ΙΣΤΟΡΙΑ

15 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο – Υπόθεση Ντρέιφους

1894.. Υπόθεση Ντρέιφους: Ο Άλφρεντ Ντρέιφους συλλαμβάνεται για προδοσία – Είναι η ιστορία μιας από τις πιο διάσημες συνωμοσίες συγκάλυψης όλων των εποχών. Είναι μια υπόθεση που έχει μια αυτοκτονία, ιστορίες κατασκοπίας, την χαμένη τιμή ενός αθώου, αλλά είναι και η αφορμή της δημιουργίας ενός μετώπου υπέρ της δημοκρατίας το οποίο άσκησε μεγάλη επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις της Γαλλίας, με αποτέλεσμα τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος αλλά και του στρατού, την περιθωριοποίηση των ακροδεξιών και αντισημιτικών στοιχείων και τέλος, τον χωρισμό κράτους εκκλησίας


(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

 


 

Είναι η Υπόθεση Ντρέιφους. Η ιστορία στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρέμβαση ενός διάσημου συγγραφέα, του Εμίλ Ζολά, ο οποίος κινητοποίησε για πρώτη φορά διανοούμενους στην υπεράσπιση μιας δίκαιης υπόθεσης.

Ο Άλφρεντ Ντρέιφους γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1859, από οικογένεια Εβραίων της Γαλλίας. Στα 1894, υπηρετούσε

Αλφρεντ Ντρέιφους
Αλφρεντ Ντρέιφους

ως λοχαγός του πυροβολικού στο γραφείο πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ήταν εποχή έντονου αντισημιτισμού, με τους εθνικιστές και τους μοναρχικούς να ζητούν την εκδίωξη όλων των Εβραίων από τον στρατό, ενώ η Γαλλία συγκλονιζόταν από ένα σκάνδαλο κατασκοπίας: Κάποιος είχε πουλήσει στρατιωτικά μυστικά έγγραφα στον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο στο Παρίσι.

Το περίφημο μπορντερό που έστειλε φυλακή τον Ντρέιφους
Το περίφημο μπορντερό που έστειλε φυλακή τον Ντρέιφους
Μια ιστορία ξεκινά από ένα σκισμένο χαρτί

Η Γαλλία βρισκόταν σε εθνικιστικό παραλήρημα, ύστερα από την νίκη των Γερμανών στον γαλλογερμανικό πόλεμο (1870-1871), και ενώ τα δύο κράτη ετοιμαζόταν για νέο πόλεμο και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κατασκοπεύσουν τον αντίπαλο. Παρακολουθώντας τον ύποπτο για κατασκοπία Γερμανό συνταγματάρχη Σβαρτσκόπεν, οι Γάλλοι επιτάσσουν μια καθαρίστρια της γερμανικής πρεσβείας, τη Μ. Μπαστιάν, η οποία μάζευε από τα καλάθια αχρήστων ότι έγγραφο έβρισκε και το παρέδιδε στους Γάλλους. Στα χαρτιά ο υπεύθυνος της στατιστικής υπηρεσίας Ανρί αναγνώρισε τον γραφικό χαρακτήρα ενός αξιωματικού Εστερχάζυ,  όμως επρόκειτο για φίλο του και αποφάσισε να τον καλύψει. Στο πρόσωπο του Ντρέιφους οι αντισημίτες στρατηγοί βρίσκουν τον τέλειο ένοχο. Οι γραφικοί χαρακτήρες τους μοιάζουν. Αυτό ήταν αρκετό για να στηθεί μια συγκάλυψη άνευ προηγουμένου.

