ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟΥΡΚΙΑ

Να μην υποστηρίξουν τις .. «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας» κάλεσε τη ΕΕ ο Άκσοϊ

«Τα νησιά που είναι κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα»

Να μην υποστηρίξουν «τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας» κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.


 

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στον απόηχο των ανακοινώσεων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως δεν είναι σε θέση η ΕΕ να επικρίνει τις τουρκικές δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Άκσοϊ ανέφερε χαρακτηριστικά: «την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ( Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχει το δικαίωμα της ΕΕ να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας.

Καλούμε την ΕΕ και τις χώρες μέλη της ΕΕ, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δε μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και σε δεδικασμένες αποφάσεις.

Όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας η ΕΕ οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της , θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πρέπει να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται με τους λανθασμένους υπολογισμούς αυτών που βρίσκονται από πίσω τους.

Aν η Ε.Ε επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button