ΙΣΤΟΡΙΑ

1 Αυγούστου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Ο εμφύλιος σπαραγμός του 1831

1831: Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ελλάς».


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

Η ανατίναξη των Εθνικών πλοίων στον ναύσταθμο του Πόρου από τον Ανδρέα Μιαούλη

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο Ναύπλιο στις 11 Ιανουαρίου 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας κυβέρνησε συγκεντρωτικά και αυταρχικά αναστέλλοντας όλα τα προηγούμενα “συντάγματα” και “πολιτεύματα” και όλους τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς που υπολειτουργούσαν ως τότε. Τυπικά ως κυβέρνηση λειτουργούσε το “Πανελλήνιο”, του οποίου τα στελέχη δεν ήταν αιρετά, αλλά ορίζονταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία από τον ίδιο τον Καποδίστρια και ήταν μέλη του “Ρωσικού κόμματος”.

Η εσωτερική αυταρχική πολιτική του Καποδίστρια έθιγε ευθέως τα προνόμια και τα κληρονομικά δικαιώματα των μεγάλων οικογενειών προκρίτων, όπως αυτά είχαν παγιωθεί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και των ισχυρών οπλαρχηγών που είχαν αποκτήσει πολιτική ισχύ κατά την διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Ταυτόχρονα μείωνε την ισχύ των 2 άλλων κομμάτων, του “Αγγλικού” και του “Γαλλικού”, θίγοντας έτσι ευθέως τα συμφέροντα των 2 αυτών υπερδυνάμεων στον Ελλαδικό χώρο που αντίστοιχα στήριζαν τα κόμματα αυτά. Πολύ σύντομα σχηματίστηκε μια ισχυρή αντιπολίτευση στον κυβερνήτη με κύριες συνιστώσες τους Ρουμελιώτες οπλαρχηγούς υπό τον Ιωάννη Κωλλέτη (μετέπειτα “γαλλικό” κόμμα), τους Μανιάτες που καθοδηγούνταν από την οικογένεια του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τέλος η  Ύδρα των Κουντουριώτιδων (μετέπειτα “αγγλικό κόμμα) που αποτελούσε και την ισχυρότερη αντικυβερνητική εστία.

Το κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν να λειτουργήσει ξανά το σύνταγμα της Τροιζήνας και να εκλεγούν πληρεξούσιοι για μια νέα εθνοσυνέλευση. Ουσιαστικά ο Καποδίστριας είχε απομονωθεί πολιτικά αλλά είχε ως βασικούς συμμάχους τους ισχυρότερους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου όπως τον Κολοκοτρώνη και τον Νικηταρά αλλά και τις Σπέτσες με τον Κανάρη.

Μέσα στο 1831 η αντιπαράθεση Καποδίστρια – “Σύνταγματικών” έλαβε μια Ευρωπαϊκή χροιά καθώς σε διεθνές επίπεδο υπήρχε ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Αγγλία και την Γαλλία λόγω των διεθνών επιπλοκών στα Ιταλικά κρατίδια στο Βέλγιο και στην Πολωνία. Οι “Συνταγματικοί” θεώρησαν πως η διεθνής συγκυρία τους ευνοούσε και έτσι ξέσπασε στην Μάνη στα τέλη του 1830 μια ισχυρή εξέγερση, η οποία νικήθηκε γρήγορα από τους κυβερνητικούς με τον Κανάρη να συλλαμβάνει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ως βασικό υποκινητή και να τον φυλακίζει στο Ναύπλιο.

Εμμανουήλ Τομπάζης

Τον Μάιο του 1831 οι Υδραίοι διώχνουν τις κυβερνητικές αρχές από το νησί τους και την διακυβέρνηση του αναλαμβάνει μια επταμελής επιτροπή ( μέλη της ήταν ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Γεώργιος Κουντουριώτης, ο Β. Μπουντούρης, ο Ν. Οικονομου, ο Α. Κριεζής και ο Μανώλης Τομπάζης). Το ίδιο συνέβη και στην Σύρο που ήταν σταθερή σύμμαχος της Ύδρας. Η δημοτικότητα του Καποδίστρια είχε μειωθεί ραγδαία, αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι Αγγλία και Γαλλία υπέθαλπταν μυστικά τους αντικυβερνητικούς.

