ΙΣΤΟΡΙΑ

29 Σεπτεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο- Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

480 π.Χ.: Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου ο συνασπισμένος στόλος των Ελλήνων θριαμβεύει επί του περσικού


 

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Ονομαστή ναυμαχία της αρχαιότητας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας, κατά την οποία οι Έλληνες, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο στόλο των Περσών.

Μετά την πτώση των Θερμοπυλών, οι Πέρσες του Ξέρξη προχώρησαν προς την Αθήνα, την οποία κατέλαβαν εύκολα, γιατί οι Αθηναίοι την είχαν εγκαταλείψει. Είχαν πάρει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, πως μόνο «τα ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν και τέτοια θεώρησαν τα καράβια τους, στα οποία και κατέφυγαν.


 

Μερικοί μόνο γέροντες, μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή ότι τα «ξύλινα τείχη» ήταν τα καράβια, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη κι έφτιαξαν γύρω πραγματικά ξύλινα τείχη. Όπως ήταν επόμενο, όταν έφθασαν οι Πέρσες, τούς σκότωσαν κι έκαψαν την Αθήνα. Σχεδόν με την είσοδο των Περσών στην Αθήνα, αγκυροβόλησε στον όρμο του Φαλήρου και ο περσικός στόλος, έχοντας παραπλεύσει την Εύβοια και το Σούνιο.

Οι Αθηναίοι, αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα για περισσότερη ασφάλεια στην Αίγινα, μπήκαν στα καράβια τους και προετοιμάστηκαν για την αναμέτρηση με τους Πέρσες. Το πολεμικό συμβούλιο των Ελλήνων, που έγινε στη Σαλαμίνα, υπήρξε θυελλώδες.

Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης πρότεινε να δοθεί η ναυμαχία στον Ισθμό της Κορίνθου, με κυριότερο επιχείρημα ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα μπορούσαν να καταφύγουν στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα. Μαζί του συντάχθηκαν και οι Κορίνθιοι. Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής επέμενε να γίνει η ναυμαχία στη Σαλαμίνα και μαζί του συντάχθηκαν οι Μεγαρείς και οι Αιγινήτες.

Πίστευε ότι εάν οι μικρές ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονταν σε ανοιχτή θάλασσα με τον τεράστιο σε όγκο περσικό στόλο δεν είχαν καμία ελπίδα νίκης, ενώ αντίθετα ήταν ιδανικό μέρος για τη ναυμαχία το στενό της Σαλαμίνας, όπου τα πολυάριθμα περσικά πλοία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, η ένταση ξεπέρασε τα όρια και μεταξύ των αρχηγών των Ελλήνων ανταλλάχτηκαν βαριές εκφράσεις. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Κορίνθιος στρατηγός Αδείμαντος ειρωνεύτηκε τον Θεμιστοκλή, λέγοντάς του ότι δεν έχει πια πατρίδα, γιατί την Αθήνα την είχαν κυριεύσει οι Πέρσες.

Ο Θεμιστοκλής, όμως, του απάντησε περήφανα: «εστίν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες πεπληρωμέναι», γιατί από τα τριακόσια ελληνικά πλοία, τα διακόσια ήταν αθηναϊκά. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, σε μια στιγμή έντασης, ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης σήκωσε τη ράβδο του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Εκείνος, τότε, ατάραχος τον αποστόμωσε με το περίφημο: «Πάταξον μεν, άκουσον δε».

Ο Ευρυβιάδης μπορεί να ήταν τυπικά ο αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων, αλλά ο Θεμιστοκλής ήταν ο ιθύνων νους της επιχείρησης. Για να επιταχύνει τη ναυμαχία μεταχειρίσθηκε το εξής τέχνασμα: Έστειλε κρυφά στους Πέρσες τον παιδαγωγό του Σίκινο να τους πει ότι δήθεν οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από τη Σαλαμίνα κι αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν.

Ό Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο και να αποκλείσουν τη δίοδο υποχώρησής του προς τον Ισθμό της Κορίνθου. Κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή, ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή κι εξόριστος στην Αίγινα Αριστείδης πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο τής ζωής του κι έφθασε στο πλοίο του Θεμιστοκλή.

Αφού του αποκάλυψε τις κινήσεις του περσικού στόλου, του ανακοίνωσε ότι τώρα που ή πατρίδα τους βρίσκεται σε κίνδυνο ξεχνάει κάθε έχθρα που είχε μαζί του και δέχεται να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης κάτω από τις διαταγές του.

Οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεώτερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800, ενώ οι Έλληνες περίπου 371 τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Την αυγή της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία. Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα.

