ΙΣΤΟΡΙΑ

14 Ιουλίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η πτώση της Βαστίλης

1789: Η πτώση της Βαστίλης. Όλα τα ιστορικά γεγονότα που σήμαναν την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης μετά το αίτημα της ανερχόμενης αστικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των Τάξεων (είχε να συγκληθεί 175 χρόνια) το οποίο αντιμετωπίστηκε αρνητικά από το βασιλιά Λουδοβίκο τον 16ο.

 

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)


 

Στις αρχές του Ιουλίου 1789, οι εκπρόσωποι της «τρίτης κάστας» επιβάλλουν τη σύγκληση της Συνέλευσης και της προσδίδουν ρόλο συντακτικό. Ο βασιλιάς αντιδρά και συγκεντρώνει δυνάμεις στο Παρίσι για να χτυπήσει τη Συνέλευση, ενώ στις 11 Ιούλη απολύει τον αγαπητό στο λαό υπουργό Οικονομικών Νέκερ.

Στις 12 Ιουλίου γίνονται οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα στο λαό και το στρατό. Στις 13 Ιουλίου, η πρωτεύουσα αναστατώνεται από τις κωδωνοκρουσίες, που καλούν το λαό να ξεσηκωθεί.

Οι δρόμοι και οι πλατείες πλημμυρίζουν από εργάτες, βιοτέχνες, μικρέμπορους, υπάλληλους και φοιτητές. Ο λαός αρχίζει να οπλίζεται με δεκάδες χιλιάδες όπλα, που άρπαξε από τους στρατώνες.

Αλλά η κυβέρνηση κρατάει στα χέρια της ένα τρομερό φρούριο – τις φυλακές της Βαστίλλης. Οι οχτώ πύργοι του φρουρίου αυτού, που προστατεύονταν γύρω γύρω από δυο βαθιά χαντάκια, έδιναν την εντύπωση πως το φρούριο αυτό ήταν το ακατάλυτο κάστρο της απολυταρχίας.

 

14 Ιουλίου 1789

Το πρωί της 14ης Ιουλίου του 1789, ημέρα Τρίτη, ο μαινόμενος όχλος των στασιαστών, αφού προηγουμένως είχε ρημάξει, πυρπολήσει και λεηλατήσει περιουσίες, τα 4/5 των τελωνείων του Παρισιού και ολοκληρώσει την καταστροφή της Μονής του Αγίου Λαζάρου, σπεύδει πλέον ως θριαμβευτής της κατάστασης να ενταχθεί στις τάξεις της πολιτοφυλακής που οργανώνονται από την επαναστατική επιτροπή στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου του Παρισιού, κοσμήτορας των εμπόρων, Ζακ ντε Φλεσέλ, που είχε εκλεγεί από τον Απρίλιο, προσπαθεί να πείσει ότι αναμένει 12.000 τουφέκια μετά από παραγγελία αγοράς, πλην όμως δεν εισακούγεται.

Οι στασιαστές ζητούν άμεση διάθεση όπλων έστω και δια της βίας. Έτσι αποφασίζεται από την επαναστατική επιτροπή η έφοδος στο Μέγαρο των Απομάχων (Hotel des Invalides), όπου υπήρχε αποθήκη οπλισμού.

Σημειώνεται ότι την προηγουμένη το απόγευμα αντιπροσωπεία της επαναστατικής επιτροπής είχε μεταβεί στο Μέγαρο των Απομάχων και είχε ζητήσει την παράδοση του αποθηκευμένου εκεί οπλισμού για τον εξοπλισμό της πολιτοφυλακής, πλην όμως ο διοικητής του Μεγάρου τους είχε αρνηθεί και η αντιπροσωπεία έφυγε άπρακτη χωρίς να δοθεί κάποια συνέχεια.

Έφοδος στο Μέγαρο των Απομάχων

Γύρω στις 9 το πρωί ένα πολύμορφο πλήθος στασιαστών με προπομπούς τυμπανιστές αρχίζει να κινείται στους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού με κατεύθυνση το Μέγαρο των Απομάχων, αποφασισμένο άλλη μια φορά για λεηλασία ή εμπρησμό.

