Η Μάχη του Δυρραχίου

1081: Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Αλέξιο Κομνηνό και Γεώργιο Παλαιολόγο στη Μάχη του Δυρραχίου και βάζουν πόδι στον ελλαδικό χώρο


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Την ίδια χρονιά που ο Αλέξιος ανέβηκε στο θρόνο οι Νορμανδοί που είχαν καταλάβει τη βυζαντινή Ιταλία από το 1071 αποβιβάστηκαν στις ακτές της Ηπείρου και με αρχηγό το Ροβέρτο Γυισκάρδο πολιόρκησαν το Δυρράχιο. Για να τους αντιμετωπίσει ο Αλέξιος αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια των Βενετών παραχωρώντας τους αποκλειστικά οικονομικά προνόμια. Οι Βενετοί καταναυμάχησαν τον στόλο των Νορμανδών αλλά ο Αλέξιος ηττήθηκε κατά κράτος στο Δυρράχιο.

Στη συνέχεια όμως, μετά την επιστροφή του Ροβέρτου στην Σικελία λόγω εσωτερικών προβλημάτων, νίκησε τους Νορμανδούς στην Λάρισα και ανακατέλαβε την Καστοριά. Ο πόλεμος με τους Νορμανδούς τερματίστηκε το 1085 με το θάνατο του Ροβέρτου Γυισκάρδου και τη σύγκρουση για τη διαδοχή του μεταξύ των γιων του Βοημούνδου και Ρογήρου Μπόρσα.

Κατά το πρώτο μισό του 11ου αι. είχαν εισβάλει στην Κάτω Ιταλία μερικά στίφη Νορμανδών, οι οποίοι αρχικά υπηρέτησαν ως μισθοφόροι τους ηγέτες που στέλνονταν εκεί από την Κωνσταντινούπολη, ύστερα από λίγο όμως έγιναν κύριοι της ωραίας αυτής χώρας, επωφελούμενοι από τις έριδες των Βυζαντινών και Γερμανών αυτοκρατόρων  και συγχρόνως από τις καταστροφικές, ανώμαλες καταστάσεις στις οποίες περιήλθε το ανατολικό κράτος τα τελευταία πενήντα χρόνια.

         Η πολιορκία του Δυρραχίου

Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος= πανούργος( Νορμανδός ηγέτης) είχε αρχίσει την πολιορκία του Δυρραχίου. Η κατάσταση των φρουρίων( Δυρραχίου) είχε παραμεληθεί σχεδόν όσο και ο στρατός κατά τη θητεία των προηγούμενων βασιλιάδων. Ο Γεώργιος Παλαιολόγος μόλις που πρόλαβε να βελτιώσει κάπως τα οχυρώματα του Δυρραχίου. Όταν έφθασε και ο Βοημούνδος ( γιος του Ροβέρτου) εξόρμησε και πάλι εναντίον του Δυρραχίου, ώστε στα μέσα περίπου του Ιουλίου 1071; στρατοπέδευσαν όλοι μπροστά στην πόλη εκείνη, την κάποτε πολυθρύλητη Επίδαμνο.

 Αλλά αν Ροβέρτος ήταν τέτοιος ηγέτης( ατρόμητος), είχε απέναντι του άνθρωπο ίσο μεν με αυτόν στην ανδρεία και στην πολεμική άσκηση, υπέρτερο ωστόσο κατά το ότι αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία του έθνους του. Το μέγεθος του νορμανδικού στρατού, η λαμπρότητα των ιπποτικών πανοπλιών των εχθρών και η μεγάλη φήμη του ηγεμόνα είχαν κάπως φοβίσει τη φρουρά του Δυρραχίου. Αλλά ο Γεώργιος Παλαιολόγος, έχοντας προετοιμάσει κατάλληλα την πόλη και για άμυνα και για επίθεση, περιφερόμενος μέρα και νύχτα στα τείχη για να επιτηρεί την ακριβή εκτέλεση όσων είχαν διαταχθεί, υπενθυμίζοντας σε όλους το καθήκον, το οποίο πρώτος αυτό εκπλήρωνε με προθυμία και μετέδιδε σε όλους το θάρρος που γέμιζε τη δική του καρδιά.