Ο Καποδίστριας δεν έμεινε αδρανής, αλλά κινήθηκε μεθοδικά να αντιμετωπίσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και υπονόμευε την εξουσία του και τις προσπάθειες του. Αρχικώς απείλησε την ηγεσία των νησιών που είχαν αποστατήσει ότι δεν θα τους παρείχε ταξιδιωτικά έγγραφα για τα εμπορικά πλοία τους και έτσι θα αδυνατούσαν να συνεχίσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες.

Αμέσως μετά εξασφάλισε την (έστω ρηματική) στήριξη των τριών μεγάλων δυνάμεων στην κυβέρνηση του. Τέλος ανέθεσε στον Κανάρη να επανεξοπλίσει τα πανίσχυρα πλοία του Ελληνικού στόλου που είχαν λάβει μέρος στην επανάσταση και εκείνη την εποχή βρίσκονταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Πόρου. Με τα πλοία αυτά σκόπευε να επιβάλλει σκληρό αποκλεισμό στα εξεγερμένα νησιά ώστε τελικώς να επιβάλλει εκ νέου την εξουσία της κυβέρνησης του. Στον Πόρο βρίσκονταν τα ακόλουθα αξιόλογα πλοία:

 α.. Η φρεγάτα ΕΛΛΑΣ ήταν το ωραιότερο πλοίο του Στόλου, μεγάλο τρικάταρτο και ταχυκίνητο ιστιοφόρο, με εκτόπισμα 2.300 τόνων, οπλισμό 32 πυροβόλα και 32 καρρονάδες (μεγάλα βραχύκαννα πυροβόλα πάνω σε τροχήλατη βάση). Είχε ναυπηγηθεί στη Ν. Υόρκη για λογαριασμό της Ελλ. Κυβέρνησης με τη συνδρομή διαφόρων χορηγών, μεταξύ των οποίων και κάποιων ομογενών της εποχής στην Αμερική και στοίχισε 750.000 δολάρια. Έφθασε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1828 και συμμετείχε στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων τα τελευταία χρόνια του Αγώνα.

H φρεγάτα “Ελλας” και η ατμοκίνητη “Καρτερία”

β. Η ατμοκορβέτα ΚΑΡΤΕΡΙΑ το πρώτο ελληνικό τροχήλατο ατμόπλοιο με 4 ιστούς και βοηθητική ιστιοφορία ημιολίας. Είναι το πρώτο ατμόπλοιο στον Κόσμο που έλαβε μέρος σε πολεμική επιχείρηση, στις αρχές του 1827 στον Παγασητικό. Είχε 2 ατμομηχανές 85 ίππων για πρόωση και οπλισμό 4 πυροβόλα και 4 καρρονάδες. Ναυπηγήθηκε στην Αγγλία το 1825, με επιμέλεια και προσωπική οικονομική συνδρομή από τον φιλέλληνα Βρετανό αξιωματικό Ναυτικού Φρανκ Άστιγξ. Προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στις τελευταίες επιχειρήσεις του Αγώνα, οργώνοντας κυριολεκτικά τις Ελληνικές θάλασσες μαζί με τη φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ» και φθάνοντας μέχρι και την Αλεξάνδρεια για επιδρομική ενέργεια στον Αιγυπτιακό Στόλο. 

γ. Η κορβέτα ΥΔΡΑ, τρικάταρτη με οπλισμό 26 πυροβόλων, ήταν λάφυρο πολέμου από τον Αιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ και κατελήφθη από τον Κόχραν το 1827.