   

Πρώτοι όρμησαν οι Έλληνες, ψάλλοντες τον παιάνα: «Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε, πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων·νυν υπέρ πάντων αγών». Άρχισε, τότε, ένας αγώνας άγριος, σκληρός και φοβερός.

Τα πολεμικά τραγούδια των Ελλήνων, οι σάλπιγγες, οι πολεμικές κραυγές, οι κρότοι από τα τρομερά έμβολα, οι φωτιές που πετούσαν οι Έλληνες στα περσικά καράβια, οι καπνοί, αλλά προπάντων η ναυτική τέχνη, η παλικαριά και η γενναιότητα των Αθηναίων και των Αιγινητών κατατρόμαξαν τους Πέρσες και τους συμμάχους τους Φοίνικες. Μέχρι το μεσημέρι, η νίκη άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Ελλήνων.

Η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ η θάλασσα ήταν γεμάτη από ξύλα και περσικά κορμιά. Οι Πέρσες είχαν νικηθεί. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, ο Αριστείδης σε μια παράλληλη επιχείρηση αποβιβάστηκε στην Ψυττάλεια με ομάδα επίλεκτων Αθηναίων οπλιτών και εξόντωσε την περσική φρουρά, που είχε αναπτυχθεί στη νησίδα του Σαρωνικού.

Ο Ξέρξης, ντροπιασμένος από την ήττα, κατέφυγε με τα υπολείμματα του στόλου του στον Ελλήσποντο. Στην Ελλάδα παρέμεινε ο στρατηγός του Μαρδόνιος με 300.000 άνδρες για τη συνέχιση του αγώνα. Οι Πέρσες δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Η περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων οφείλεται εν πολλοίς στο στρατηγικό δαιμόνιο του Θεμιστοκλή και στην ανώτερη ναυτική τέχνη των Ελλήνων.

Στον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό αποδόθηκαν εξαιρετικές τιμές. Όταν κάποτε προσήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως θεατής, όλοι οι παρευρισκόμενοι τον αποθέωσαν ως σωτήρα της Ελλάδας.


 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

61 π.Χ.: Ο Πομπήιος εορτάζει τον τρίτο του θρίαμβο, για τις νίκες του εναντίον των πειρατών και το τέλος των Μιθριδατικών Πολέμων.

1364: Ήττα των Γάλλων από τους Άγγλους στη μάχη του Ορέ.

1650: Ο Χένρι Ρόμπινσον ανοίγει στο Λονδίνο το πρώτο καταγεγραμμένο γραφείο συνοικεσίων.

1684: Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Τούρκους την Πρέβεζα.

1687: Οι Τούρκοι παραδίδουν τη βομβαρδισμένη Ακρόπολη των Αθηνών στον Φραγκίσκο Μοροζίνι.

1789: Το Τμήμα Πολέμου των ΗΠΑ φτιάχνει τακτικό στρατό, που αριθμεί εκατοντάδες άντρες.

1793: Η λέξη «τένις» αναφέρεται για πρώτη φορά σε αγγλικό αθλητικό περιοδικό.

1829: Αναλαμβάνει καθήκοντα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή ως «Σκότλαντ Γιαρντ».

Metropolitan_Police_Service-1880

 

1908: Στη Λουκέρνη της Ελβετίας, διεθνής διάσκεψη απαγορεύει την απασχόληση παιδιών κάτω των 14 ετών σε νυχτερινή εργασία σε εργοστάσια.

1913: Ο γερμανός εφευρέτης του κινητήρα εσωτερικής καύσης, Ρούντολφ Ντίζελ, εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο, ενώ έχει επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Γάνδη του Βελγίου με προορισμό τη Βρετανία. Ο θάνατός του θα επιβεβαιωθεί στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανεύρεση του πτώματός του.

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνει τη δραστηριότητά του μέχρι τη Σμύρνη, με στόχο την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.

1925: Δημοσιεύεται το Σύνταγμα που κατάρτισε η 30μελής Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει εκλογές.

1941: Αρχίζει η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ: Πάνω από 30.000 Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης εκτελούνται στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ του Κιέβου στην Ουκρανία, με διαταγή του διαβόητου Χάινριχ Χίμλερ.

Babi_Yar_Massacre

 

1943: Εκτελούνται ομαδικώς από Τσάμηδες οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς, αφού προηγουμένως διατάχθηκαν να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο τους.

 

 

1954: Με συνθήκη δημιουργείται το CERN, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την πυρηνική έρευνα. Ιδρύεται από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

1995: «Ουδέποτε παραιτήθηκε η χώρα μας από τις απαιτήσεις της έναντι της Γερμανίας για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δηλώνει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει με τη συμφωνία του Λονδίνου ή άλλη συμφωνία.

