ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Άδειασε» η Κομισιόν την φιλότουρκη ειδική σύμβουλο του Ζοζέπ Μπορέλ, Νάταλι Τότσι

«Η κυρία Τότσι δεν είναι μέρος του γραφείου του Υπατου Εκπροσώπου, ούτε της Κομισιόν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ναμπίλα Μασραλί, στο «Έθνος» και στη Μαρία Ψαρά. 

«Άδειασε» η Κομισιόν την ειδική σύμβουλο του Ζοζέπ Μπορέλ, Νάταλι Τότσι, η οποία είχε υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν είναι η σωστή λύση για την επιρροή στην Τουρκία και είχε εκφράσει και την άποψη ότι αν συμφωνηθούν μέτρα στην Σύνοδο Κορυφής θα «εκπλαγεί ιδιαιτέρως».

«Ο,τι και να λένε τα ανεξάρτητα μέλη των δεξαμενών σκέψεων, οι αναλυτές ή οι σχολιαστές, η θέση της ΕΕ σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την πιθανή επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι ακόμη η ίδια», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του OPEN και του ethnos.gr ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

«Η Κομισιόν ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι αυτό που ζητάμε είναι η αποκλιμάκωση, ο διάλογος και η επίλυση των θεμάτων μέσω συζητήσεων.

»Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι ηγέτες θα συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση η σχέση μας με την Τουρκία πρέπει να πάει.

»Και θα σταματήσω εδώ γιατί εξαρτάται από τους ηγέτες να συζητήσουν την κατάσταση, τι συμβαίνει και να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου ή αν κρίνουν ότι η κατάσταση απαιτεί άλλα μέτρα πέραν του διαλόγου.

»Οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις είναι πρώιμη γιατί θα αποφασίσουν οι ηγέτες ποια κατεύθυνση θα πάρουν τα πράγματα αργότερα μέσα στην εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, υπενθυμίζοντας το πλαίσιο για τους ειδικούς υποστηρικτές, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ναμπίλα Μασραλί δήλωσε ότι «η Επιτροπή όρισε 27 ειδικούς συμβούλους για την περίοδο 2020 – 21.

»Υπάρχουν δύο τύποι ειδικών συμβούλων, οι μη θεσμικοί που παρέχουν βοήθεια στον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τους Επιτρόπους της ΕΚ και οι θεσμικοί ειδικοί στα θεσμικά όργανα της Επιτροπής.

»Ο Ύπατος εκπρόσωπος αντιπρόεδρος Μπορέλ έχει 4 μη θεσμικούς ειδικούς συμβούλους», εξήγησε.

«Όσον αφορά την υπόθεση της Νάταλι Τότσι, η κ. Τότσι δεν είναι μέρος του γραφείου του Υπατου Εκπροσώπου, ούτε της Κομισιόν.

»Είναι μία από τους τέσσερις μη θεσμικούς ειδικούς συμβούλους του Ζοζέπ Μπορέλ.

»Και είναι σύμβουλος για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής και όχι για τη συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική».

Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι «όποτε εκφράζεται, εκφράζει τις απόψεις της και την ανεξάρτητη εργασία της ως ακαδημαϊκός».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button