Παρότι το Μέγαρο βρίσκεται σχετικά πολύ κοντά σε στρατόπεδα πεζικού και πυροβολικού της Ελβετικής Φρουράς, στο λεγόμενο «Πεδίο του Άρεως», όπου και η Στρατιωτική Ακαδημία του Παρισιού, ο διοικητής της φρουράς δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια καταστολής ή προστασίας, αλλά αντίθετα μετακινεί τις δυνάμεις του προς άλλη κατεύθυνση φερόμενος να εγκαταλείπει τη θέση του και αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους στασιαστές.

Οι τελευταίοι πηδώντας τις τάφρους αρχίζουν να πολιορκούν το κτίριο απειλώντας να σπάσουν τις πόρτες.

Ο διοικητής του Μεγάρου παρότι διέθετε ένοπλη φρουρά αποφάσισε να μη συγκρουστεί ένοπλα με το πλήθος όπου και ακολούθησε εισβολή στα υπόγεια του Μεγάρου στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30.000 – 40.000 μουσκέτα, δηλαδή οπλισμός δεκαπλάσιος από εκείνο που έφερε όλη η ανακτορική φρουρά που ασκούσε αστυνομικά καθήκοντα στο Παρίσι. Τώρα οι στασιαστές έγιναν ένοπλοι, αλλά χωρίς σφαίρες και μπαρούτι. Αυτά θα τα αναζητήσουν στη Βαστίλη.

Έφοδος στη Βαστίλη

Η έφοδος στη Βαστίλη, μετά από πολύωρη πολιορκία των στασιαστών, έγινε το απόγευμα της 14ης Ιουλίου (1789).

Το γεγονός όμως ότι ακολούθησε και δεν προηγήθηκε της εφόδου του Μεγάρου των Απομάχων αποκαλύπτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα ανατρεπτικά στοιχεία:

  • Η εκεί αποθήκευση και ύπαρξη οπλισμού και εφοδίων, π.χ. σφαιρών και πυρίτιδας δεν ήταν εξ αρχής γνωστή στους στασιαστές. Έγινε γνωστή μετά την έφοδο στο Μέγαρο των Απομάχων.
  • Πρωταρχικός στόχος της εφόδου ήταν η προμήθεια σφαιρών και πυρίτιδας, που αν αυτά υπήρχαν στο Μέγαρο τωμ Απομάχων θα κατάσχονταν και αυτή η έφοδος σε φρούριο δεν θα συνέβαινε.
  • Ο αριθμός των κρατουμένων ήταν άγνωστος στους στασιαστές, η δε απελευθέρωσή τους έγινε κατά την κατάληψη ως δικαιολογία της παρανομίας τους, διαφορετικά με τον συμβολισμό μάλιστα που συνόδευε τη Βαστίλη κατά τους στασιαστές, (σύμφωνα με την προπαγάνδα), η έφοδος αυτή θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ένα ή δύο εικοσιτετράωρα.
  • Η έφοδος στο φρούριο δεν είχε αποφασιστεί εξ αρχής, ακόμα και μετά την έφοδο στο Μέγαρο των Απομάχων, θεωρώντας δεδομένο ότι σε μία τέτοια σύγκρουση και μάλιστα από στασιαστές έστω ένοπλους αλλά ουσιαστικά άοπλους με φρούριο επανδρωμένο, ο αριθμός των θυμάτων εξ αυτών θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τις τρεις προσπάθειες διαπραγματεύσεων που επιχειρήθηκαν πριν την έφοδο.

  • Πρώτη προσπάθεια διαπραγμάτευσης

Περίπου στις 10:30, έχοντας ολοκληρωθεί η έφοδος και η κατάσχεση όπλων από το Μέγαρο των Απομάχων, ένα πλήθος των στασιαστών βρίσκεται ήδη γύρω από τη Βαστίλη με την πληροφορία ότι εκεί βρίσκεται αποθηκευμένη πυρίτιδα και σφαίρες (μολύβδινα βόλια).