 

 

1996: Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοινώνει τη σύμπραξή της με τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Σουφλιά, προκειμένου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του τελευταίου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Ntora_Mpakogianni-1996

 

1998: Στην Αλβανία, ο Φάτος Νάνο υποβάλλει την παραίτηση του, λόγω αδυναμίας σχηματισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας, η προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προτείνει το γενικό γραμματέα, Παντελή Μάικο.

2002: Έπειτα από πολιορκία δέκα ημερών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ βγαίνει από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, χαρακτηρίζοντας «τέχνασμα» την αποχώρηση των Ισραηλινών. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη.

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

106 π.Χ. – Πομπήιος ο Μέγας, ύπατος της Ρώμης

1511 – Μιχαήλ Σερβέτος, Ισπανός ουμανιστής

1547 – Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας

1725 – Ρόμπερτ Κλάιβ, Βρετανός στρατιωτικός και πολιτικός

1758 – Χοράσιο Νέλσον, Βρετανός ναύαρχος

1810- Ελίζαμπεθ Γκάσκελ, Βρετανίδα μυθιστοριογράφος.

1901- Ενρίκο Φέρμι, Νομπελίστας Αμερικανός φυσικός.

1901- Λάντσα ντελ Βάστο, Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας,. Έργο του το βιβλίο “Τρεις μήνες με τον Γκάντι”

1904- Γκριρ Γκάρσον, Αγγλίδα ηθοποιός.

1912 – Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ιταλός σκηνοθέτης

1913- Τρέβορ Χάουαρντ, ηθοποιός.

1913- Στάνλει Κράμερ, σκηνοθέτης.

1925- Πολ Μακ Κρίντι, Αμερικανός αεροναυπηγός, που συνδημιούργησε το πρώτο ηλιακό αεροσκάφος και το πρώτο αεροσκάφος που κινείται με ανθρώπινη ενέργεια (Gossamer Condor, 1977).

1931- Τζέιμς Κρόνιν, βραβευμένος με Νόμπελ (1980) Αμερικανός φυσικός.

1931 – Ανίτα Έκμπεργκ, Σουηδή ηθοποιός.

1935 – Τζέρι Λι Λιούις, Αμερικανός τραγουδιστής του ροκ εν ρολ και μουσικός .

1936- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ιταλός μεγιστάνας των ΜΜΕ και Πρωθυπουργός .

1938- Βιμ Κοκ, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας (1994-2002).

1942- Ζαν Λικ Ποντί, Γάλλος βιολονίστας.

1943- Λεχ Βαλέσα, βραβευμένος με Νόμπελ (1983) Πολωνός ηγέτης της Αλληλεγγύης και Πρόεδρος (1990-95).

1943- Μοχάμετ Χαταμί, Πρόεδρος του Ιράν (1997-2005).

1949 – Γιώργος Νταλάρας, Έλληνας τραγουδιστής.

 

 

1951- Μορίν Κερντ, Αυστραλέζα ολυμπιονίκης (1986) του στίβου (στα εμπόδια).

1951- Μιτσέλ Μπατσελέτ, πρώτη γυναίκα εκλεγμένη Πρόεδρος στη Χιλή (2006-).

1952-Ρος Ντέιλι, Ιρλανδός τραγουδιστής και συνθέτης.

1956- Σεμπάστιαν Κόε, Βρετανός ολυμπιονίκης (1980, 1984 στα 1.500μ. ) του στίβου.

1957 – Σωκράτης Μάλαμας, Έλληνας τραγουδοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας.

 

 

1957- Άντριου ντας Κλέι, Αμερικανός ηθοποιός.

1960 -Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Έλληνας μουσικός και ηθοποιός.

1960 – Τζένιφερ Ρας, Αμερικανίδα τραγουδίστρια που έγινε γνωστή για το επιτυχημένο της άλμπουμ “The Power Of Love” (1985)

1961 – Τομ Σάιζμορ, Αμερικανός ηθοποιός.

1964- Λες Κλέιπουλ, μπασίστας, μέλος του συγκροτήματος των Primus.

1966- Τζιλ Γουέλαν, ηθοποιός, γνωστή από την τηλεοπτική σειρά The Love Boat.

1967- Κ. Τζ. Μπάουι, μουσικός, συνθέτης.

1970- Έμιλι Λόιντ, Βρετανίδα ηθοποιός.

1971- Σιμπέλ Τουζούν, Τουρκάλα τραγουδίστρια της ποπ (“Super star”).