δ. Η κορβέτα ΝΗΣΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ, πρώην ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ της Μπουμπουλίνας, με μεγάλη πολεμική δράση στην Επανάσταση, ήταν τρικάταρτο ιστιοφόρο με οπλισμό 26 πυροβόλων. Αγοράστηκε από την Κυβέρνηση το 1828.

ε. Ο ιστορικός πάρων (μπρίκι) ΑΘΗΝΑ, πρώην ΑΡΗΣ του Αναστασίου Τσαμαδού, πλοίο με μεγάλη πολεμική δράση στην Επανάσταση, έγινε γνωστό με τη θρυλική διάσπαση του αποκλεισμού του Ναβαρίνου από τον Τουρκοαιγυπτιακό Στόλο του Ιμπραήμ, στις 26 Απριλίου 1825. Είχε ναυπηγηθεί στη Βενετία το 1807, ήταν δρύινο, εκτοπίσματος 350 τον. Με οπλισμό 2 πυροβόλα και 10 καρρονάδες. Επιβίωσε για εκατό ολόκληρα χρόνια μετά την Επανάσταση και, λόγω αδυναμίας συντήρησης του, ανατινάχτηκε τιμητικά με βομβαρδισμό στις 25 Μαρτίου του 1921 στον όρμο Ελευσίνας κατά τις εκδηλώσεις εκατονταετηρίδας από το ’21.

στ. Η ατμοκορβέτα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ που ναυπηγήθηκε στην Αγγλία και πήρε μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις του Αγώνα το φθινόπωρο του 1828 με το ΕΛΛΑΣ και το ΚΑΡΤΕΡΙΑ.

Η επταμελής επιτροπή στην Ύδρα πληροφορήθηκε την πρόθεση του Καποδίστρια να κινητοποιήσει τον στόλο εναντίον της και μετά από σύσκεψη με την δημογεροντία της Ύδρας (Ορλάνδος, Κουντουριώτης, Μπουντούρης κτλ) αποφάσισε να δράσει κεραυνοβόλα ώστε να τον προλάβει: επιφόρτισε τον Αντώνη Κριεζή με μια μικρή δύναμη να καταλάβει τον ναύσταθμο του Πόρου και τα πλοία που ναυλοχούσαν εκεί.

Ο Κριεζής κατέλαβε τον ναύσταθμο και τα πληρώματα όπως και οι κυβερνήτες των πλοίων “ΕΛΑΣ”, “ΎΔΡΑ” και “ΚΑΡΤΕΡΙΑ” προσχώρησαν αμέσως στο πλευρό των “συνταγματικών”. Μετά την επιτυχία αυτή οι “συνταγματικοί” αποφάσισαν να κάνουν ένα πιο αποφασιστικό βήμα: στις 16 Ιουλίου 1931 έφτασε στον Πόρο ο Ανδρέας Μιαούλης με 200 ναύτες και ολοκλήρωσε την κατάληψη των πλοίων με τις “Σπέτσες” του Κανάρη.

Ο ίδιος ο Κανάρης τήρησε ουδέτερη στάση, ενώ στις 22 Ιουλίου οι δυνάμεις του Μιαούλη είχαν καταλάβει πλέον και την ενδοχώρα του νησιού του Πόρου. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρίσκονταν στο νησί αποχώρησαν, ενώ οι πλοίαρχοι Ιωσήφ Φάλαγγας της “Καρτερίας” και Γ. Σαχίνης της “Ύδρας” προσχώρησαν στους κινηματίες.

Ο Ρώσος ναύαρχος Ricord

 

Ο πλοίαρχος Σαχτούρης, διοικητής του ναυστάθμου, τήρησε ουδέτερη στάση και αποτέλεσε τον σύνδεσμο μεταξύ κυβερνητικών και “συνταγματικών”. Οι κάτοικοι του Πόρου συντάχθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία με ενθουσιασμό στο πλευρό των ναυτών του Μιαούλη, με τον τοπικό οπλαρχηγό Χριστόδουλο Μέξη να προσχωρεί στους κινηματίες.

