ΙΣΤΟΡΙΑ

10 Αυγούστου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου

1913…. Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου μεταξύ των Βασιλείων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με αυτό της Βουλγαρίας. Με τη συνθήκη αυτή δόθηκε τέλος στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο ακριβώς μετά την ήττα της Βουλγαρίας.


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο και φωτό)


 

Η Συνθήκη

Γενικά η Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913) με την άμεση σχετικά συνομολόγηση και υπογραφή της υπήρξε πολύ σημαντική ιδιαίτερα στους Συμμάχους (Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία), δια της οποίας εκτός του ότι ορίσθηκαν τα σύνορα της ηττημένης Βουλγαρίας με τις όμορες σύμμαχες και νικήτριες Χώρες, ταυτόχρονα απετράπη και η όποια ανάμιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε βαλκανικά πλέον ζητήματα, εκτός από της εκ μέρους της τελευταίας ανακατάληψης της Αδριανούπολης, καθώς και τμημάτων της Ανατολικής Θράκης μέχρι τον ποταμό Έβρο. Πρόσθετα όμως για την Ελλάδα, με τη συνθήκη αυτή άρχισε και να οριστικοποιείται και η ποθητή λύση ενός μεγάλου επίσης ζητήματος του Κρητικού που ακόμα χρονοτριβούσε.

Φωτογραφία των αντιπροσωπειών στη διάσκεψη ειρήνης

Αν και η συνθήκη αυτή δεν συμπεριέλαβε διατάξεις σχετικά με τον καθορισμό συνόρων μεταξύ των νικητριών Χωρών εν τούτοις οι κύριες συνέπειες εξ αυτής της ήταν:

Κέρδος της Σερβίας σε έδαφος

Το ανατολικό σύνορο της Σερβίας συντάχθηκε από τη σύνοδο κορυφής της Παταρίκα, στα παλιά σύνορα, και ακολούθησε την καμπή μεταξύ των Βαρδάρη και Στρυμόνα ποτάμια στην ελληνική-βουλγαρική όριο, εκτός από ότι η άνω κοιλάδα του Στρούμιτσα παρέμεινε στην κατοχή της Βουλγαρίας. Το έδαφος που κερδήθηκε συγχωνεύθηκε με τον κεντρικό Βαρδάρη, συμπεριλαμβανομένης της Οχρίδας, Στιπ, Κότσανη και Μπίτολα στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία. Με τη διάταξη αυτή, η Σερβία αύξησε την επικράτειά της από 48.300 σε 87,780 km2 και ο πληθυσμός αυξήθηκε περισσότερο από 1,5 εκατ. κατοίκους.

Κέρδος της Ελλάδας σε έδαφος

Η συνοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από τη Βουλγαρία συντάχθηκε από την κορυφή του Μπέλες στο στόμα του Νέστου, σχετικά με το Αιγαίο. Αυτή η σημαντική εδαφική παραχώρηση, στην οποία η Βουλγαρία προσβλήθηκε σημαντικά, σε συμμόρφωση με τις οδηγίες που έλαβε στις σημειώσεις τις οποίες η Ρωσική Αυτοκρατορία και Αυστροουγγαρία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αύξησε την περιοχή της Ελλάδας από 64.790 σε 108.610 km2 και ο πληθυσμός της έγινε από 2.660.000 σε 4.363.000.

Στο έδαφος που προσάρτησε η Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταφέρθηκαν προς τα ανατολικά μέχρι πέρα ​​από την Καβάλα, περιορίζοντας έτσι τα παράλια της Βουλγαρίας στο Αιγαίο σε αμελητέο ύψος 110 km, με μόνο το Δεδέαγατς (σύγχρονη Αλεξανδρούπολη) ως επίνειο. Επιπλέον, η Κρήτη ενσωματώθηκε οριστικά στην Ελλάδα και επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Μέσα σε αυτή την περιοχή ήταν επίσης η Φλώρινα.