 Αν και ο πεισματάρης Ροβέρτος δεν σταματούσε να επιτίθεται με ποικίλες πολεμικές μηχανές , ο Παλαιολόγος, που δεν του αρκούσε να αποκρούει νύχτα και μέρα τις εφόδους του αντιπάλου, επιχειρούσε εξόδους πολύ μεγαλύτερες από προηγουμένως, κατά τις οποίες πάντα έδινε δείγματα εξαιρετικής γενναιότητας, ενώ πολλές φορές πληγώθηκε βαριά.

Η κατάληψη του Δυρραχίου

Σύγχρονη αναπαράσταση Νορμανδού ιππότη και πεζού.

Ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός, χρονοτριβώντας για λίγο στη Θεσσαλονίκη για να γυμνάσει κάπως τον αυτοσχέδιο στρατό του και να έχει περισσότερες ειδήσεις σχετικά με το Ροβέρτο, πλησίασε το Δυρράχιο στα μέσα Οκτωβρίου, και αμέσως διαμήνυσε στον Παλαιολόγο να πάει στο στρατηγείο. Ο συνετός υπερασπιστής του Δυρραχίου δίστασε αρχικά να υπακούσει, γιατί δεν θεωρούσε φρόνιμο να εγκαταλείψει την πόλη σε μια τόση επικίνδυνη στιγμή, αναγκάστηκε όμως να ενδώσει.

Εμφανίστηκε λοιπόν μπροστά στο βασιλιά και, όταν του εξέθεσε όλα τα σχετικά συμβάντα της πολιορκίας, καθώς και την παρούσα κατάσταση, ρωτήθηκε αν θεωρούσε σωστό να δοθεί η κρίσιμη μάχη με τους αντιπάλους. Ο Γεώργιος Παλαιολόγος απάντησε ότι όχι, και ότι θεωρεί προτιμότερο να αποκλειστεί από παντού ο Ροβέρτος, να πιεστεί με αδιάκοπους ακροβολισμούς, να στερηθεί τ’ απαραίτητα τρόφιμα και να αναγκαστεί έτσι να παραδώσει τα όπλα. Η γνώμη αυτή, την οποία αποδέχονταν πολλοί από τους μεγαλύτερους αξιωματικούς, ήταν ομολογουμένως η πιο συνετή. Αλλά ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός δεν  την δέχτηκε….

Ο αυτοκράτωρ Αλέξιος Κομνηνός, σε νεαρή ηλικία, την εποχή της μάχης

Η μάχη πραγματοποιήθηκε στην παραλία γύρω από το Δυρράχιο στις 18 Οκτωβρίου 1081. Η ήττα του Αλεξίου ήταν ολοκληρωτική… Το Δυρράχιο τελικά έπεσε τον Φεβρουάριο του 1082 και από εκεί ο Ροβέρτος επιχείρησε την κατάκτηση της υπόλοιπης Ιλλυρίας και, προχωρώντας μέχρι την Καστοριά την κατέκτησε εύκολα…

Βίκινγκ

Το 1083 η Καστοριά απελευθερώνεται από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό, ενώ τον επόμενο χρόνο πεθαίνει ο Ροβέρτος με αποτέλεσμα  ο στρατός του να διχαστεί και να σκορπίσει…. Όσο για το Δυρράχιο και τα υπόλοιπα φρούρια ανακτήθηκαν όλα από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