Η αναίμακτη κατάληψη του Πόρου και του συνόλου του Ελληνικού στόλου ενίσχυσε σημαντικά την θέση της Ύδρας, καθώς φάνηκε πως οι “συνταγματικοί” είχαν πλέον ισχυρά ερείσματα. Ο Καποδίστριας όμως δεν πτοήθηκε καθώς γνώριζε πως λόγω της ακινησίας τους τα πλοία δεν μπορούσαν να μετακινηθούν αμέσως.

Αντέδρασε αμέσως στέλνοντας ισχυρό απόσπασμα τακτικού στρατού υπό τον Π. Διαμαντίδη που κατέλαβε την απέναντι ακτή (ύψωμα Γαλατά) από το νησί του Πόρου, δύο Ρωσικά πλοία απέκλεισαν το βόρειο στόμιο του νησιού, ενώ απέστειλε επιστολές στους ξένους πρέσβεις από τους οποίους ζητούσε αρωγή για την συντριβή της “πειρατικής” αυτής ενέργειας. Η κλιμάκωση της κρίσης δεν άργησε.

Περίπου 1.000 οπλίτες υπό τον Νικήτα Σταματελόπουλο παρουσιάστηκαν στην απέναντι από τον Πόρο ακτή, ενώ έκανε και την επιβλητική (αλλά και απειλητική) εμφάνιση του στην περιοχή ο Ρωσικός στόλος της Μεσογείου υπό τον ναύαρχο Ricord (φρεγάτα “Πρίγκιπας Λόβιτς”, βρίκια “Τηλέμαχος” και “Οδυσσεύς” και κλήβερ “Λούγγρο”). Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ Μιαούλη και Ricord κατά την οποία ο Υδραίος ναύαρχος δήλωσε πως δεν σκόπευε να αντιπαρατεθεί με τον Ρωσικό στόλο, αλλά και δεν σκόπευε να παραδώσει τα παρακρατημένα πλοία μέχρι να γίνουν ελεύθερες εκλογές για νέα Εθνοσυνέλευση.   

Στις 23 Ιουλίου κατέφθασαν αντιπρόσωποι της Αγγλίας (Lyons αργότερα Άγγλος πρεσβευτής περιβόητος για την ανθελληνική του στάση) και της Γαλλίας (Lalande) που προσπάθησαν να φέρουν τις δύο παρατάξεις σε συμβιβασμό, κάτι όμως που στάθηκε αδύνατο, καθώς οι Υδραίοι αρνούνταν να παραδώσουν τα πλοία και να χάσουν το πλεονέκτημα που είχαν αποκτήσει.

Όταν οι δύο εκπρόσωποι αποχώρησαν για να μεταβούν στον Καποδίστρια για διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τα μικροεπεισόδια μεταξύ Ricord – Μιαούλη. Αρχικώς ο Ricord εξασφάλισε την άδεια του Μιαούλη να πλεύσουν δύο Ρωσικά πλοία (“Τηλέμαχος” και “Λούγγρο”) στο Νότιο στόμιο του λιμανιού δήθεν επειδή θα αποχωρούσαν. Όταν όμως τα δύο πλοία πλησίασαν την επίμαχη περιοχή ξεκίνησαν να παρενοχλούν τα πλοιάρια που εφοδίαζαν τον Μιαούλη με νερό και τρόφιμα.

Ο Μιαούλης έστειλε αντιπρόσωπο για διαπραγματεύσεις, αλλά αυτός δεν έγινε δεκτός, αντιθέτως τον προειδοποίησαν πως όποιο πλοιάριο πλησίαζε Ρωσικό καράβι θα βυθιζόταν. Οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να αποβιβάσουν στρατεύματα στον Πόρο, αλλά εμποδίστηκαν από τα πλοία των στασιαστών “ΣΠΕΤΣΕΣ”, “ΕΛΛΑΣ” και “ΥΔΡΑ”.