Χάρτης των Βαλκανίων
α) κατόπιν της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου (1913) και
β) μετά την Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913)

Κέρδος της Βουλγαρίας σε έδαφος

Το μερίδιο της Βουλγαρίας από τα λάφυρα, αν και μειώθηκε σημαντικά, δεν ήταν εντελώς αμελητέο. Υπήρξαν καθαρά κέρδη της σε ένα τμήμα της Μακεδονίας, Μακεδονία του Πιρίν (ή Βουλγαρική Μακεδονία), συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Στρώμνιτσα, Δυτική Θράκη, και 110 χλμ. παράλια του Αιγαίου, ήταν περίπου 25.030 km2, και ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 129.490. Επιπλέον, η Βουλγαρία συμφώνησε να καταργήσει όλα τα υπάρχοντα φρούρια και δεσμεύθηκε από μόνο της να μην ξανακατασκευαστούν στο μέλλον φρούρια μεταξύ των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων ή οπουδήποτε σε από το έδαφος μεταξύ των δύο πόλεων, ή μέσα σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το Μπάλτσικ.

Κέρδος της Ρουμανίας σε έδαφος

Η Βουλγαρία παραχώρησε στη Ρουμανία την Νότια Δοβρουτσά, που βρίσκεται βόρεια της γραμμής που εκτείνεται από το Δούναβη, ακριβώς πάνω απ’ το Tutrakan στη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, νότια της Νότιας Δοβρουτσάς έχει επιφάνεια περίπου 6.960 km2, με πληθυσμό 286.000, και περιλαμβάνει το φρούριο της Σιλίστρα και οι πόλεις της Τουτρακάν στον Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκτίμηση

Σύμφωνα με τους Anderson and Hershey, η σοβαρή επιδείνωση των όρων που επιβάλλονται για τη Βουλγαρία αντιπαρέβαλε τις φιλοδοξίες της κυβέρνησής του κατά την έναρξη του Βαλκανικού Πολέμου: το έδαφος τελικά που κέρδισε ήταν σχετικά περιορισμένο; Η Βουλγαρία απέτυχε να κερδίσει την Μακεδονία, η οποία ήταν το μήλον της έριδος του κατά τον πόλεμο και ιδιαίτερα οι περιοχές της Οχρίδας και της Μπίτολα, το οποίο ήταν και το κύριο αίτημα. Με μόνο μια μικρή διέξοδο στο Αιγαίο γύρω από τη μικρή λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία έπρεπε να εγκαταλείψει το σχέδιο της ηγεμονίας των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τους Anderson and Hershey, η νικήτρια και θριαμβεύτρια μετά την εξαγορά της Θεσσαλονίκης και την περισσότερη από την Μακεδονία μέχρι και το λιμάνι της Καβάλας, η Ελλάδα είχε ακόμη εκκρεμή ζητήματα .Η Ιταλία ήταν σε αντίθεση με τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Βόρεια Ήπειρο και καθώς επίσης έλεγχε τα ελληνο-κατοικούμενα Δωδεκάνησα. Επιπλέον, το status quo των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το οποίο η Ελλάδα το είχε λάβει από τους Οθωμανούς, παρέμεινε απροσδιόριστο μέχρι τον Φεβρουάριο του 1914, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγνώρισαν την ελληνική κυριαρχία πάνω τους. Οι εντάσεις με τους Οθωμανούς παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, για την αντιμετώπιση των διωγμών των Ελλήνων της Ανατολής, που οδήγησε σε μια κρίση και έναν ναυτικό αγώνα το καλοκαίρι του 1914, που σταμάτησε μόνο με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τέλος του πολέμου, η Ελλάδα είχε ακόμη αξιώσεις στα εδάφη εκτός των συνόρων της, που κατά εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες

ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

 

612…. Δολοφονείται ένας από τους τελευταίους αυτοκράτορες της Ασσυριανής Αυτοκρατορίας, ο Σινσαρικούν. Την ίδια ημέρα καταστρέφεται η Νινευή και σημαίνει το τέλος της Ασσυριανής Αυτοκρατορίας.

955…. Στη μάχη του Λέτσφελντ, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ότο Α, νικά τους Μαγιάρους και σταματά την 50ετή εισβολή τους στη Δύση.

1492…. Ο Αλέξανδρος ΣΤ’ ανακηρύσσεται πάπας.

1519…. Ξεκινούν από τη Σεβίλλη τα πέντε πλοία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, προκειμένου να περιπλεύσουν την υδρόγειο.

1675…. Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Β θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.

1680…. Ξεκινά στο Νέο Μεξικό η εξέγερση του Πουέμπλο, δηλαδή των γηγενών κατοίκων ενάντια στην ισπανική κυριαρχία. Τελικά, κατάφεραν να διώξουν τους Ισπανούς κατακτητές, οι οποίοι, όμως, επέστρεψαν στη θέση αυτή 12 χρόνια μετά.

