ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟΥΡΚΙΑ

Προ των πυλών νέα μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας – Γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

Το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έβγαλε την πιο fake ανακοίνωση που έχει βγει ποτέ από μια κυβέρνηση.

Απαντώντας στην πρόταση του Γ. Στόλτεμπεργκ για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το υπ. Εξωτερικών από την Άγκυρα υπογράμμισε ότι λέει «ναι» στην πρόταση… άνευ προϋποθέσεων (önkoşulsuz – χωρίς προϋποθέσεις).

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η Τουρκία βρήκε μέσα από την πρόταση του Στόλτεμπεργκ μια καλή αφορμή για να δείξει στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι μετά από τουλάχιστον ένα μήνα προκλητικών – πολεμικών κινήσεων καταπάτησης του εθνικού χώρου μιας ευρωπαϊκής χώρας θέλει… διάλογο, αλλά οι κακοί Έλληνες την αρνούνται.

Ο φερετζές της φράσης «άνευ όρων» έπεσε μέσα σε λίγες ώρες, αφού όπως αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος η κρατική εταιρεία ΤPAO αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα οικόπεδα που είχε πάρει τα «δικαιώματα» από τις 30 Μαΐου (εφημερίδα της κυβέρνησης).

Την πρώτη Σεπτεμβρίου πέρασε η προθεσμία εφέσεων κατά του διαγωνισμού και έτσι ξεκινούν οι γεωτρήσεις.

Γεωτρήσεις σε θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στα 6 μίλια από τις ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης.

Δηλαδή ντε φάκτο επιβολή της θέσης της ανιστόρητης και καθ’ ολοκληρίαν παράνομης θέσης της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Την προαναγγελία την είχε κάνει ο Ερντογάν στην περίφημη φιέστα ανακάλυψης του «τεράστιου κοιτάσματος αερίου» στην Μαύρη Θάλασσα, που αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρό!!!!

Τότε είχε ανακοινώσει την έξοδο του «Kanuni», του γεωτρύπανου που διαθέτει η Τουρκία, μέχρι το τέλος του 2020.

Και γεωτρύπανο σημαίνει ότι ακουμπά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δηλαδή εισβολή και καταπάτηση εθνικού χώρου και απόκτηση παράλληλα δικαιωμάτων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όλα αυτά περιγράφονται στο νέο δημοσίευμα άρθρο της φιλοερντογανικής εφημερίδας «Yenisafak», η οποία φιλοξενεί και άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας Ιμπραήμ Καραγκιούλ.

Σε αυτό φωτογραφίζει αυτό που και ο υπουργός Ενέργειας έχει πει το προηγούμενο διάστημα, ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα ανακοινώσει την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και τότε όπως σημειώνει θα δείτε πώς θα αντιδράσει η Δύση.

«Δείτε τις αντιδράσεις, αν σύντομα ανακοινωθεί απόθεμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

»Θα έρθουν για λεηλασία με όλη τους την ασχήμια. Τότε θα δουν τι είναι η Τουρκία» σημειώνει στο άρθρο του.

Οι περιοχές φυσικά στις οποίες αναφέρεται είναι οι περιοχές που ερευνούσαν το «Oruc Reis» και το «Μπαρμπαρός». Δηλαδή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τι σημαίνει αυτό; Η Τουρκία με αυτό θέλει να δείξει ότι έκανε έρευνες στις περιοχές αυτές.

Άρα τις μάρκαρε ως δικές της και τώρα θα προχωρήσει και στο μεγάλο βήμα. Στην εξόρυξή τους. Δηλαδή θα φθάσει ως το τέλος με το δίκαιο του «ισχυρού».

Η Ελλάδα σίγουρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και θα απαντήσει.

Το θέμα, μέσα από την πολεμική τακτική της Τουρκίας, είναι στην ΕΕ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Θα δεχθεί το δίκαιο του ισχυρού δηλαδή την παράνομη και παράλογη πολεμική λογική που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία;

Ή θα ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου που υποστηρίζει η Ελλάδα;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button