Το κατηγορώ σε γελοιογραφία της εποχής
Το κατηγορώ σε γελοιογραφία της εποχής

Ο άτυχος Ντρέιφους συνελήφθη το 1894, βασανίζεται απάνθρωπα και με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά στο νησί του Διαβόλου στην Γουινέα, στις πιο βάναυσες φυλακές της Γαλλίας. Ένα χρόνο αργότερα, η Μπαστιάν βρίσκει ένα χαρτί με τον γραφικό χαρακτήρα που είχε αποδοθεί στον Ντρέιφους και την υπογραφή του Εστερχάζι. Ο νέος υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πικάρ αρχίζει έρευνες όμως η παραδοχή του σφάλματος και η καταδίκη ενός αθώου θα έπληττε το κύρος του στρατού. Ο Πικάρ διαρρέει την αλήθεια, στέλνεται με δυσμενή μετάθεση και σε μια σχεδόν αυτοκτονική αποστολή στην Τυνησία, ωστόσο η υπόθεση παίρνει μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ζητά δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Ντρέιφους και Ζολά
Ντρέιφους και Ζολά
Το “κατηγορώ” του Εμίλ Ζολά

Η υπόθεση Ντρέιφους θα είχε «κουκουλωθεί» όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι στρατιωτικοί, αν την  Πέμπτη 13 Ιανουαρίου του 1898, η εφημερίδα του Κλεμανσό, «Ορόρ» (Αυγή), δεν έβγαινε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κατηγορώ!» και μια επιστολή-καταπέλτη,  της οποίας κάθε παράγραφος ξεκινούσε με το ρήμα «Κατηγορώ». Συγγραφέας του άρθρου είναι ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά. Στην ουσία η επιστολή του αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση και το βάθος την Υπόθεση Ντρέιφους.

Κατηγορούσε την στρατιωτική δικαιοσύνη ότι αθώωσε «με άνωθεν εντολή» τον ταγματάρχη πεζικού, κόμητα Βασλέν Εστερχάζι, που δικαζόταν με την κατηγορία της πλαστογραφίας εγγράφου. Κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι συγκάλυψε τις ανομίες του γενικού επιτελείου στρατού κι ότι υποδαύλισε τον αντισημιτικό φανατισμό. Κατηγορούσε συνωμότες, εθνικιστές, μοναρχικούςότι έστειλαν κατάδικο στο νησί του Διαβόλου έναν αθώο, αφήνοντας ατιμώρητους τους πραγματικούς ενόχους.

Σάτιρα στην υπόθεση Ντρέιφους
Σάτιρα στην υπόθεση Ντρέιφους
Η Γαλλική  κοινωνία αλλάζει

Η εκρηκτική παρέμβαση στην πολύκροτη «υπόθεση Ντρέιφους» από έναν συγγραφέα, άσχετο με το όλο ζήτημα, συγκλονίζει τη γαλλική κοινωνία και τη διχάζει παράλληλα. Ο εθνικιστικός και καθολικός τύπος της εποχής του επιτίθεται και τα βιβλία του ρίχνονται στη φωτιά, οργανώνονται βίαιες εκδηλώσεις εναντίον του, ενώ ο πνευματικός κόσμος παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του. Ο Ζολά δικάζεται για συκοφαντική δυσφήμιση του στρατού και καταδικάζεται σε ένα χρόνο φυλάκιση. Όμως η κοινωνία είναι στο πλευρό του. Αναγνωρίζει την άδικη καταδίκη του Ντρέιφους και ένα μεγάλο κίνημα κατά της στρατοκρατίας, του εθνικισμού και του αντισημιτισμού ξεσπάει σαν ορμητικό κύμα.  

γελοιογραφία της εποχής κατά του Ζολά
γελοιογραφία της εποχής κατά του Ζολά

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ανρί ομολογεί ότι είχε πλαστογραφήσει στοιχεία εναντίον του Ντρέιφους και ύστερα αυτοκτονεί. Στο εφετείο γίνεται αναθεώρηση της δίκης και ακυρώνεται η απόφαση του στρατοδικείου, ο Ντρέιφους απελευθερώνεται στα τέλη του 1898. Η αναθεώρηση της δίκης του ξεκινά μερικά χρόνια αργότερα και το 1906, αποκαθίσταται πλήρως η τιμή και το όνομα του.

Καρικατούρα του Ζολά
Καρικατούρα του Ζολά

Ο Ζολά πέθανε το 1902 και δε πρόλαβε να δει την οριστική απαλλαγή του Ντρέιφους από κάθε κατηγορία.

Και ο Ντρέιφους δε μπόρεσε να σφίξει το χέρι ενός διάσημου συγγραφέα για άλλη μια φορά που χάρη στο αίτημά του για δικαιοσύνη, υπήρξε η αιτία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που απολαμβάνει η Γαλλία ακόμα και σήμερα.