Η πληροφορία πράγματι είναι αληθής που φέρεται να δόθηκε είτε από το Μέγαρο των Απομάχων, που ως νοσοκομείο δεν θα μπορούσε ποτέ εκεί να αποθηκευτεί πυρίτιδα, είτε από τον απερχόμενο διοικητή της Ελβετικής Φρουράς στο Πεδίο του Άρεως, που φέρεται και περισσότερο πιθανή.

Έτσι την αυτή ώρα φθάνει στη Βαστίλη η πρώτη αντιπροσωπεία επιτροπής εκλεκτόρων του δήμου προκειμένου ν΄ ακολουθηθεί η οδός της διαπραγμάτευσης.

Η Φρουρά της Βαστίλης, αποτελούμενη, λόγω ειρηνικής περιόδου αλλά και ενόψει επικείμενης κατάργησης και κατεδάφισης, από μόλις 114 άνδρες, (82 απόμαχοι και 32 μισθοφόροι Ελβετοί) έχει στο μεταξύ τεθεί σε συναγερμό, τα παράθυρα έχουν σφραγιστεί και στις επάλξεις έχουν εγκατασταθεί όπλα και κανόνια.

Διοικητής της Φρουράς είναι ο μαρκήσιος Μπερνάρντ Ρενέ ντε Λωναί, αξιωματικός προερχόμενος από την ανακτορική φρουρά, ο οποίος και δέχεται με ευγένεια την αντιπροσωπεία προσκαλώντας την μάλιστα και για μεσημβρινό γεύμα.

Οι συνομιλίες που φέρονται να περιστράφηκαν είτε σε παράδοση πολεμοφοδίων είτε στην εγκατάσταση στη Βαστίλη πολιτοφυλάκων μετατρεπόμενη έτσι σε έδρα της νέας πολιτοφυλακής δεν απέδωσαν και η αντιπροσωπεία επέστρεψε άπρακτη.

  • Δεύτερη προσπάθεια διαπραγμάτευσης

Μία ώρα αργότερα, περί τις 11:30 ξεκινάει μια δεύτερη αντιπροσωπία αποτελούμενη από έναν απόστρατο και έναν δικηγόρο που και αυτή παρότι έγινε δεκτή με την υπόσχεση να μην ανοιχτεί πυρ κατά των στασιαστών που πολιορκούσαν έντονα το φρούριο κατάφερε τίποτε.

Κατά τη διάρκεια όμως των συνομιλιών κάποιοι από το πλήθος κατάφεραν ν’ ανέβουν στον υπέρ την τάφρο προστατευτικό προμαχώνα προσπαθώντας να βάλουν φωτιά στην κρεμαστή γέφυρα της πύλης όπου και η φρουρά αντέδρασε με τα όπλα.

Από εκείνη την ώρα (13:30) άρχισε σιγά σιγά να γενικεύονται οι επιθέσεις των στασιαστών και να μετατρέπεται ο προ της Βαστίλης χώρος σε πεδίο μάχης.

  • Τρίτη προσπάθεια διαπραγμάτευσης

Γύρω στις 14:00 φθάνει στο χώρο ο αβάς Κλωντ Φωσέ έχοντας υψωμένο το ξίφος του προκαλώντας τους στασιαστές για ομαδική έφοδο. Λίγα λεπτά αργότερα φθάνει η τρίτη κατά σειρά αντιπροσωπεία της επιτροπής του δήμου, ιδιαίτερα πολυμελής και με περισσότερο επίσημο τρόπο φέροντας σημαία και με προπομπό τυμπανιστή.

Και αυτή η επιτροπή έγινε δεκτή, αφού κατέβηκε η κρεμαστή γέφυρα και εισήλθε στη Βαστίλη.

Ο διοικητής του φρουρίου αναμένοντας ίσως οδηγίες από τις Βερσαλίες, ή σε κάποια πιθανή βοήθεια, συνέχιζε να παραμένει αρνητικός στην ικανοποίηση των αιτημάτων της επιτροπής όταν κατά το στάδιο των συνομιλιών αυτών συνέβη κάτι που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα και τη θέση υπεροχής του.