1973- Θανάσης Μιχαλόπουλος, πρωταθλητής Ελλάδας (1999 2001, με το Ρουμελιώτη και 2002 με τον Μπελιγράτη) του μπιτς βόλεϊ, στην Αθήνα.

1973 – Φοίβος Δεληβοριάς, τραγουδιστής και συνθέτης.

Fivos_Delivorias

 

1976- Άντρι Σεφτσένκο, Ουκρανός ποδοσφαιριστής της Μίλαν και της εθνικής της χώρας του, Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς (2004).

1978- Κουρτ Νίλσεν, είδωλο της ποπ από τη Νορβηγία.

1979- Βασίλης Γωνιωτάκης, ποδοσφαιριστής (Εργοτέλης, ΠΑΝΟΜ ).

1979- Ηλίας Μποταΐτης, ποδοσφαιριστής (Πιερικός, Εθνικός Αστέρας).

1981- Αριστείδης Γαλανόπουλος, ποδοσφαιριστής από την Καλαμάτα , μέλος της ολυμπιακής ομάδας (2004) και της εθνικής ελπίδων, παίκτης του Πανιωνίου και του Απόλλωνα Καλαμαριάς .

1981- Σιαρέι Ρουτένκα, Λευκορώσος παίκτης του χάντμπολ.

1982- Αριάνα Ζολί, ηθοποιός πορνογραφικών ταινιών.

1986- Κώστας Κουκούλης, ποδοσφαιριστής (Βέροια).

1989- Μιχάλης Παυλής, ποδοσφαιριστής (ΑΕΚ).

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1364- Κάρολος του Μπλουά, δούκας της Βρεττάνης, σκοτώνεται στη μάχη του Ορέ.

1530- Αντρέα ντελ Σάρτο καλλιτέχνης της Αναγεννήσεως.

1560- Γουσταύος Α Βασιλιάς της Σουηδίας (1523-60).

1619- Χανς Λίπερσεϊ εφευρέτης του τηλεσκοπίου, κηδεύεται.

1637- Λορέντσο Ρουίθ άγιος από τις Φιλιππίνες.

1703- Σαρλ ντε Σεν Εβρεμόν Γάλλος στρατιωτικός.

1804- Μάικλ Χίλεγκας πρώτος Υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ.

1833-Φερδινάνδος Ζ΄ Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βασιλιάς της Ισπανίας (1813- 33).

1860-Τσάπεν Άαρον Χάρις Αμερικανός οδοντίατρος, εκ των ιδρυτών της οδοντιατρικής ως επαγγέλματος, συνιδρυτής της πρώτης οδοντιατρικής επιθεώρησης στον κόσμο, της American Journal of Dental Science (1849).

1889-Λουί Φεντέρμπ Κυβερνήτης της Σενεγάλης (1854-61, 1863-65).

1902 – Εμίλ Ζολά, ο σημαντικότερος συγγραφέας της γαλλικής νατουραλιστικής σχολής κι ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς τέχνης. Συντάκτης του «Κατηγορώ». (Γεν. 2/4/1840)

Emile_Zola

 

1902- Ουίλιαμ Τοπάζ μακ Γκονάγκαλι, Ιρλανδός ποιητής.

1908- Ματσάντο ντε Άσις, Βραζιλιάνος συγγραφέας.

1913 – Ρούντολφ Ντίζελ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης που πήρε το όνομά του. (Γεν. 18/3/1858)

Rudolf_Diesel

 

1914-Ζαν Μπουίν, Γάλλος μαραθωνοδρόμος, αργυρός ολυμπιονίκης (1912), σκοτώνεται σε μάχη.

1925-Λεόν Μπουρζουά βραβευμένος με Νόμπελ (1920) Γάλλος Πρωθυπουργός (1895-96).

1927  – Βίλεμ Εϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Γεν. 21/5/1860)

Willem_Einthoven

 

1929-Γιάννης Ψυχάρης Έλληνας γλωσσολόγος, φιλόλογος και λογοτέχνης.

1929-Βασίλειος Γ΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1929-Γκίτζι Τανάκα Γιαπωνέζος Πρωθυπουργός (1927-29).

1937-Ρέι Γιούρι Αμερικανός 10 φορές χρυσός ολυμπιονίκης του άλματος (1900, 1904, 1906, 1908), ο πιο πετυχημένος ολυμπιονίκης όλων των εποχών, με 10 χρυσά μετάλλια συνολικά.

1940- Εντουάρ Κλαπαρέντ, 67, Ελβετός ψυχολόγος.

1942-Έσθερ Αντολφίν, αδερφή του Σίγκμουντ Φρόιντ, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

1952-Σωτήρης Σκίπης ποιητής.