1081 Μάχη του Δυρραχίου
Αποτέλεσμα: Νίκη των Νορμανδών και κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της Βορείου Ελλάδος 18 Οκτωβρίου 1081
Πόλεμος & Εχθρός: Εχθρός:
Νορμανδοί
Πόλεμος:
Πόλεμοι εναντίον των Νορμανδών
Τύπος Μάχης:
Μάχη Παράταξης
Το Πεδίο της Μάχης Ακριβής τοποθεσία:
Δυρράχιο, Αλβανία
Σύγχρονη Χώρα:
Αλβανία
Οι Βυζαντινοί(αυτοκράτωρ: Αλέξιος Α’ Κομνηνός) Οι Εχθροί
Διοικητής: Αυτοκράτωρ Αλέξιος Α’ Κομνηνός Ροβέρτος Γυισκάρδος
Δυνάμεις: 20-25,000 20,000 + 150 πλοία
Απώλειες: 5,000 νεκροί, 7,000 λιποτάκτες Περισσότεροι από 10,000 νεκροί
Τα στοιχεία της μάχης είναι από τη σελίδα http://www.byzantium.xronikon.com/homegr.html

ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

 

1009: Ο Ναός του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ καταστρέφεται εκ θεμελίων από τον Αιγύπτιο χαλίφη Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ, διώκτη των Χριστιανών.

1081: Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Αλέξιο Κομνηνό και Γεώργιο Παλαιολόγο στη Μάχη του Δυρραχίου και βάζουν πόδι στον ελλαδικό χώρο.

Alexios_A_Komninos

 

1685: Εκδίδεται το Διάταγμα του Φοντενεμπλό: Ο γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’, που έμεινε στην ιστορία ως βασιλιάς-ήλιος, ανακαλεί το Διάταγμα της Νάντης με το οποίο παραχωρούσε θρησκευτική ελευθερία στους Ουγενότους, τους γάλλους προτεστάντες.

1776: Θαμώνας ενός μπαρ της Νέας Υόρκης παραγγέλνει το πρώτο κοκτέιλ («ουρά του κόκορα»), που είναι διακοσμημένο με ουρά πτηνού.

 

1808: Το Βέλγιο προσαρτά το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό.

1842: Ο Αμερικανός εφευρέτης, Σάμιουελ Μορς, ο «πατέρας» του κώδικα Μορς, θέτει σε λειτουργία τον πρώτο τηλέγραφο.

1843: Στη Χάλκη της Δωδεκανήσου σημειώνεται σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 600 άνθρωποι, να καταρρεύσει ένα ολόκληρο βουνό και να βυθιστούν πλοία.

1851: Εκδίδεται για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ», με τίτλο«Η Φάλαινα».

 

1860: Τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της Κίνας. Προχωρούν σε λεηλασίες και σφαγές. Τα γεγονότα αναγκάζουν τον αυτοκράτορα να υπογράψει τη Σύμβαση του Πεκίνου, με την οποία επικυρωνόταν η Συνθήκη του Τιεντσίν.

1912: Στη Λωζάνη καταλήγουν σε συμφωνία υπογράφοντας συνθήκη ειρήνης η Τουρκία και η Ιταλία, βάσει της οποίας η πρώτη παραχωρεί στην Ιταλία τη Λιβύη, με αντάλλαγμα την απόσυρση της Ιταλίας από το Αιγαίο. Το αντάλλαγμα δε δόθηκε ποτέ.

1914: Η Ιταλία απαντάει στην ανακατάληψη της Β. Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό, με την κατάληψη της νήσου Σάσωνος.

1921: Οι Σοβιετικοί παραχωρούν ανεξαρτησία στην Κριμαία.

1922: Ιδρύθηκε το BBC ως British Broadcasting Company και το 1927 μετονομάστηκε σε British Broadcasting Corporation.

1925: Με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, ξεσπά πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα κοστίσει τη ζωή 50 ανθρώπων.

1944: Φτάνει στην Αθήνα η εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετά την αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Οκτωβρίου.

1944: Η ΕΣΣΔ εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία.

1976: Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι υπογράφουν ανακωχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Κόστισε 6.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκθεμελίωση ολόκληρων πόλεων.