Αυτό ήταν η μεγάλη λιποταξία που σημειώθηκε στην ανακτορική φρουρά. Από τα έξι τάγματα τα πέντε, δύναμης 3.000 ανδρών είχαν λιποτακτήσει και κάποιοι εξ αυτών, περίπου 60, είχαν προσχωρήσει με τον οπλισμό τους στους στασιαστές μεταφέροντας μάλιστα μπροστά στη Βαστίλη και πέντε κανόνια.

Η δύναμη αυτή τελούσε υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Ζακόμπ Ελί και του υπαξιωματικού Πιέρ Υλέν.

Οι στασιαστές, ενθουσιασμένοι από την κυριολεκτικά ένοπλη αυτή παρουσία και εκλαμβάνοντας την καθυστέρηση της εμφάνισης της αντιπροσωπείας από τη διαβούλευση ότι βρίσκεται υπό ομηρεία, ξεκίνησε την γενική έφοδο με επακόλουθο την άμεση διακοπή κάθε περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Παράδοση της Βαστίλης

Οι τρεις ώρες που ακολούθησαν υπήρξαν οι πιο δραματικές στην ιστορία της Βαστίλης του Αγίου Αντωνίου, την τελευταία φρουρά της και κυρίως τον τελευταίο διοικητή της, ο οποίος, ευρισκόμενος απομονωμένος από την ιεραρχία του, έπρεπε ν’ αποφασίσει μόνος του στο δίλημμα του καθήκοντος της προάσπισης επί του οποίου είχε ταχθεί ή της παράδοσης των αιτουμένων πολεμοφοδίων, που εκ των πραγμάτων η πολιτοφυλακή θα χρησιμοποιούσε ουσιαστικά εναντίον πολιτών του Παρισιού, πολύ δε περισσότερο αυτού τούτου του φρουρίου.

Η δύναμη που διέθετε σε άνδρες αριθμητικά ήταν ελάχιστη έναντι του μαινόμενου όχλου που υπολογίζονταν σε χίλιους μαχητές, διατηρώντας όμως τετραπλάσια δύναμη πυρός, σε αριθμό κανονιών, ικανά να ανατινάξουν τα φερόμενα υπό των στασιαστών μαζί με τις ομοχειρίες τους σκορπίζοντας τον όλεθρο.

Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία της εποχής, τόσο τα όπλα όσο και τα κανόνια ήταν ιδιαίτερα δύσχρηστα σε σχέση με τα σύγχρονα, η δε επαναληπτικότητα βολών τους ήταν εξαιρετικά βραδεία κυρίως για τα κανόνια, συνεπώς οι βολές που ακολούθησαν κατά την έφοδο θα πρέπει να θεωρούνται σποραδικές και όχι καταιγιστικές.

Όσον αφορά τα κανόνια των στασιαστών λόγω της εγγύτατης απόστασης από το φρούριο δεν είχαν δυνατότητα να προσβάλλουν τις επάλξεις του φρουρίου, παρά μόνο σε σχεδόν ευθυτενή πλέον βολή τις πύλες ή την κινητή γέφυρα, που κρίνεται πολύ αμφίβολο αν η τελευταία θα προσβαλλόταν ποτέ, σε αντίθεση των δυνατοτήτων βολών που είχαν οι υπερασπιστές του φρουρίου, και μόνο εκ της υπεροχής του ύψους.

Επισημαίνεται ακόμα πως όλα τα φρούρια της εποχής αλλά και κάποια μεταγενέστερα από τις επάλξεις διέθεταν ειδικούς αμυντικούς οχετούς από τους οποίους ρίπτονταν ζεματιστό νερό ή λάδι εναντίον πολιορκητών που θα επιχειρούσαν αναρρίχηση.

Εν προκειμένω η απόκρουση της εφόδου κράτησε περίπου τρεις ώρες, έχοντας σημειωθεί περίπου 100 θάνατοι και άλλοι τόσοι τραυματισμοί εκ μέρους των στασιαστών.