1788…. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 41, γνωστή και ως «Του Διός».

1792…. Κατά τη διάρκεια της Γαλλική Επανάσταση, στην έφοδο στο παλάτι Τουιλερί, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ της Γαλλίας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

1793…. Εγκαινιάζεται το Μουσείο του Λούβρου.

Μουσείο Λούβρου, 10 Αυγούστου

 

1809…. Το Εκουαδόρ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.

1821… Το Μισούρι γίνεται η 24η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1856…. Στη Λουιζιάνα, ανεμοστρόβιλος σκοτώνει 400 άτομα.

1861…. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το Μισούρι μπαίνει στον πόλεμο, όταν τα στρατεύματα της Συνομοσπονδίας νικούν τις δυνάμεις της Ένωσης στο βορειοδυτικό μέρος της πολιτείας.

1893…. Στη γερμανική πόλη Όγκσμπουργκ κινείται για πρώτη φορά μόνη της η μηχανή, που κατασκεύασε ο Ρούντολφ Ντίσελ. Εξ αιτίας αυτού η 10η Αυγούστου χαρακτηρίζεται ως η Διεθνής Ημέρα Μπαϊοντίσελ.

1903…. Πυρκαγιά στο μετρό της Γαλλίας προκαλεί τον θάνατο 84 ανθρώπων.

1907…. Ολοκληρώνεται ο πρώτος αγώνας ράλι μεγάλων αποστάσεων, 12.000 χιλιόμετρων από το Πεκίνο στο Παρίσι, με νικητή τον Ιταλό οδηγό πρίγκηπα Scipone Borchesi.

1911…. Στη Βρετανία, η Βουλή των Λόρδων χάνει το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις νομοθετικές πράξεις.

1913…. Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1919…. Ο εθνικός στρατός της Ουκρανίας σκοτώνει 25 Εβραίους.

1921…. Στα 39 του χρόνια ο μετέπειτα Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ διαπιστώνει τα πρώτα σημάδια της πολιομυελίτιδας. Από τότε θα περπατά πάντα υποβασταζόμενος.

1926…. Ιδρύεται η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

1932…. Στην Ισπανία, ο στρατηγός Χοσέ Σαντζούρτζο καταλαμβάνει τη Σεβίλλη πριν προλάβει η κυβέρνηση Ζαμόρα να καταστείλει την εξέγερση.

1933…. Έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στα λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου, όπου εργάτες συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή.

1939…. Καταποντίζεται νησίδα κοντά στο ηφαίστειο της Θήρας.

1944…. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις νικούν τα ιαπωνικά στρατεύματα στη Γκουάμ.

1947…. Ο William Odom κάνει ρεκόρ 73 ωρών και 5 λεπτών όταν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Σικάγου ολοκληρώνοντας την μοναχική του πτήση γύρω από τον κόσμο.

1948…. Κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην αμερικανική τηλεόραση η Candit Camera, μετά από αρκετών χρόνων παρουσία στο ραδιόφωνο ως Candit Microphone.

1949…. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο Εθνικής Ασφάλειας, τελειοποιώντας τις υπηρεσίας ασφάλειας των ΗΠΑ και αντικαθιστά το Εθνικό Στρατιωτικό Ίδρυμα με το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ.

1952…. Ο Ζαν Μονέ διορίζεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

1953…. Ο Μακάριος αποτυγχάνει να εγγράψει το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

1961…. Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο». Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία διακόπτει την προβολή της ταινίας, λόγω της αριστερής της οπτικής.

1969…. Μία ημέρα αφού δολοφόνησαν τη σύζυγο του Ρόμαν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, τα μέλη της αίρεσης του Τσαρλς Μάνσον δολοφονούν τον Λένο και τη Ροσμαρι Λα Μπιάνκα.

1969…. Η Coca Cola κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Coca Cola-διαφήμιση, 10 Αυγούστου

 

 

1977…. Συλλαμβάνεται ο 24χρονος ταχυδρομικός υπάλληλος Ντέιβιντ Μπέργκοβιτς, ως ο μανιακός δολοφόνος, που τρομοκρατούσε τη Νέα Υόρκη για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Μπέργκοβιτς έμεινε γνωστός ως ο “γιος του Σαμ”.