1979: Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα», σύμφωνα με το σκεπτικό για την απόφαση, και γίνεται ο δεύτερος έλληνας ποιητής, μετά το Γιώργο Σεφέρη(1963), που βραβεύεται

1981: Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της Αριστεράς.

1993: Ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ανδρέας Παπανδρέου.

2004: Δολοφονική επίθεση από δύο αγνώστους δέχθηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ. ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος. Oι δράστες ανέμεναν τον γνωστό αθλητικογράφο έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό SPORT FM μετά το τέλος της εκπομπής του και μόλις βγήκε, του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν τέσσερις φορές στην πλάτη με μαχαίρι, ενώ του κατάφεραν τρία χτυπήματα, με σιδηρογροθιά ή σιδηρολοστό, στη βάση του κρανίου.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1405- Πίος Β΄, Πάπας

1706- Μπαλτασάρε Γκαλούπι, Ιταλός συνθέτης

1741- Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό, Γάλλος στρατηγός και συγγραφέας

1777- Χάινριχ φον Κλάιστ, Γερμανός συγγραφέας

1831- Φρίντριχ Γουίλχεμ Νίκολους Καρλ, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Πρωσίας για 99 μέρες ως Φρειδερίκος Γ’

1859- Ανρί Μπερξόν, φιλόσοφος

1898- Σίνιτσι Σουζούκι, βιολονίστας και μουσικοπαιδαγωγός

1898- Λότε Λένια, τραγουδίστρια και ηθοποιός

1903- Λίνα Ράτκε, Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου

1909- Νορμπέρτο Μπόμπιο, Ιταλός διανοητής

1911- Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι, διάσημος γκουρού και συγγραφέας

1918- Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έλληνας πολιτικός από τα Χανιά, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1990 – 1993, και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

1919- Πιερ Έλιοτ Τριντό, Πρωθυπουργός του Καναδά (1968-84)

1919- Ανίτα Ο’ Ντέι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ

1920- Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. (Θαν. 6/3/1994)

1926- Τσακ Μπέρι, μουσικός

1926- Κλάους Κίνσκι, ηθοποιός

1927- Τζορτζ Σι Σκοτ, ηθοποιός

1929- Βιολέτα Τσαμόρο, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος (1990-97) της Νικαράγουας

1932- Βιτάουτας Λαντσμπέργκις, Πρόεδρος της Λιθουανίας (1990-92)

1935- Πίτερ Μπόιλ, ηθοποιός

1939- Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, δολοφόνος του Τζον Κένεντι

1946- Χάουαρντ Σορ, βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα συνθέτης («Ο αεροπόρος»)

1947- Τζο Μόρτον, ηθοποιός

1948- Ντοζάκε Σάνγκε, Αμερικανός συγγραφέας

1950- Ομ Πουρί, Ινδός ηθοποιός

1952- Χαγιάντ Ρασέντ αλ Χαλίφα, πρεσβευτής του Μπαχρέιν στη Γαλλία (1999-2004), Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (2006)

1956- Γιώργος Κιμούλης , ηθοποιός και σκηνοθέτης

1956 – Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, Τσέχα τενίστρια

1960- Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ, Βέλγος ηθοποιός

1961- Γουίντον Μαρσάλις, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ.

1962- Βίνσεντ Σπάνο, ηθοποιός

1973- Μιχάλης Καψής, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1973- Πέτερ Βλτσεκ, Τσέχος ποδοσφαιριστής (Πανιώνιος)

1976- Άζλια Αντίστια, ηθοποιός ταινιών πορνό

1979- Γιάροσλαβ Ντρόμπνι, ποδοσφαιριστής (Πανιώνιος)

1979- Πάμπλο Κόιρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής (Άρης), που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με την Εθνική ομάδα των νέων (U-20) της πατρίδας του το 1999

1980- Μηνάς Πίτσος, ποδοσφαιριστής (ΟΦΗ,ΠΑΟ)

