ΙΣΤΟΡΙΑ

16 Σεπτεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Βυρητός: Η σφαγή του ’82 σε Σάμπρα και Σατίλα

1982: Σφαγές Παλαιστινίων από Λιβανέζους πολιτοφύλακες στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου. Ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν


(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1982 πολιτοφυλακές χριστιανών εισέβαλαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα της Βηρυτού, γράφοντας ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην σύγχρονη ιστορίας της Μέσης Ανατολής

Η Ουμ Ουμάρ έχει διηγηθεί πολλές φορές την ιστορία της, ωστόσο ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν μιλάει για τα γεγονότα του 1982. Η Παλαιστίνια ζούσε στο Μπιρ Χασάν, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Σατίλα. Την ημέρα του μακελειού βρισκόταν καθοδόν με την οικογένειά της για τη θεώρηση των διαβατηρίων τους. Παντού αντίκριζαν ισραηλινούς στρατιώτες.
Η είσοδος του καταυλισμού της Σατίλα

«Προχωρούσαμε και στο σταυροδρόμι της Σατίλα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις ‘λιβανικές δυνάμεις’. Είχαμε μαζί μας και τους γείτονές μας, Παλαιστίνιους, Σύρους και Λιβανέζους. Οι στρατιώτες μας χώρισαν από τους άνδρες και τους κατέταξαν βάσει εθνικότητας, Παλαιστίνιους και Σύρους από τη μια, Λιβανέζους από την άλλη πλευρά»

Τα παιδιά και οι γυναίκες έπρεπε να κατευθυνθούν προς το γήπεδο. Ήταν η τελευταία φορά που είδε τα δυο παιδιά της, 15 και 19 χρόνων τότε αλλά και τον αδερφό της. Τα πτώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Στην αναζήτησή τους δεν μπόρεσαν να συμβάλουν ούτε ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά ούτε και οι αρχές του Λιβάνου.

«Τους έστησαν στον τοίχο»

Η Σαχίρα Αμπουντίν έχασε τη μέρα εκείνη επτά μέλη της οικογένειάς της, ανάμεσά τους ο πατέρας της, ο σύζυγος, ο αδερφός και η αδερφή της. Μαζί με το σύζυγο και τα παιδιά τους –το μικρότερο ήταν μόλις δυο εβδομάδων- προσπάθησαν να κρυφτούν στο σπίτι της θείας της στη Σατίλα. Όλη την ώρα άκουγαν φωνές και πυροβολισμούς. Κάποια στιγμή μπήκαν στο σπίτι στρατιώτες οι οποία μιλούσαν αραβικά, θυμάται η Σαχίρα Αμπουντίν: «Ήταν περίπου 16 με 17 στρατιώτες. Χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, έστησαν τους άνδρες στον τοίχο και τους πυροβόλησαν με τα καλάζνικοφ». Στη συνέχεια έσυραν έξω από τα σπίτι τα γυναικόπαιδα. «Η παρέμβαση ενός αξιωματικού γλίτωσε εμάς και τα παιδιά από την εκτέλεση».

Η μικρή ομάδα έλαβε την εντολή να κατευθυνθεί προς το γήπεδο. Την επόμενη μέρα γύρισαν στο σπίτι, αλλά βρήκαν μόνον τα ερείπιά του.

 

Το μακελειό σε Σάμπρα και Σατίλα έγινε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο το 1982 και της πολιορκίας της Βηρυτού. Στόχος ήταν η εξουδετέρωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης PLO του Γιάσερ Αραφάτ που από τον Λίβανο εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον του βορείου Ισραήλ. Τέλη Αυγούστου όλοι οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, δολοφονήθηκε ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος του Λιβάνου Τζεμαγιέλ ο οποίος ήταν επικεφαλής των «λιβανικών δυνάμεων», της χριστιανικής πολιτοφυλακής. Οι οπαδοί του επέρριψαν την ευθύνη στους Παλαιστίνιους.

Μαζικοί τάφοι της Σατίλα

Η Σατίλα σήμερα

Σήμερα η Σατίλα φαίνεται σαν ένας από τους πολλούς καταυλισμούς παλαιστίνων προσφύγων στον Λίβανο. Μόλις μια μικρή, περιφραγμένη έκταση, στο τέλος του κεντρικού δρόμου της Σατίλα, θυμίζει το μακελειό του 1982. Εκεί θα δει κανείς ασπρόμαυρες φωτογραφίες από πτώματα στην άκρη του δρόμου, μια γυναίκα σε απόγνωση να κοιτάζει τον ουρανό, αλλά πουθενά τα ονόματα των θυμάτων. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχασαν εκείνη τη μέρα τη ζωή τους.

Κοντά στον κεντρικό δρόμο μένει και η 53χρονη Αμπουντίν, στο ίδιο σπίτι που έμενε και την μέρα της σφαγής. Η ίδια δεν έχει επισκεφτεί ποτέ, όπως λέει, της χριστιανικές συνοικίες της Βηρυτού: «Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου η πόλη ήταν διχοτομημένη. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, δεν τολμούσα να πάω στις χριστιανικές περιοχές. Δεν έχω καμιά δουλειά εκεί…»

Αλλά δεν μισεί τους Λιβανέζους λόγω θρησκείας και μόνο, όπως λέει. Η ίδια επιρρίπτει την ευθύνη της σφαγής στους Ισραηλινούς: «Έγινε με τη δική τους βούληση και τη βοήθεια των Λιβανέζων». Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν απολέσει τις όποιες ελπίδες τους για απονομή δικαιοσύνης. Το 2001 ομάδα Παλαιστινίων προσέφυγε στο Ποινικό Δικαστήριο των Βρυξελλών εναντίον Λιβανέζων και Ισραηλινών τους οποίους θεωρούν υπαίτιους της σφαγής, αλλά και εναντίον του τότε υπ. Άμυνας του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Ωστόσο η προσφυγή απορρίφθηκε καθώς τα βελγικά δικαστήρια έκριναν ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ποινικές έρευνες σε βάρος κατηγορούμενων που δεν διαμένουν στο Βέλγιο. Αλλά ούτε και στον Λίβανο δικάστηκαν ποτέ μέλη της χριστιανικής πολιτοφυλακής

ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

1662…. Ο 16χρονος άγγλος αστρονόμος, Τζον Φλάμστηντ, παρατηρεί από το σπίτι του έκλειψη ηλίου, που αποτελεί την πρώτη γνωστή αστρονομική παρατήρηση.