Τον αριθμό αυτόν ίσως να μη γνώριζε εκείνες τις ώρες ο διοικητής της φρουράς ή και ενδεχομένως να υπολόγιζε σε μεγαλύτερο. Πάντως βολή κανονιών κατά των στασιαστών δεν έγινε ούτε ρίψεις ζεματιστού νερού έχουν καταγραφεί.

Τελικά περί τις 17:00 ώρα ο διοικητής Ντε Λωναί διατάζει την καθέλκυση της κινητής γέφυρας προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία της παράδοσης με την εγγύηση της ζωής των αμυνομένων, φερόμενος ο ίδιος (κατά σχετικό θρύλο) να κρατεί ένα λευκό μαντήλι.

Ακολουθεί η εισβολή του όχλου, η σύλληψη του διοικητή και των ανδρών της φρουράς του, η αποφυλάκιση των μόλις επτά κρατουμένων, η διαρπαγή των πολύτιμων, για τους πολιτοφύλακες, πολεμοφοδίων και τέλος η άλωση του φρουρίου και η καταστροφή των “αρχείων της Βαστίλης” που αφορούσαν ποινικά αρχεία των κατά καιρούς φυλακισμένων.

Λιντσαρίσματα

Κατά την μεταφορά – προσαγωγή του διοικητή και των ομήρων υπερασπιστών του φρουρίου στο Δημαρχείο προκειμένου εκεί να απολογηθούν, ουσιαστικά για την εκτέλεση του καθήκοντός των, και παρά τα συμφωνηθέντα κατά την παράδοση, δέχθηκαν επίθεση και λιντσάρισμα από το πλήθος όπου μετά από απανωτές μαχαιριές από ξιφολόγχες ο διοικητής Μπερνάρ ντε Λωναί και κάποιοι άλλοι πέφτουν νεκροί, ενώ ένας ταβερνιάρης με χασαπομάχαιρο, πρώην λήσταρχος, με το παρωνύμιο “Αποκεφαλιστής”, αποκόπτοντας το κεφάλι του νεκρού Ντε Λωναί, το περιέφερε στη συνέχεια πάνω σε κοντάρι στους δρόμους του Παρισιού και στον κήπο του Παλαί Ρουαγιάλ, θριαμβολογώντας για το κατόρθωμά του.

Λίγο αργότερα θα σημειωθεί ίδιο σκηνικό μπροστά στο Δημαρχείο, όταν κάποιοι θα θεωρήσουν τον κοσμήτορα των εμπόρων προδότη θα τον πυροβολήσουν και στη συνέχεια θα περιφέρουν το κομμένο κεφάλι του πάνω σε κοντάρι στους δρόμους του Παρισιού.

 

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

1099…. Στη διάρκεια της Α’ Σταυροφορίας, οι στρατιές των Ευρωπαίων χριστιανών πολεμιστών εισβάλλουν στην οχυρωμένη Ιερουσαλήμ και σφαγιάζουν χιλιάδες από τους κατοίκους της.

1789…. Πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση.

1795…. Η “Μασσαλιώτιδα” υιοθετείται και επίσημα ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1811…. Ο Λόρδος Βύρωνας επιστρέφει στην πατρίδα του στη Βρετανία έπειτα από ταξίδια δύο χρόνων στις χώρες της Ευρώπης.

1867…. Ο Σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει ενώπιον άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.

1881…. Ο Πατ Γκάρετ σκοτώνει έξω από το οχωρό Σάμερ τον διαβόητο κακοποιό Μπίλι δε Κιντ.

1901…. Ανανεώνεται για τέσσερα χρόνια η αγγλοϊαπωνική συμμαχία, η οποία τροποποιείται για να συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ.

1905…. Η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.

1909…. Στη Γερμανία, τον παραιτηθέντα καγκελάριο φον Μπίλοφ διαδέχεται ο υπουργός Εσωτερικών Τέομπαλντ φον Μπέτμαν-Χόλβεγκ.

14 Ιουλίου 1919…. Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

14 Ιουλίου 1919…. Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

…. οι ΗΠΑ αποκαθιστούν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.