1987 – Ζακ Έφρον, Αμερικανός ηθοποιός

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

31- Σεϊανός, Ρωμαίος πραιτωριανός έπαρχος

707- Πάπας Ιωάννης Ζ΄

1035- Σάντσο Γ’, βασιλιάς της Ναβάρρας

1141- Λεοπόλδος Δ’, μαργράβος της Αυστρίας

1417- Πάπας Γρηγόριος ΙΒ’

1503- Πάπας Πίος Γ΄

1522- Γαβριήλ εν Αιγύπτω, νεομάρτυρας

1522- Κυρμιδώλης, νεομάρτυρας

1558- Μαρία της Αυστρίας (των Αψβούργων) Κυβερνήτης της Ολλανδίας

1564- Γιοχάννες Φρίζιους Γερμανός γιατρός και μαθηματικός του 16ου αιώνα

1565- Τζον Τάβερνερ Άγγλος συνθέτης

1570- Μανουέλ ντα Νομπρέγα Πορτογάλος Ιησουίτης στη Βραζιλία

1604- Ίγκραμ βαν Άχελεν Ολλανδός πολιτικός, μέλος του Ανακτοβουλίου

1646- Ισαάκ Ζογκ Γάλλος Ιησουίτης ιεραπόστολος

1667- Φασιλίντος της Αιθιοπίας νεγκούς της Αιθιοπίας (1630 -67)

1678- Γιάκομπ Γιόρνταενς Φλαμανδός ζωγράφος

1724- Ζαν ντε Οτεφέιγ, Γάλλος φυσικός, εφευρέτης του μικρομετρικού μικροσκοπίου

1739- Αντόνιο Ζοζέ ντα Σίλβα βραζιλιάνικης καταγωγής δραματουργός

1744- Σάρα Τσόρτσιλ Αγγλίδα φίλη της Άννας της Αγγλίας, δούκισσα του Μάρλμπορο

1817- Ετιέν Νικολά Μέιλ Γάλλος συνθέτης

1845- Ντομινίκ ντε Κασινί Γάλλος αστρονόμος

1865- Λόρδος Χένρι Πάλμερστον Βρετανός ΥΠΕΞ

1866- Μανουέλ Μπουλνές Πρόεδρος της Χιλής (1841-51)

1871- Τσαρλς Μπάμπατζ, βρετανός μαθηματικός και μηχανικός, ο οποίος ανακάλυψε μία από τις πρώιμες αυτόματες αριθμομηχανές, που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Γεν. 26/12/1791)

Charles_Babbage

 

1889 – Αντόνιο Μέουτσι, ιταλός εφευρέτης. Από πολλούς θεωρείται αυτός που ανακάλυψε το τηλέφωνο, εφεύρεση που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. (Γεν. 13/4/1808)

Antonio_Meucci

 

1893- Σαρλ Γκουνό Γάλλος μουσικοσυνθέτης κυρίως όπερας

1896- Αντόνιο Μέουτσι Ιταλός εφευρέτης, που αναγνωρίσθηκε (2002) ως εφευρέτης του τηλεφώνου

1911- Αλφρέ Μπινέ Γάλλος ψυχολόγος

1921-Λουδοβίκος Γ΄ του Βίτελσμπαχ ο τελευταίος Βασιλιάς της Βαυαρίας (1913-18)

1931 – Τόμας Έντισον, αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το γραμμόφωνο και τον τηλέγραφο. (Γεν. 11/2/1847)

1932- Ιωάννης Χρυσάφης, Έλληνας γυμναστής, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896

1958-Κωνσταντίνος Ρέντης πολιτικός, αρχηγός του Ριζοσπαστικού Κόμματος, σκοτώνεται σε τροχαίο στη Θήβα

1959- Μπουγκέρα ελ Κουάφι Ολυμπιονίκης (1928) του μαραθωνίου, από την Αλγερία, σκοτώνεται από μέλη του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Αλγερίας