 


ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

1066 Ο Έντγκαρ Έθελινγκ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν θα στεφθεί ποτέ. Θα βασιλέψει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου του 1066.

1211 Ο Λατίνος αυτοκράτορας Ερρίκος της Φλάνδρας νικά τον αυτοκράτορα της Νίκαιας, Θεόδωρο Α’ Λάσκαρη, στη μάχη του Ρύνδακου.

1582 Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία εφαρμόζεται για πρώτη φορά το Γρηγοριανό ημερολόγιο που εισήγαγε ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄.

1764 Ο Έντουαρντ Γκίμπον παρατηρεί μία ομάδα μοναχών να τραγουδάει στον ερειπωμένο ναό του Δία στη Ρώμη, γεγονός που τον εμπνέει να αρχίσει το έργο του “Η Ιστορία της Παρακμής και της Πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας”.

1888 Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ταχυδρομεί το γράμμα «από την Κόλαση».

1894 Υπόθεση Ντρέιφους: ο Άλφρεντ Ντρέιφους συλλαμβάνεται για προδοσία.

1902 Ανακαλύπτεται το ιερό Ασκληπιείο της Κω από το Γερμανό αρχαιολόγο Ρούντολφ Έρτικ.

1924 Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με 201 υπέρ και 92 κατά.

1933 26 άτομα πεθαίνουν από τη βύθιση του ελληνικού φορτηγού «Αννούλα» εξαιτίας κυκλώνα.

1936 Πυρκαγιά στο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης με 1 νεκρό και πολλούς τραυματίες.

1944 Αγγλικά στρατεύματα υπό το Στρατηγό Ρόναλντ Σκόμπι αποβιβάζονται στην Ελλάδα. Διαδηλώσεις δεξιών πολιτών δέχονται προπηλακισμούς από μέλη του ΕΑΜ, ενώ αριστερές διαδηλώσεις θα χτυπηθούν ένοπλα, από τα πυρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη εαμικών οργανώσεων και τραυματίστηκαν 82.

1949 Η προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι ο Δημοκρατικός Στρατός τερματίζει οριστικά τις επιχειρήσεις χωρίς όμως να καταθέσει και τα όπλα. Τραγικός απολογισμός από τον Εμφύλιο Πόλεμο

1950 Με την έγκριση του ΟΗΕ, η Νότια Κορέα εισβάλλει στη Βόρεια Κορέα και καταλαμβάνει την Πιονγιάνγκ.

1951 Κάνει πρεμιέρα η θρυλική αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά “I love Lucy”.

1951 Παρασκευάζεται από το Μεξικανό Λουίς Μιραμόντες το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.

1954 Επανδρώνεται στο Ηράκλειο η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ.

1960 Καθελκύεται το πρώτο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους, το Τζορτζ Ουάσιγκτον”.

1964 Σοβιετική Ένωση: Ο Νικίτα Χρουστσόφ ανατρέπεται, Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ αναλαμβάνει γραμματέας του κόμματος και ο Αλεξέι Κοσύγκιν πρωθυπουργός.

1968 Ο δισκοβόλος Αλ Έρτερ πετυχαίνει επίδοση των τεσσάρων χρυσών σε ισάριθμες Ολυμπιάδες με βολή 64,78 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού.

1970 Επικυρώνεται με λαϊκό δημοψήφισμα ο διορισμός του Ανουάρ αλ Σαντάτ στην προεδρία της Αιγύπτου, με 90%.

1971 Στο Ιράν αρχίζουν οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Περσίας.

1973 Σε έφοδο των τανκς κατά φοιτητών διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη, σκοτώνονται πάνω από 300 άτομα.

1976 Εμπορικό πλοίο με πλήρωμα 37 ατόμων εξαφανίζεται στο Τρίγωνο των Βερμούδων.

1979 Χούντα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ρομέρο στο Ελ Σαλβαδόρ με πραξικόπημα.

 

1980 Ο Νίκος Σαργκάνης κάνει εκπληκτική απόκρουση στο ματς με τη Δανία και παίρνει το χαϊδευτικό “Φάντομ”.

