ΑΠΟΨΕΙΣ

”Τουρισμός και Αγροτικός τομέας”… Αργοσβήνουν οι Αγρότες στην Θήβα.

Κωνσταντίνος Δάρρας

Κωνσταντίνος Δάρρας

Ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Αυξάνουν σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας και μειώνουν το επίπεδο ανεργίας.

Αναλύοντας τους δυο αυτούς τομείς συμπεραίνουμε ότι ασκείται έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ τους, μέσω διαφόρων παραμέτρων, είπε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας του ΛΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Κωνσταντίνος Δάρρας παρουσία Αγροτών, στην περιοχή της Θήβας.

Έγινε αναφορά από τον κ. Δάρρα για την παρούσα κατάσταση, αλλά και τις ακολουθούμενες πολιτικές και τα εμπλεκόμενα μέρη σε κάθε τομέα. Από τα δεδομένα για τον τουρισμό στην κρίσιμη αυτή κατάσταση για τη χώρα, επιλέχθηκαν εκείνα που εμπλέκονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και αντίστροφα για την επίδραση του τουρισμού στον αγροτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δάρρας είπε χαρακτηριστικά, ότι η χρηματοδότηση της γεωργίας, χαρακτηρίζεται από υψηλά επιτόκια, έλλειψη και μη ορθολογική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων, περιορισμένο φάσμα και χαμηλή ποιότητα παρεχόμενων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από τις τράπεζες και από έλλειψη προγραμματισμού και οργανικής σύνδεσης με μια πολιτική ανάπτυξης της γεωργίας και της υπαίθρου. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, είπε, βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση, οικονομική και κοινωνική, σε μια εποχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την μόνη λύση για την στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Οι βιολογικές καλλιέργειες και η βιολογική κτηνοτροφία, η οποία λόγω δομής της Ελληνικής γεωργίας (μικρός κλήρος, οικογενειακές επιχειρήσεις, εντατική κτηνοτροφία), επισήμανε, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική λύση για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας, με υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά δεν προωθήθηκαν και δεν στηρίχθηκαν στο βαθμό που έπρεπε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνομιλία που είχε ο κ. Δάρρας, με έναν από τους παρευρισκομένους Αγρότες ο οποίος δεν δίστασε να τον προσεγγίσει, συμφώνησαν από κοινού ότι οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, όπως ο βιολογικός καθαρισμός, αυστηροί και σχεδόν ανεφάρμοστοι κανόνες υγιεινής για κτηνοτροφικές μονάδες, σε συνδυασμό με τα προβλήματα πιστοποίησης, κόστους, διάθεσης, κ.ά., καθιστούν έντονα προβληματική τη βιολογική παραγωγή.

Ο Περιφερειάρχης του ΛΑΪΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ πρόσθεσε ακόμη ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, πολιτική που προωθείται και ενισχύεται από την Ε.Ε. για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας, δεν στηρίζεται από τους αναγκαίους για την πιστοποίηση μηχανισμούς και δεν αντιμετωπίζεται, ως μια δυνατότητα ανάδειξης του εθνικού σήματος και της Ελληνικής ταυτότητας προϊόντων στην Ελληνική και διεθνή αγορά.

Ο τουρισμός, τόνισε, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της χώρας που ισορροπούν το Ισοζύγιο πληρωμών, καλύπτοντας συνολικά το 81% του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών και συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της ανεργίας. Ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός είναι δυο τομείς οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω διαφόρων παραγόντων. Συγκεκριμένα, είπε, ότι ο αγροτικός τομέας προσελκύει περισσότερους τουρίστες λόγω του ενδιαφέροντος των τουριστών να γευτούν ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον πολλοί από αυτούς, επιθυμούν να γνωρίσουν την τοπική κουζίνα μέσα από το υπάρχον πολιτιστικό υπόβαθρο των περιοχών της υπαίθρου, το οποίο δίνει την αίσθηση ότι βιώνουν μια ξεχωριστή αυθεντική εμπειρία.

Ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος επιδρά, σημείωσε ακόμα, είναι η διαμόρφωση των γεωργικών τοπίων, τα οποία παράγουν πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, ρυθμιστικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, αποφέροντας οφέλη στην αισθητική λειτουργία των περιοχών, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Επιπλέον, μέσα από την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό της υπαίθρου, προσελκύονται τουρίστες οι οποίοι αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες κοντά στη φύση και την επαφή με ανθρώπους που διατηρούν την ξεχωριστή τους ταυτότητα. Κλείνοντας ο κ. Δάρρας πρόσθεσε ότι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, ο αγροτουρισμός, δίνει την ευκαιρία σε τουρίστες να γνωρίσουν από κοντά τις μεθόδους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και πως είναι η ζωή στο αγρόκτημα, διευρύνοντας την τουριστική αγορά. Όμως και ο τουρισμός ασκεί πολύ σημαντική επίδραση σε αγροτικές περιοχές επιφέροντας αλλαγές τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και σε επίπεδο κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Οι αλλαγές αυτές, μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές ανάλογα με τη διαχείριση της κατάστασης. Στον οικονομικό τομέα επιδρά αυξάνοντας την απασχόληση, συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών και επιδρά πολλαπλασιαστικά σε κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως ο αγροτικός τομέας.

Μετά την τοποθέτηση του, ο κ. Δάρρας άκουσε από αγρότη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή και την αμέλεια της Κυβέρνησης.

Κωνσταντίνος Κατσέλης

Κωνσταντίνος Κατσέλης

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσέλης, από το Νεοχωράκι του Δήμου Θηβαίων, πήρε το λόγο και μίλησε για μεγάλη καταστροφή στον τομέα των αγροτικών προϊόντων που βιώνουν οι παραγωγοί αυτή την περίοδο. Εκατοντάδες τόνοι καταλήγουν στις χωματερές, κυρίως γιατί τα περισσότερα προϊόντα πωλούνται σχεδόν τσάμπα, με μια λίγο πιο “υποφερτή” κατάσταση σε άλλα λιγοστά που και αυτά όμως βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, είπε απευθυνόμενος στον Κ. Δάρρα, επισημαίνοντάς του ότι όλα αυτά συμβαίνουν με το επίσημο κράτος που νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος, αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης των παραγωγών, πέρα από την προσφυγή που έχει κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας αποζημιώσεις.

Ο κ. Κατσέλης είπε αποδεσμεύοντας τον Κ. Δάρρα, ότι την ώρα που τα ντόπια προϊόντα δεν πουλιούνται, η ελληνική αγορά κατακλύζεται από ξενόφερτα. Οι παραγωγοί όμως δεν έχουν άλλη επιλογή. Φυτεύουν αναγκαστικά. Αλλά η πώληση των προϊόντων τους δεν τους εξασφαλίζει παρά μόνο τιμές πείνας και το κλίμα στην αγορά, θα αντιστραφεί πολύ δύσκολα λόγω της μεγάλης κρίσης στον τουρισμό και γενικότερα στον επισιτισμό. «Η κατανάλωση των προϊόντων μας σε σχέση με την περίοδο πριν τον κορωνοϊό έχει πέσει σε ποσοστό μέχρι και 70%» είπε και ευχαρίστησε τον Κ. Δάρρα για την παρουσία του στην περιοχή, το ενδιαφέρον και την υποστήριξη του στον Πρωτογενή Τομέα της Χώρας μας.

The post ”Τουρισμός και Αγροτικός τομέας”… Αργοσβήνουν οι Αγρότες στην Θήβα. appeared first on Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button