1975- Αλ Λετιέρι Αμερικανός ηθοποιός, από καρδιακή προσβολή

1976- Γιώργος Τζαβέλλας σκηνοθέτης του «Μεθύστακα» και της «Κάλπικης λίρας»

1977- Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν, Γιαν-Καρλ Ράσπε και Ίρμγκαρντ Μέλερ, Γερμανοί τρομοκράτες, στις φυλακές (υπάρχουν εικασίες για δολοφονία ή αυτοκτονία)

1982- Πιερ Μεντές Φρανς Πρωθυπουργός της Γαλλίας (1954-55)

1982- Μπες Τρούμαν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

1984- Γιον Έρικ Χέξαμ ηθοποιός και μοντέλο, αυτοπυροβολείται κατά λάθος στη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας

1985- Μπέντζαμιν Μολόιζε μαύρος ποιητής και ακτιβιστής στη Νότια Αφρική, απαγχονίζεται από το καθεστώς του απαρτχάιντ

1993- Ντιονίσιο Ερέρο Ισπανός στρατηγός της πολεμικής αεροπορίας, δολοφονείται

1996- Τζουζέπε Πανίνι Ιταλός «βασιλιάς των αυτοκόλλητων» (με αθλητές)

1996- Φελίπε Πέρες Κολομβιανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, δολοφονείται από τα καρτέλ της κοκαΐνης στην πόλη Μεντεγίν

1997- Νάνσι Ντίκερσον η πρώτη γυναίκα που έκανε ανταπόκριση σε ειδήσεις στο CBS

1998- Κάρλος Φερές Σαλάτ, Ισπανός Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του

2000- Γκουέν Βερντόν τραγουδίστρια και ηθοποιός

2000- Τζούλι Λάντον τραγουδίστρια και ηθοποιός

2001- Μισλέν Όστερμεγιερ Γαλλίδα Ολυμπιονίκης (1948) του στίβου και μουσικός

2002- Νικολάι Ρουκαβίσνικοφ Ρώσος κοσμοναύτης

2002- Ρομάν Ταμ βετεράνος τραγουδιστής του Χονγκ Κονγκ, από καρκίνο του ήπατος

2002- Βαλεντίν Τσβέτκοφ κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μαγκαντάν στην Άπω Ανατολή, δολοφονείται από οπλοφόρους

2003- Νέλο Παγκάνι πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής μοτοσικλέτας στα 125 cc (1949)

2005- Αργύρης Μπάρας παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, κηδεύεται στη γενέτειρά του, τα Βασιλικά

2005- Σπύρος Λιόσης από τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού και από τους τελευταίους, σύμφωνα με συνεργάτες του, ρεμπέτης στη ζωή και «αρχοντόμαγκας», χτυπημένος από τον καρκίνο

2005- Tζόνι Xέινς Βρετανός ποδοσφαιριστής , από τους πλέον χαρισματικούς μέσους στην Aγγλία, έπειτα από τροχαίο ατύχημα

2005- Χούλιαν Άλφαρο Αργεντινός οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων , έπειτα από ατύχημα στις 16 Οκτωβρίου

2005- Γουίλιαμ Έβαν Άλαν ο τελευταίος Αυστραλός βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ναυτικός

2005- Γκουλάμ Nαμπί Λον, υπουργός Παιδείας του ινδικού Kασμίρ, εκτελείται με πυροβολισμούς από ισλαμιστές αντάρτες στην οικία του

2005- Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ ακαδημαϊκός, ανώτατο στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ) και μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες των τελευταίων δεκαετιών της σοβιετικής Ιστορίας

2006- Ομπίρια Κόφιν Αμερικανίδα, η οποία ισχυριζόταν ότι είναι το γηραιότερο πρόσωπο στον κόσμο (έλεγε ότι γεννήθηκε το 1880)

2006- Μαρκ Χόντλερ Ελβετός Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας σκι (1951-98), που αποκάλυψε το σκάνδαλο της ΔΟΕ του 1998

Σχετικά Άρθρα

Back to top button