Ακολούθησε στις 28 Ιουλίου εμπλοκή Ρωσικών πλοίων με τις “ΣΠΕΤΣΕΣ” κατά την οποία σημειώθηκαν απώλειες εκατέρωθεν. Οι Ρώσοι όμως πλησίασαν απειλώντας να καταλάβουν το καράβι αναγκάζοντας τους στασιαστές υπό τον υδραίο Λάζαρο Πινότζη να το ανατινάξουν, αφού το εγκατέλειψαν εγκαίρως.

Η ανατίναξη αυτή όμως έβλαψε τους “συνταγματικούς” καθώς τους παρουσίασε ως στασιαστές που καταστρέφουν τον εθνικό στόλο, ενώ και οι περισσότεροι Ποριώτες μετά την συμπλοκή με τον Ρωσικό στόλο εγκατέλειψαν τον Μιαούλη στις 29 Ιουλίου. Ο Μιαούλης αναγκάστηκε να αποσπάσει ναύτες από τις φρουρές των πλοίων για να ενισχύσει τις θέσεις του στην ξηρά,αλλά έτσι βρέθηκε σε απελπιστική κατάσταση και ζήτησε επειγόντως ενισχύσεις από την Ύδρα.

Εν τω μεταξύ στο Ναύπλιο η κοινή γνώμη είχε ξεσηκωθεί κατά των στασιαστών, ο Ρώσος πρέσβης ζητούσε ηθική αποζημίωση για την μείωση που είχε υποστεί η χώρα του, ενώ ο ευνοημένος από τις τελευταίες εξελίξεις Καποδίστριας με ανακοίνωση του προανήγγειλε την αυστηρή τιμωρία των αυτουργών. Η τραγωδία έβαινε γοργά προς την λύση της. Στις 30 Ιουλίου οι κυβερνητικοί αποβίβασαν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί υπό τον Σουλιώτη Γεώργιο Μαλάμο. Ακολούθησαν σκληρές μάχες στις οποίες ηττήθηκαν οι κινηματίες, σκοτώθηκε ο Μέξης και οι κυβερνητικοί κατέλαβαν την πόλη του Πόρου.

Την 1η Αυγούστου ο Ricord αποφάσισε να πιέσει περαιτέρω τον Μιαούλη και του διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που δεν απέσυρε τα πλοία του από το Νότιο στόμιο του λιμανιού  θα διέτασσε επίθεση. Ο Μιαούλης μέσω του Γάλλου ναυάρχου Valliante του απάντησε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα ανατίνασσε όλο τον Ελληνικό στόλο. Ο Valliante προσπάθησε να συγκρατήσει τον Ricord προειδοποιώντας ότι ο Μιαούλης εννοούσε πάντα αυτά που έλεγε.

Ο Ricord δίστασε μπροστά στην κρισιμότητα της απόφασης, υποχώρησε ελαφρώς και απαίτησε μόνο τα πλοία του Μιαούλη να επιτρέψουν την αποβίβαση 150 ανδρών του τακτικού στρατού στον Πόρο. Ο Μιαούλης όμως το πρωί της μοιραίας Κυριακής της 1ης Αυγούστου, αρνήθηκε κατηγορηματικά ανανεώνοντας τις απειλές του, ενώ απέσυρε τα πληρώματα από τα πλοία και τοποθέτησε εκρηκτικά. Ο Valliante προσπάθησε απεγνωσμένα να εμποδίσει τον Ricord, αλλά ο τελευταίος είχε πειστεί από Έλληνες αξιωματούχους της καποδιστριακής παράταξης (Καλλέργης κτλ) ότι ο Μιαούλης δεν θα πραγματοποιούσε την απειλή του.

Έτσι έλαβε την μοιραία απόφαση να στείλει το αποβατικό τμήμα των 150 ανδρών συνοδευόμενο από όλο τον ρωσικό στόλο. Ο Μιαούλης σε κακή ψυχολογική κατάσταση εγκαταλειμμένος από τους Υδραίους και παρά τις αντιρρήσεις του Κριεζή δεν δίστασε και προέβη στην ανήκουστη, πράξη της οποίας ο απόηχος κηλίδωσε το ένδοξο όνομα του: ανατίναξε αμέσως το υπέροχο δίκροτο “ΕΛΛΑΣ” με τα 64 πυροβόλα, την κορβέτα “ΎΔΡΑ”, ενώ άναψε το φυτίλι και στο ατμοκίνητο “ΚΑΡΤΕΡΙΑ” το οποίο σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρις τον Μυκονιάτη ναύτη Γ. Γαλασίδη.