1774…. Ο Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ παρατηρεί ότι παράγεται μεταλλικός υδράργυρος αν θερμανθεί το οξείδιο του υδραργύρου.

1795…. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

1810…. Το Μεξικό αποκτά την ανεξαρτησία του από τους Ισπανούς. Η 16η Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται ημέρα εθνικής εορτής για τους Μεξικανούς.

1835…. Ο Άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

1904…. Ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά.

1908…. O κατασκευαστής αμαξών Γουίλιαμ Ντιράντ ιδρύει την «General Motors Corporation», που θα κυριαρχήσει στο χώρο του αυτοκινήτου.

1918…. Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στην Αντάντ και τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη. Οι Βούλγαροι υποχρεώνονται να εκκενώσουν την ελληνική Μακεδονία.

1920…. Οι γιατροί του Έλληνα βασιλιά Αλέξανδρου ανακοινώνουν ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία το τραύμα του, που προκλήθηκε από δάγκωμα πιθήκου, δυο μέρες νωρίτερα.

1922…. Ο βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, αναχωρεί εξόριστος για το Παλέρμο της Ιταλίας.

1927…. Η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές.

1931…. Επιστρέφει στην Ελλάδα από το ταξίδι του στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος.

1934…. Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

Ντόναλντ Ντακ, 16 Σεπτεμβρίου

 

1941…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανία και ΕΣΣΔ καταλαμβάνουν το Ιράν και αναγκάζουν σε παραίτηση το Σάχη, Ρεζά Σαχ Παχλεβί, ο οποίος εγκαταλείπει τη χώρα. Ο γιος του, Μοχάμετ Ρεζά Παχλεβί, ανέρχεται στην εξουσία.

16 Σεπτεμβρίου 1941…. Διαταγή του Αρχηγείου της Βέρμαχτ (OKW) αναφέρει ότι για κάθε φόνο Γερμανού στρατιώτη στα κατεχόμενα εδάφη, να εκτελούνται 50 ή 100 ντόπιοι, κατά προτίμηση κομμουνιστές.

1963…. Δημιουργείται η Μαλαισία από την ένωση της Μαλαίας, της Σιγκαπούρης, του Σάραβακ και της Βόρειας Βόρνεο. Πριν το σχηματισμό της ομοσπονδίας, οι περιοχές αυτές βρίσκονταν υπό βρετανική διοίκηση.

1967…. Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Σπυρίδων Μαρινάτος, 16 Σεπτεμβρίου
Σπυρίδων Μαρινάτος

 

1975…. Η Παπούα Νέα Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη διοίκηση της Αυστραλίας.

1978…. Σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει το ανατολικό Ιράν. Εξαφανίζει την πόλη Ταμπάς και ισοπεδώνει πόλεις και χωριά στην περιοχή της Αλμυράς Ερήμου της Περσίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 18.000.

1978…. Την ίδια μέρα, στην Ελλάδα, νομιμοποιούνται με νομοσχέδιο οι αμβλώσεις μέχρι τον 5ο μήνα, υπό προϋποθέσεις.

1981…. Η κυβέρνηση Ράλλη προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου. Ακολουθούν η προσχώρηση του Γεώργιου Μαύρου και του Μανώλη Γλέζου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΟΔΗΣΟ του Ιωάννη Πεσμαζόγλου συνεργάζεται με το Κόμμα Αγροτών – Εργαζομένων (ΚΑΕ). Παράλληλα, εμφανίζεται το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη, ενώ αυτόνομα αποφασίζουν να κατέλθουν στις εκλογές το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού και η ΕΔΗΚ.

Γεώργιος Ράλλης, 16 Σεπτεμβρίου
Γεώργιος Ράλλης

1982…. Σφαγές Παλαιστινίων από Λιβανέζους πολιτοφύλακες στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου. Ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Σφαγή Παλαιστινίων, 16 Σεπτεμβρίου

 

2007…. Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες στη Βουλή. Ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 38,10% και 102 έδρες.


 

Γεννήσεις – Θάνατοι

 

Σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 1877 γεννήθηκε ο Τζέικομπ Σικ, Αμερικανός εφευρέτης της ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής και ιδρυτής της εταιρείας ειδών ανδρικής περιποίησης Schick.

Το 1893 γεννήθηκε ο Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, Ούγγρος γιατρός, που ανακάλυψε τη βιταμίνη C και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1937.

Την ίδια μέρα το 1925 γεννήθηκε ο Ρίλεϊ Κινγκ, Αμερικανός θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως Μπι Μπι Κινγκ (B.B. King).

Σαν σήμερα το 1736 πέθανε ο Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, Γερμανολλανδός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

Το 1977 έφυγε από την ζωή η Μαρία Κάλλας, Ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα.

Μαρία Κάλλας, 16 Σεπτεμβρίου
Μαρία Κάλλας

 

Την ίδια μέρα το 1984 πέθανε ο Λουί Ρεάρ, Γάλλος μηχανικός, που σχεδίασε το πρώτο μπικίνι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button