ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακρόν: Δεν υποχωρούμε στο ελάχιστο μπροστά στις Τουρκικές προκλήσεις!

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την αποδοκιμασία της Τουρκίας - Μητσοτάκης: Η ΕΕ είναι υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει

Ξεκάθαρη θέση στήριξης των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πήρε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών 

Ειδικότερα, ο κ. Μακρόν είπε:

«Επανήλθαμε στο θέμα της Τουρκίας μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου και κυρίως στον απόηχο της επανέναρξης των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα την πρόθεσή μας για διάλογο.

»Αλλά συμπέρασμά μας είναι ότι μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου η Τουρκία αποφάσισε να συνεχίσει με τις ίδιες μεθόδους και συνεπώς εκφράσαμε ξανά την στήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, την βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο ενώπιον αυτών των προκλήσεων ή σε μία επιδείνωση της κατάστασης.

»Επί αυτού του θέματος θα επανέλθουμε με αποφάσεις τους προσεχείς μήνες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

«Διαφιλονικούμενα ύδατα» η ελληνική υφαλοκρηπίδα για τον Μισέλ

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε «διαφιλονικούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης για την αποδοκιμασία της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Μητσοτάκης για κυρώσεις στην Τουρκία: Η ΕΕ είναι υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει

Ικανοποίηση εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αντιστροφή των εν λόγων ενεργειών.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, κατά τις εργασίες της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, όσο και σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως σημειώνεται, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια Παρέμβασης του, όπως επίσης έπραξε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», σημειώνει ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειές της, με στόχο μια διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα υπό το φως και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 2 Οκτωβρίου, τα οποία επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια και της σημερινής Συνόδου», κατέληξε

Από την άλλη, «Υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει» χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά και με τις κυρώσεις που η Ελλάδα ζητά για την τουρκική προκλητικότητα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυσκολία και τον χρόνο που χρειάζεται η Ένωση για να αλλάξει πολιτική, τονίζοντας όμως πως όταν «το υπερωκεάνιο στρίψει κρατά σταθερή πορεία». Μιλώντας σχετικά με τα όσα αποτυπώνονται στα συμπεράσματα για την Τουρκία και τη δράση της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε: «Δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη (σ.σ το θέμα της Τουρκίας). Επιμείναμε και εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα, που να δείχνει την έντονη αποδοκιμασία για τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες με το Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμφώνησαν οι υπόλοιποι ηγέτες».

Θύμισε το εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ και Καναδά

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε: «Υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα. Κάλεσε (σ.σ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων. Και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Θα πω μόνο για το θέμα αυτό. Όταν συζητήσαμε εκτενώς το ζήτημα στην προηγούμενη σύνοδο, έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας γιατί είναι κομβικής σημασίας θέμα για όλη την Ευρώπη.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου λένε ξεκάθαρα χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας με καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο.

Τότε η ΕΕ καλείται να πάρει τις αποφάσεις της. Τα όπλα που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της, περιγράφονται στα συμπεράσματα της Συνόδου. Έθεσε ένα ακόμα ζήτημα, υπενθύμισα σε προηγούμενες αποφάσεις για τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, είχαν υπάρξει αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων. Το υπενθύμισα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκή να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για να απειλήσουν την κυριαρχία ευρωπαϊκών κρατών.

Άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία γιατί εκείνη αποφάσισε να αγοράσει από την Τουρκία. Και ο Καναδάς το ίδιο για την τουρκική επιθετικότητα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από τη μια στιγμή στην άλλη»

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίβει κρατά σταθερή πορεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα με την Τουρκία που έβγαλε ξανά το Oruc Reis. Όσο η Τουρκία κλιμακώνει, τόσο χώρες που μπορεί να είναι πιο προβληματισμένες θα πείθονται ότι δεν μπορεί να διαταραχτεί η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, αλλά αν χρειαστεί να το κάνει θα είναι επώδυνα».

«Απαιτείται ομοφωνία»

«Το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ορίσει ήταν σαφές» σημείωσε ο πρωθυπουργός «δείχνοντας» προς τον Δεκέμβριο. «Θα θέλαμε κάτι γρηγορότερα. Είναι μια θεωρητική συζήτηση για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία. Και για να καταλήξουμε και στα συμπεράσματα χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας για να μπορέσουμε να πετύχουμε ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή. Έχει μεσολαβήσει και μια πολύ πιο έντονη φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τότε ήταν πιο προσεκτικές.  Η Ευρώπη δεν προχωρά ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις. Τον Δεκέμβριο θα παρθούν οριστικές αποφάσεις και θα αξιολογηθεί όλη αυτή η πορεία. Τότε θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένη στο τι προτίθεται να κάνει με τη γείτονα χώρα.

Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία. Τα χωρικά ύδατα αποτελούν τον πυρήνα σκληρής κυριαρχίας. Έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με Ιταλία και Άιγυπτο. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυραρχία της και στη θάλασσα και στον αέρα. Οποιαδήποτε παραβίαση αντιμετωπίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά, η συζήτηση επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως την άκυοσα δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Γνωρίζετε όμως επίσης γιατί δεν έχει γίνει ακόμα. Θα το κάνει όποτε το κρίνει, όπως το κρίνει».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button