Κωνσταντίνος Κανάρης

 

Ακολούθησε η ανατίναξη του φρουρίου Χέιδεκ που επίσης είχε υπονομευθεί με εκρηκτικά από τον Υδραίο ναύαρχο. Ο Μιαούλης με τους υπόλοιπους Υδραίους αποχώρησε αμέσως από τον Πόρο και επέστρεψε στην Ύδρα όπου του έγινε θριαμβευτική υποδοχή. Όλοι οι Υδραίο συνέταξαν και υπέγραψαν μια διακήρυξη στην οποία αναλάμβαναν όλοι μαζί από κοινού την ευθύνη για την ανατίναξη του στόλου. Στην όμορφη πόλη του Πόρου που είχε μείνει άθικτη από τις καταστροφές της επανάστασης του 1821 έγιναν ανήκουστες λεηλασίες στις περιουσίες των πολιτών από κυβερνητικούς στρατιώτες που βρήκαν ευκαιρία για λαφυραγωγία, ενώ έγιναν βιασμοί και ξυλοδαρμοί.

Ο Κανάρης ενημέρωσε τον Καποδίστρια για την ανατίναξη των δυο πλοίων, αναθεματίζοντας τους δράστες. Ο αποτροπιασμός της ευρύτερης κοινής γνώμης ήταν μεγάλος και σε αυτή την ευνοϊκή για αυτόν συγκυρία, ο Καποδίστριας προκήρυξε εκλογές για να συγκληθεί νέα Εθνοσυνέλευση στο Άργος. Η ανατίναξη των Εθνικών πλοίων στον Πόρο εξέθεσε την αντικαποδιστριακή αντιπολίτευση στα μάτια του Ελληνικού λαού και ενίσχυσαν εκ νέου το γόητρο του Καποδίστρια. Τα αγεφύρωτα μίση όμως έφεραν και την νέα τραγωδία που σφράγισε την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο: την δολοφονία του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Άλλα γεγονότα:

Αλμανάκ

30 π.Χ…. Ο Οκταβιανός μπαίνει θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

527…. Ο Ιουστινιανός Α’ στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου μετά τον θάνατο του πατέρα του Ιουστίνου.

1291…. Ιδρύεται η Ελβετική Συνομοσπονδία.

1498…. Ο Χριστόφορος Κολόμβος πατάει το πόδι του για πρώτη φορά στην αμερικανική ενδοχώρα, στη σημερινή Βενεζουέλα.

1619…. Οι πρώτοι σκλάβοι φτάνουν στο Τζειμστάουν της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

1635…. Η Γουαδελούπη κηρύσσεται γαλλική αποικία.

1716…. Ο Ιρλανδός ηθοποιός Τόμας Ντόγκετ εγκαινιάζει τον πρώτο κωπηλατικό αγώνα του κόσμου, από τη Γέφυρα του Λονδίνου μέχρι το Τσέλσι στον Τάμεση.

1774…. Ο Άγγλος θεολόγος, φιλόσοφος, χημικός και πολιτικός επιστήμονας Τζόζεφ Πρίστλεϊ απομονώνει το στοιχείο του οξυγόνου από τον αέρα.

1790…. Ολοκληρώνεται η πρώτη πληθυσμιακή απογραφή στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται 3.929.214 κάτοικοι.

1821…. Εκδίδεται στην Καλαμάτα η πρώτη ελληνική εφημερίδα υπό τον τίτλο “Ελληνική Σάλπιγξ”.

Ελληνική Σάλπιγξ, 1η Αυγούστου

 

1η Αυγούστου 1831…. Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ελλάς».

