ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σύψας για covid-19: «Είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή των SMS μετακίνησης»!

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού πριν τη Δευτέρα, ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας και τόνισε ότι η επιτροπή έκανε την Πέμπτη τις προτάσεις της στην κυβέρνηση.

Οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία». «Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τους ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, καθώς εκτίμησε ότι ο κίνδυνος να πυροδοτήσουν την πανδημία είναι μεγάλος.

Τους συμβούλευσε να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να θέσουν τον εαυτό τους σε ένα επταήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.

Μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς για την πιθανότητα να επιστρέψουν τα SMS μετακίνησης, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».

Σημειώνεται ότι, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε ότι τα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και τα οποία δεν αποκλείεται να αποφασιστούν, είναι τοπικά lockdown σε περιοχές όπου φαίνεται πως αποτελούν εστίες μόλυνσης και πρέπει να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σενάρια για νέα μέτρα

«Θα υπάρξει κάποια πρόταση για τα άτομα που θα επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένα ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν έχει σημασία να ζητάμε συνεχώς από την πολιτεία να αστυνομεύει τον πολίτη, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον κίνδυνο» σημείωσε.

Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το καθήκον τους και υπογράμμισε ότι:

«Τα σενάρια θα είναι εφιαλτικά, το σύστημα υγείας θα πιεστεί».

Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι:

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές Αυγούστου, θα αποδώσουν και θα έχουμε σταθεροποίηση της επιδημίας».

Σχετικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που αυξάνεται, τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να μας ανησυχεί, πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους.

«Δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, ανέφερε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», τόνισε.

«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη».

Χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τη διασπορά σε κλειστές δομές γιατί εκεί υπάρχει υπερμετάδοση.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη. Παρατηρούμε επίσης ενδοϊατρικές διασπορές. Πλέον γίνεται έλεγχος σε όλους τους γιατρούς που γυρνούν από τις διακοπές τους, πριν αναλάβουν υπηρεσία» τόνισε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button