Στις 17 Απριλίου του 1977, η 18χρονη Βαλεντίνα Σιριάνα έπεσε νεκρή από τα πυρά ενός άγνωστου άντρα.
Δίπλα της, ο 20χρονος Αλεξάντερ Εσάου ζούσε όταν ήρθε η αστυνομία. Πέθανε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ένα γράμμα με παραλήπτη τον διευθυντή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, Τζόζεφ Μπορέλι. Μεταξύ άλλων, έγραφε:

“Έίμαι ένα τέρας. Είμαι ο “Γιος του Σαμ”. Είμαι ένα μικρό “κακομαθημένο”.
Όταν ο πατέρας Σαμ μεθάει, γίνεται πολύ κακός. Χτυπά την οικογένειά του. Ο Σαμ λατρεύει να πίνει αίμα. “Πήγαινε, σκότωσε” διατάσσει ο πατέρας Σαμ.
Νιώθω σαν ξένος. Είμαι σε διαφορετικό κόσμο από όλους τους άλλους – προγραμματισμένος να σκοτώνω.
Για να με σταματήσετε, πρέπει να με σκοτώσετε.
Ο μπαμπάς Σαμ είναι μεγάλος πια. Χρειάζεται αίμα για να διατηρήσει τη νιότη του….»

«Ο Γιος του Σαμ»

Στις 29 Ιουλίου του 1976, σκότωσε τη 18χρονη Ντόνα Λόρια με μία σφαίρα στο κεφάλι.
Το επόμενο θύμα τους η 19χρονη Τζόντι Βαλέντι επέζησε και περιέγραψε τον δράστη στην αστυνομία: Γύρω στα 25, σχετικά παχουλός, ύψος γύρω στο 1,75, με ανοιχτόχρωμα σγουρά μαλλιά.
Οι σφαίρες που χρησιμοποίησε έγιναν το σήμα κατατεθέν του.
Προέρχονταν από ένα πιστόλι διαμετρήματος 44 εκατοστών και ήταν ειδικές για χρήση μέσα σε αεροπλάνο, έτσι ώστε να μην τρυπάνε τα τοιχώματα του αεροσκάφους.

Στις 23 Οκτωβρίου 1976, πυροβόλησε τον 25χρονο Καρλ Ντενάρο και την 28χρονη Ρόζμπαρι Κίναν, χωρίς όμως να τους σκοτώσει.
Στις 27 Νοεμβρίου 1976, η 16χρονη Ντόνα Ντεμάσι δέχτηκε μια σφαίρα στο λαιμό, αλλά έζησε. Η φίλη της, η 18χρονη Τζοάν Λομίνο, έμεινε παράλυτη για την υπόλοιπη ζωή της.
Στις 30 Ιανουαρίου 1977 πυροβόλησε τον 30χρονο Τζον Ντιλ και την 28χρονη αρραβωνιαστικιά του, Κριστίν Φρόυντ. Ο Ντιλ έζησε, αλλά η Φρόυντ πέθανε 36 ώρες αργότερα.
Στις 8 Μαρτίου 1977 σκότωσε τη 19χρονη Βιρτζίνια Βοσκερίτσιαν.
Η σφαίρα διαπέρασε τα βιβλία που κράτησε σαν ασπίδα μπροστά απ’ το πρόσωπό της και καρφώθηκε στο κρανίο της.

Στις 10 Μαρτίου του 1977 η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300 ντεντέκτιβ και αστυνομικοί θα βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης όλη μέρα, κάθε μέρα, μέχρι τη σύλληψη του δράστη.
Ένα μήνα αργότερα, στις 17 Απριλίου, πέθαναν άλλοι δύο νέοι και ο δράστης έδωσε στον εαυτό του το όνομα, “Γιος του Σαμ”.
Απ’ το γράμμα ήταν προφανές, ότι όποιος κι αν ήταν ο δράστης, σίγουρα αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Γράμμα που έγραψε ο «Γιος του Σαμ». Wikimedia Commons

Στις 30 Μαΐου, έστειλε ένα δεύτερο γράμμα, αυτή τη φορά στον δημοσιογράφο Τζίμι Μπρέσλιν της εφημερίδας New York Daily News.
Ο δράστης τον ευχαριστούσε που έδωσε τόση σημασία στην υπόθεση του και του ζητούσε να μην ξεχάσει τη Ντόνα Λόρια, ένα από τα θύματα, γιατί ήταν ένα “πολύ πολύ γλυκό κορίτσι. Αλλά ο Σαμ διψάει και δεν με αφήνει να σταματήσω να σκοτώνω, μέχρι να χορτάσει αίμα”.
Στο τέλος υποσχόταν ότι θα αγόραζε καινούρια παπούτσια σε όλους τους αστυνομικούς, όταν τον έπιαναν.