1955- Λ. Λ. Θέρστον Αμερικανός ψυχολόγος, από τους θεμελιωτές της ψυχομετρίας.

1956-Αναστάσιο Σομόζα ο Πρεσβύτερος Πρόεδρος της Νικαράγουας (1937-47, 1950-56), υποκύπτει στα τραύματά του, έπειτα από δολοφονική επίθεση (22/9/1956).

1962- Κνουτ Κρίστενσεν Πρωθυπουργός της Δανίας (1945-47).

1967- Λέοναρντ Κόουλμπρουκ Άγγλος ερευνητής που ανέπτυξε το πρώτο φάρμακο των σουλφαμιδών, το Prontosil.

1970- Έντουαρντ Χόρτον Αμερικανός ηθοποιός.

1976- Γεώργιος Ανδριώτης φιλόλογος και καθηγητής ΑΠΘ, γεννημένος στην Ίμβρο.

1979- Φρανσίσκο Μασίας Νγκουέμα πρώτος Πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας (1968-79), εκτελείται για προδοσία ένα μήνα μετά την ανατροπή του σε πραξικόπημα (3/8/1979).

1985- Άθως Δημουλάς λογοτέχνης.

1986- Μπιλ Σάνκλι, Βρετανός ποδοσφαιριστής, θρύλος της Λίβερπουλ, ο οποίος πήρε την Λίβερπουλ από την δεύτερη κατηγορία και την μετέτρεψε σε μία από τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης .

1987- Χένρι Φορντ ο Δεύτερος Πρόεδρος της εταιρείας Φορντ.

1988- Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος Ελληνίδα συγγραφέας.

1988-Τσαρλς Άνταμς κομίστας («Οικογένεια Άνταμς»).

1992-Πολ Τζαμπάρα ηθοποιός και τραγουδιστής, από AIDS.

1993-Γκάισλαμ Γουάιν πρωθυπουργός της Λαχόρης στο Πακιστάν, δολοφονείται.

1994-Σεμπ Χασνί Αλγερινός τραγουδιστής, δολοφονείται.

1994-Μεχμέτ Τοπάκ, Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, δολοφονείται.

1995- Θίρον Ράντολφ Αμερικανός γιατρός, θεμελιωτής της περιβαλλοντικής ιατρικής.

1995-Αλέξης Μπίστικας σκηνοθέτης, από AIDS («Το Χάραμα»).

1996-Τσούσακο Έντο Γιαπωνέζος μυθιστοριογράφος που είχε προταθεί για Νόμπελ.

1996-Πάβελ Σουταμπλάτοφ οργανωτής της δολοφονίας (1940) του Τρότσκι, κηδεύεται.

1997-Ρόι Λιχτενστάιν ζωγράφος της ποπ αρτ.

1999-Γκουστάβο Λεΐγκ Γκουθμάν εκ των αρχηγών της χούντας Πινοσέτ στη Χιλή (1973-74).

2001- Νγκουγέν Βαν Τιε Αρχηγός Κράτους στο Νότιο Βιετνάμ (1965-75).

2003-Νίκος Παπακυριαζής α΄ πρόεδρος του ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής (1984-89), υπέκυψε έπειτα από σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο.

2003-Γουέσλι Τατλ  Αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι. Έγινε γνωστός για τις επιτυχίες του “With Tears in My Eyes,” “I Wish I Had Never Met Sunshine και “Tho’ I Tried».

2003- Ηρακλής Κλάγκας παλιός μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ, προπονητής και επί δεκαπέντε έτη πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

2004- Kρίστερ Πέτερσον μικροαπατεώνας, ο μοναδικός ύποπτος, ο οποίος δικάστηκε για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού, Oύλοφ Πάλμε το 1986, αφήνοντας την υπόθεση ανοικτή. Καταδικάστηκε το 1989 για τη δολοφονία, αλλά στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, αθωώθηκε.

2004- Γιάννης Λίππας Έλληνας παλαίμαχος κομμουνιστής.

2004- Ρίτσαρντ Σενκτ Γάλλος μοτοσικλετιστής, σκοτώνεται στη διάρκεια αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

2006- Αντώνης Ταβάνης Έλληνας γλύπτης που ζούσε και δημιουργούσε στο Πήλιο, από εμβολή.

2007- Γκιούλα Ζιβότσκι Ούγγρος ολυμπιονίκης (1960, 1964, 1968) στη σφυροβολία.

2009 – Σπεράντζα Βρανά, Ελληνίδα ηθοποιός.

Comments are closed

 Edit Post

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button