1987 Η μεγάλη καταιγίδα του 1987 πλήττει τη Γαλλία και την Αγγλία.

1990 Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1991 Η Βοσνία Ερζεγοβίνη ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία

1993 Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράζονται οι Νοτιοαφρικανοί Φρ. Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα.

1997 Εκτοξεύεται στο Διάστημα το αμερικανικό διαστημικό όχημα Κασίνι, που σε διάστημα 7 ετών θα φτάσει τον Κρόνο.

1997 Ο Βρετανός Άντι Γκριν με το ThrustHCC, καταρρίπτει το φράγμα του ήχου στη γη, για πρώτη φορά.

1999 Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», που ιδρύθηκε στη Γαλλία, το 1971 και αριθμεί περίπου 2.000 άτομα, το 70% εκ των οποίων είναι γιατροί.

1999 Βρίσκεται στη Γερμανία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ με 1.200 ονόματα Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα.

1999 Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κερδίζει χάλκινο μετάλλιο με 9,712β. στους κρίκους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στην Κίνα.

2003 Εκτοξεύεται η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο Διάστημα με το όχημα “Σένζου|Shenzhou 5”.

2003 Επίθεση Παλαιστινίων στην αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Αμερικανοί της CIA.

2003 O Βασίλης Χατζηπαναγής (4.104 ψήφους) αναδείχθηκε πρώτος στην ψηφοφορία της EΠO, για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή των τελευταίων πενήντα χρόνων.

2005 Με δημοψήφισμα στο Ιράκ εγκρίνεται (με 78,5% υπέρ έναντι 21,4% κατά) το νέο Σύνταγμα.

Γεννήσεις στις 15 Οκτωβρίου

70 π.Χ. Βιργίλιος, Ρωμαίος ποιητής
1542 Ακμπάρ ο Μέγας, Μογγόλος αυτοκράτορας
1608 Ευαντζελίστα Τοριτσέλι, Ιταλός φυσικός
1814 Μιχαήλ Λέρμοντοφ, Ρώσος συγγραφέας
1829 Έιζαφ Χωλ, Αμερικανός αστρονόμος
1844 Φρίντριχ Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος
1878 Πωλ Ρεϊνώ, Γάλλος πολιτικός
1908 Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, Καναδός οικονομολόγος
1916 Χασάν Γκουλέντ Απτιντόν, πρόεδρος του Τζιμπουτί
1923 Ίταλο Καλβίνο, Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας
1926 Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος
1931 Αμπντούλ Καλάμ, Ινδός επιστήμονας και πολιτικός
1944 Σαλί Μπερίσα, Αλβανός πολιτικός
1945 Πατριάρχης Σόφιας Νεόφυτος
1956 Πίτερ Καρουάνα, πολιτικός του Γιβραλτάρ
1968 Ντιντιέ Ντεσάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1977 Νταβίντ Τρεζεγκέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1981 Κίσια Κόουλ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1983 Μπρούνο Σένα, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων
1988 Μεζούτ Εζίλ, Γερμανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι στις 15 Οκτωβρίου

1564 Ανδρέας Βεσάλιος, Φλαμανδός ανατόμος
1690 Χουάν Ντε Βαλντές Λεάλ, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
1788 Σάμιουελ Κάρλοβιτς Γκρέιγκ, Σκωτσέζος ναύαρχος
1917 Μάτα Χάρι, Ολλανδή χορεύτρια
1934 Ραϊμόν Πουανκαρέ, Γάλλος πολιτικός
1945 Πιέρ Λαβάλ, Γάλλος πολιτικός
1946 Χέρμαν Γκαίρινγκ, Γερμανός πολιτικός
1956 Ζυλ Ριμέ, Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας
1969 Αμπντιρασίντ Αλί Σερμάρκε, Σομαλός πολιτικός
1980 Απόστολος Νικολαΐδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και πετοσφαιριστής
1980 Πρίγκιπας Πέτρος της Ελλάδας
1988 Ραλλού Μάνου, Ελληνίδα χορογράφος
2008 Φαζέλ Χουσνού Νταγλαρτζά, Τούρκος ποιητής
2013 Μπρουνό Μετσού, Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button