Στις 26 Ιουνίου, πυροβόλησε τον 20χρονο Σαλ Λούπο και τη 17χρονη Τζούντι Πλασίντο. Τραυματίστηκαν ελαφρά.
Στις 31 Ιουλίου σκότωσε την 20χρονη Στέισι Μόσκοβιτς και πυροβόλησε τον 20χρονο Ρόμπερτ Βιολάντε, που έμεινε τυφλός από τη σφαίρα που καρφώθηκε στο αριστερό του μάτι.
Ήταν τα τελευταία θύματά του.

Για έναν χρόνο, ο «Γιος του Σαμ» τρομοκρατούσε τη Νέα Υόρκη.
Τα θύματά του ήταν πάντα νεαρά ζευγάρια ή κορίτσια με μακριά, καστανά μαλλιά.
Ήταν εμφανές ότι δεν του άρεσε να βλέπει ερωτευμένους ή όμορφες κοπέλες που δεν μπορούσε να έχει.

Σκότωσε έξι και τραυμάτισε οχτώ. Οι περισσότεροι απ’ τους επιζήσαντες έδωσαν την ίδια περιγραφή στην αστυνομία για τον δράστη. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες θυμούνταν κι ένα κίτρινο αμάξι.

Τελικά, στον δολοφόνο τους οδήγησε η μαρτυρία μίας γυναίκας που είδε έναν ανήσυχο άντρα να περπατά στο σημείο που δολοφονήθηκε η Μόσκοβιτς και τραυματίστηκε ο Βιολάντε.
Ο άντρας, που είχε ύψος 1,75 και φουντωτά μαλλιά, είχε πάρει κλήση γιατί πάρκαρε παράνομα το κίτρινο Volkswagen του.
Η κλήση ήταν στο όνομα του Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς.

Ο Σαμ, ο σκύλος και ο Σατανάς

Ο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς ήταν υιοθετημένος.
Το ζευγάρι που τον υιοθέτησε τον αγαπούσε, τον φρόντιζε και ποτέ δεν τον κακομεταχείριστηκε.
Αντιθέτως, όλοι έλεγαν ότι ο μικρός Ντέιβιντ ήταν μάλλον κακομαθημένος απ’ τα χάδια των γονιών του.
Ήταν ένας μέτριος μαθητής, ντροπαλός και ήσυχος. Δεν είχε φίλους, αν και έκανε κάποιες διστακτικές προσπάθειες να μιλήσει σε συμμαθητές του.
Στο τέλος όμως, έμενε πάντα μόνος του.

Έχασε τη μητέρα του στα 14 από καρκίνο και η απώλεια απλά χειροτέρεψε μία ήδη προβληματική εφηβεία.
Ο Μπέρκοβιτς, αν και παρέμενε απόμακρος και δεν τραβούσε ποτέ προσοχή στον εαυτό του, είχε αρχίσει να κάνει μικροκλοπές σε διάφορα τοπικά καταστήματα.
Το 1971, όταν ενηλικιώθηκε, κατατάχτηκε στον στρατό και υπηρέτησε στη Νότια Κορέα.
Τα τελευταία χρόνια της θητείας τους, τα πέρασε στη Βιρτζίνια. Έμενε σε μία κοινωνία Βαπτιστών και πολύ γρήγορα προσηλυτίστηκε. Βέβαια, ένα χρόνο αργότερα είχε χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη θρησκεία.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Μπέρκοβιτς στις 10 Αυγούστου του 1977. Wikipedia

Αφού απολύθηκε, έψαξε και βρήκε τους βιολογικούς του γονείς.
Έμαθε ότι η μητέρα του, Μπέτι Μπρόντερ, τον έδωσε για υιοθεσία επειδή ο πατέρας του, Τζόζεφ Κλάινμαν, με τον οποίο δεν ήταν παντρεμένη, δεν ήθελε να μεγαλώσει ένα παιδί.
Αν και η υποδοχή από τη βιολογική του μητέρα ήταν θερμή, ο Μπέρκοβιτς δεν κράτησε επαφές.
Ένιωθε ότι οι γονείς του τον εγκατέλειψαν και η αίσθηση της απομόνωσης και της απόλυτης μοναξιάς εντάθηκε.