1834…. Απαγορεύεται η δουλεία σε όλη τη βρετανική αυτοκρατορία.

1838…. Η Βικτόρια στέφεται βασίλισσα της Βρετανίας. Θα παραμείνει στο θρόνο για 63 χρόνια και η εποχή της θα μείνει στην ιστορία ως “βικτοριανή”.

1876…. Το Κολοράντο κηρύσσεται 38η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1894…. Ξεσπά πόλεμος για την Κορέα, ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία.

1901…. Στο Κάρολτον του Μισισιπή, λυντσάρουν μια νέγρα και τα δυο παιδιά της, μετά την ανεύρεση ενός νεκρού ζευγαριού λευκών.

1902…. Οι ΗΠΑ αγοράζουν τα δικαιώματα της Διώρυγας του Παναμά από τη Γαλλία.

1909…. Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Η φλογέρα του βασιλιά», που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

Κωστής Παλαμάς, 1η Αυγούστου
Κωστής Παλαμάς

 

1912…. Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1914…. Τέσσερις ημέρες μετά την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία στη Σερβία, Γερμανία και Ρωσία κηρύσσουν πόλεμο η μία στην άλλη, η Γαλλία κηρύσσει γενική επιστράτευση και οι πρώτες γερμανικές δυνάμεις εισχωρούν στο Λουξεμβούργο, προετοιμάζοντας τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία.

1921…. Αρχίζει η δεύτερη φάση της θερινής επίθεσης της ελληνικής στρατιάς στη Μικρά Ασία.

1922…. Στην Ιταλία, οι φασίστες συντρίβουν τη σοσιαλιστική γενική απεργία, παύουν τις τοπικές κυβερνητικές αρχές του Μιλάνου και καταστρέφουν τα γραφεία των εργατικών ενώσεων στη Γένοβα και το Λιβόρνο.

1927…. Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

1931…. Ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), πρόδρομος του ΟΤΕ.

ΑΕΤΕ

 

1933…. Παραχωρείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα να εκλέγονται ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

1939…. Στην Ινδία, η Βομβάη εφαρμόζει την ποτοαπαγόρευση, πρώτη φορά μετά την ανάκληση του αντίστοιχου μέτρου στις ΗΠΑ.

1940…. Το βρετανικό σύστημα ραντάρ τίθεται σε λειτουργία.

1941…. Κατασκευάζεται το πρώτο τζιπ.

1943…. Η Ιαπωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βιρμανίας και ανακοινώνει την ένωσή της με τον Άξονα.

1944…. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σοβιετικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Κονσταντίν Ροκοσόφσκι, φτάνουν στον ποταμό Βιστούλα, στα ανατολικά προάστια της Βαρσοβίας, ωθώντας τον πληθυσμό της πόλης σε δυναμική εξέγερση κατά των δυνάμεων κατοχής των Ναζί.

1950…. Ο ΟΗΕ ανατρέπει τα σχέδια των Σοβιετικών, τα οποία αποβλέπουν στην εκδίωξη της Εθνικιστικής Κίνας από τον Οργανισμό.

1954…. Ο ποταμός Γιανγκ τσε στην Κίνα πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα 40.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 10 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

1960…. Ο Τσάμπι Τσέκερ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του «The Twist», που δημιουργεί τη μόδα του τουίστ.

1962…. Στην Γκάνα, ο Πρόεδρος Νκρούμα γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

1963…. Οι Σοβιετικοί προσφέρουν στην Ινδία όπλα για να αποκρούσει την Κίνα.

1966…. Ο Τσαρλς Γουίτμαν σκοτώνει 16 άτομα, πυροβολώντας από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, προτού σκοτωθεί και ο ίδιος από πυρά της αστυνομίας.

1971…. Αστέρια της ροκ, με επικεφαλής τον Τζορτζ Χάρισον των Μπιτλς, συγκεντρώνουν χρήματα για τους πρόσφυγες του Μπανγκλαντές.

