ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εξήγηση Τσαβούσογλου για την απόσυρση Oruc Reis: «Πήγε Αττάλεια για συντήρηση»

«Γύρισε στην Αττάλεια για συντήρηση» είναι η εξήγηση που έδωσε σε δηλώσεις του σχετικά με τη μη έκδοση νέας Navtex και την απόσυρση του Oruc Reis, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το ίδιο αναφερόταν και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, όπου γινόταν λόγος για «τακτική συντήρηση του πλοίου».

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών εδήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν περιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας της διένεξής της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έκανε υποχώρηση.

Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis,

Το Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button