Το 1976 μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή Yonkers της Νέας Υόρκης.
Τότε αναπτύχθηκε η πυρομανία του. Συνολικά ξεκίνησε 1.488 φωτιές και περιέγραφε κάθε μία λεπτομερώς στα ημερολόγιά του.
Του άρεσε η στιγμή που φώναζε βοήθεια και έφτανε η πυροσβεστική. Ένιωθε ότι ο λόγος του είχε σημασία, ότι δεν ήταν πια μόνος.

Από το παράθυρο του σπιτιού του, ο Μπέρκοβιτς έβλεπε τον κήπο του γείτονά του, Σαμ Καρ.
Ο σκύλος του Καρ, Χάρβι, γάβγιζε συνέχεια και τον εκνεύριζε φοβερά.
Ο Μπέρκοβιτς έστειλε ανώνυμα απειλητικά γράμματα στον Καρ, λέγοντας πως θα σκοτώσει τον σκύλο του. Αργότερα πυροβόλησε εναντίον του, αλλά αστόχησε.

Ο Σαμ Καρ έγινε ο “Σαμ” που ανέφερε στα γράμματά του ο Μπέρκοβιτς.
Ασφαλώς, οι περιγραφές για τη συμπεριφορά του “μπαμπά Σαμ” ήταν δημιούργημα της φαντασίας του και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον Μπέρκοβιτς, το γάβγισμα του σκύλου ήταν οι εντολές του Σατανά, που τον διέτασε να βγει έξω και να σκοτώσει.
Ο Μπέρκοβιτς υπάκουσε, αγόρασε ένα πιστόλι και άρχισε τις δολοφονίες.

Η σύλληψη και η φυλακή

Η αστυνομία συνέλαβε τον Μπέρκοβιτς στις 10 Αυγούστου του 1977.
Ο δολοφόνος, τους ακολούθησε χωρίς καμία αντίσταση και ομολόγησε τα πάντα.
Περιέγραψε κάθε επίθεση λεπτομερώς και έριξε όλη την ευθύνη στον δαιμονισμένο σκύλο του Σαμ Καρ.
Δεν δικάστηκε, γιατί παραδέχθηκε αμέσως την ενοχή του και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 365 ετών.

Το 1979 έστειλε γράμμα στον ψυχίατρο Ντέιβιντ Αμπραχάμσεν, που τον είχε εξετάσει, στο οποίο παραδεχόταν ότι είχε πει ψέματα για τον σκύλο του Σαμ Καρ.
Ποτέ δεν πίστεψε, ότι του έδινε εντολές απ’ τον Διάβολο και δημιούργησε την ιστορία για να δικαιολογήσει τις πράξεις του.
Στην πραγματικότητα, έγραφε, σκότωνε επειδή ένιωθε ότι τον είχε απορρίψει ο κόσμος, και κυρίως οι γυναίκες.
Το 1987 βαπτίστηκε πάλι Χριστιανός, μετανόησε για τις πράξεις του και είπε ότι το όνομά του δεν ήταν πια ο “Γιος του Σαμ”, αλλά ο “Γιος της Ελπίδας”.

Ο “Γιος του Σαμ” βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Δηλώνει ένοχος για τις δολοφονίες και αρνείται να βγει απ’ τη φυλακή, αν και οι δικηγόροι του έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να μειώσουν την ποινή του. YouTube

Το 1993 γύρισε τις παλιές του ιστορίες.

Δήλωσε στα ΜΜΕ ότι από το 1975 ήταν μέλος ενός σατανιστικού κύκλου, μέλη του οποίου ήταν οι δύο γιοι του Σαμ Καρ, Τζον και Μάικλ.
Ισχυρίστηκε ότι σκότωνε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, η οποία του είχε κάνει πλύση εγκεφάλου, δίνοντάς του ναρκωτικά.
Η υπόθεση ερευνήθηκε ξανά το 1996, αλλά κανένας απ’ τους ισχυρισμούς του Μπέρκοβιτς δεν επαληθεύτηκε.