1972…. Οι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρσταϊν δημοσιεύουν στην “Washington Post” το πρώτο άρθρο, στο οποίο αποκαλύπτεται το σκάνδαλο “WaterGate”, που έριξε τον Αμερικανό Πρόεδρο Νίξον.

1973…. Κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες η μεγάλη επιτυχία του Τζορτζ Λούκας, “Αμέρικαν Γκράφιτι”.

1975…. 34 κράτη της Ευρώπης και οι ΗΠΑ υπογράφουν την Τελική Πράξη της Συμφωνίας του Ελσίνκι, μετά από διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη.

1976…. Ο Αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα, τραυματίζεται σοβαρά στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της Δυτικής Γερμανίας. Το αυτοκίνητό του αναφλέγεται και ο Λάουντα διασώζεται με σοβαρά εγκαύματα, που θα αφήσουν σημάδια στο πρόσωπό του.

Νίκι Λάουντα, 1η Αυγούστου
Νίκι Λάουντα

 

1981…. Ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιουλίου αρχίζει να εκπέμπει το ΜTV. Το πρώτο βίντεο, που μεταδίδει είναι το “Video Kills the Radio Star” των Buggles. (video)

1982…. Ο Αμερικανός Γκρεγκ Λουγκάνις γίνεται ο πρώτος αθλητής που συγκεντρώνει πάνω από 700 βαθμούς σε 11 καταδύσεις από βατήρα με 752.67 βαθμούς στο Guayaquil του Εκουαδόρ.

1985…. Στις ΗΠΑ, η Βουλή ψηφίζει οικονομικές κυρώσεις για τη Νότια Αφρική.

1989…. Στην Τουρκία, αντιπροσωπεία των Παλαιστινίων αρχίζει συνομιλίες για το άνοιγμα γραφείου της ΟΑΠ στην Άγκυρα.

1990…. Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ.

1991…. Στις Φιλιππίνες, η Κυβέρνηση καταθέτει αγωγή κατά της πρώην πρώτης κυρίας της χώρας, Ιμέλντα Μάρκος, για φοροδιαφυγή.

1992…. Τμήματα από ελληνικά μπρούτζινα αγάλματα του 15ου αιώνα π.Χ. βρίσκονται από δύτες στα ανοιχτά του Μπρίντιζι.

1994…. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 20.000 πρόσφυγες από τη Ρουάντα έχουν πεθάνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Ζαΐρ.

1995…. Στις ΗΠΑ, δημοσκόπηση αναφέρει ότι, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνησή τους.

1996…. Ο Μάικλ Τζόνσον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με 19,32.

1997…. Ένας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

2004…. Φωτιά σε σούπερ μάρκετ στην Ασουνσιόν της Παραγουάης αφήνει 396 νεκρούς και 500 τραυματίες.


 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ – ΘΑΝΑΤΟΙ

 

Σαν σήμερα 1η Αυγούστου 1819 γεννήθηκε ο Χέρμαν Μέλβιλ, Αμερικανός συγγραφέας. («Μόμπι Ντικ»)

Το 1936 γεννήθηκε ο Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

Την ίδια μέρα το 1942 γεννήθηκε ο Τζέρι Γκαρσία, αμερικανός ρόκερ, ηγετική μορφή του συγκροτήματος «Grateful Dead».

Σαν σήμερα το 30 π.Χ πέθανε ο Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός. Συμμετείχε στη δεύτερη τριανδρία, μαζί τους Οκταβιανό και Λέπιδο. (Γεν. 14/1/83 π.Χ.)

Το 1903 πέθανε η Μάρθα Τζέιν Κάναρι Μπερκ, γνωστότερη ως Καλάμιτι Τζέιν, θρυλική φιγούρα της άγριας δύσης.

Την ίδια μέρα το 1990 έφυγε από την ζωή ο Νόρμπερτ Ελίας, Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και συγγραφέας.

Νόρμπερτ Ελίας, 1η Αυγούστου
Νόρμπερτ Ελίας

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close