Ο “Γιος του Σαμ” βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.
Δηλώνει ένοχος για τις δολοφονίες και αρνείται να βγει απ’ τη φυλακή, αν και οι δικηγόροι του έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να μειώσουν την ποινή του

 

1979…. Ταραχές στο κέντρο της Αθήνας σημειώνονται κατά την απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων.

1982…. Η Συρία δηλώνει πρόθυμη να δεχθεί όλους τους Παλαιστίνιους αντάρτες από τη Δυτική Βηρυτό.

1985…. Στη Νότια Αφρική, 40 είναι οι νεκροί και τουλάχιστον 400 οι τραυματίες από τις τριήμερες συγκρούσεις μεταξύ Ζουλού και Ινδών που συγκλονίζουν το Ντέρμπαν.

1988…. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν υπογράφει την πράξη των Ατομικών Ελευθεριών του 1988, με την οποία παρέχει πληρωμές της τάξης των 20.000 δολαρίων στους Αμερικανοϊάπωνες, οι οποίοι είχαν εγκλειστεί σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1989…. Στο Λίβανο, περισσότερα από 18 άτομα σκοτώνονται κατά τις συγκρούσεις χριστιανικών και μουσουλμανικών στρατευμάτων.

1990…. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο “Μαγγελάνος” φτάνει στον πλανήτη Αφροδίτη.

1991…. Στη Μαδαγασκάρη, επτά είναι οι νεκροί όταν τα κυβερνητικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

1992…. Στο Αφγανιστάν, 1.000 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του χειρότερου βομβαρδισμού της πρωτεύουσας Καμπούλ στα 14 χρόνια του εμφύλιου πολέμου.

1993…. Πολιτική κυβέρνηση αναλαμβάνει προσωρινά στη Νιγηρία, μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε με την ακύρωση των εκλογών του Ιουνίου, τις οποίες πιστευόταν ότι είχε κερδίσει ο Μοσχούντ Αμπιόλα.

1994…. Στο Μπανγκλαντές, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη φυγή της συγγραφέως Τασλίμα Νασρίν στη Σουηδία.

1995…. Στη βόρεια Κίνα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

1996…. Στην Ισπανία, 82 είναι οι νεκροί και 20 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στο κάμπινγκ Λας Νιέβες.

2003…. Καταγράφεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ιστορία της Βρετανίας. Το θερμόμετρο είχε φτάσει στο Κεντ στους 38,5 βαθμούς Κελσίου.

2009…. Σε ατύχημα σε ορυχείο στη Σλοβακία σκοτώνονται 20 άτομα.

2014…. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται πρόεδρος της Τουρκίας με το 53,05% των ψήφων, έναντι 37,81% του κύριου αντιπάλου του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που υποστηρίχθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και 9,14% του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, προέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 10 Αυγούστου


 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ – ΘΑΝΑΤΟΙ

Σαν σημερα 10 Αυγούστου 1884 γεννήθηκε ο Παναΐτ Ιστράτι, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. («Κυρά Κυραλίνα»)

Το 1947 γεννήθηκε ο Ίαν Άντερσον, Άγγλος μουσικός, η ψυχή του συγκροτήματος «Jethro Tull».

Την ίδια μέρα το 1960 γεννήθηκε ο Αντόνιο Μπαντέρας, Ισπανός ηθοποιός.

Σαν σήμερα το 1881 έφυγε από την ζωή ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ιστορικός και λογοτέχνης. Χαρακτηρίστηκε ως ο θεωρητικός της ιστορικής ενότητας αρχαίου, μεσαιωνικού και νεότερου Ελληνισμού και μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο αποτελούν τους «Διόσκουρους» της ελληνικής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα.

Σπυρίδων Ζαμπέλιος, 10 Αυγούστου
Σπυρίδων Ζαμπέλιος

 

Το 1945 πέθανε ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ, Αμερικανός φυσικός, από τους πατέρες της μοντέρνας πυραυλικής.

Την ίδια μέρα το 1968 πέθανε ο Γκαμπριέλ Ανό, Γάλλος ποδοσφαιριστής και δημοσιογράφος. Εργάστηκε στην αθλητική εφημερίδα «L’ Équipe» και θεωρείται ο εμπνευστής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο (νυν Τσάμπιονς Λιγκ)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button