1921…. Δύο Iταλοαμερικανοί αναρχικοί, ο Νίκολα Σάκο και ο Μπαρτολομέο Βαντζέτι, καταδικάζονται σε θάνατο για το φόνο του λογιστή της εταιρείας που δούλευαν. Μέχρι και σήμερα, πολλοί πιστεύουν ότι στην καταδίκη τους υπήρξε δικαστική πλάνη και ότι ήταν αθώοι.

Nicola Sacco-Bartolomeo Vazetti, 14 Ιουλίου
Nicola Sacco-Bartolomeo Vazetti

 

1925…. Νέος Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται ο Βασίλειος Γ’.

1933…. Ο Χίτλερ ανακοινώνει ότι, το μόνο νόμιμο κόμμα στη Γερμανία είναι το Εθνικοσοσιαλιστικό, το κόμμα των Ναζί.

1940…. Ο συνταγματάρχης Μπατίστα αξιώνει την Προεδρία της Κούβας.

1942…. Το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας ζητά την αποχώρηση των Βρετανών.

1943…. Σκοτώνεται στην Ιταλία, στη μάχη του Σαν Πιέτρο ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος του Τζέσε Οουενς στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, που είχε σταλεί στην πρώτη γραμμή σαν τιμωρία για την ήττα του από τον Όουενς.

1945…. Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1949…. Οι κάτοικοι των Πατρών διαμαρτύρονται για τη πιθανή επανεγκατάσταση των Ιταλών στην πόλη τους.

1951…. Το άλογο Citation γίνεται το πρώτο που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια (1.085.760) σε κέρδη στην καριέρα του όταν κερδίζει το Hollywood Gold Cup στην Καλιφόρνια. Η κούρσα αυτή είναι η πρώτη έγχρωμη μετάδοση του CBS.

1952…. Ξεκινούν οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ελσίνκι και ολοκληρώνονται στις 3 Αυγούστου. Λαμβάνουν μέρος 4.407 αθλητές και 518 αθλήτριες από 69 χώρες σε 17 αθλήματα. Για πρώτη φορά παίρνει μέρος η Σοβιετική Ένωση, η οποία όμως αρνείται την διέλευση της φλόγας από τα εδάφη της. Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο εμφανίζεται η Γερμανία. Οι αγώνες ονομάζονται “Ολυμπιάδα του Εμίλ Ζάτοπεκ” μιας και ο Ζάτοπεκ και η γυναίκα του Ντάνα κερδίζουν 4 χρυσά μετάλλια. Η Ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με ήττα στο Ελσίνκι από την Ουγγαρία με 38-75.

1953…. Στο Παρίσι, 7 άτομα σκοτώνονται κι άλλα 130 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των βορειοαφρικανών την ημέρα της επετείου της εξέγερσης της Βαστίλης.

1965…. Ο δορυφόρος Mariner 4, που είχε εκτοξευτεί το 1964, στέλνει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον Άρη.

1969…. Ένας διαφιλονικούμενος ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στο Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα προκαλεί τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που κόστισε τη ζωή σε 1000 άτομα.

Πόλεμος Ελ Σαλβαδόρ-Ονδούρα, 14 Ιουλίου

 

1970…. Στο Ιράν, 26 άτομα οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1971…. Έκρηξη, χωρίς θύματα, σημειώνεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στο κέντρο της Αθήνας.

1972…. Εννέα είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις του βρετανικού στρατού με τον IRA, στη Βόρεια Ιρλανδία.

1984…. Στη Νέα Ζηλανδία, το Εργατικό Κόμμα σημειώνει σαρωτική νίκη στις εκλογές.

1990… Μετά το “πράσινο φως” της Άγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

1991…. Στο Παρίσι, 300 Κούρδοι αρχίζουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την τουρκική πολιτική σε βάρος των ομοεθνών τους.

1992…. Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.

Θάνος Αξαρλιάν, 14 Ιουλίου

1992…. Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.

1993…. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν.

1993…. Στο Μόσταρ της Βοσνίας, 12.000 μουσουλμάνοι εκδιώκονται από τους Κροάτες.

1994…. Εθνική επέτειος στη Γαλλία και για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρελαύνουν στο πλαίσιο του Ευρωστρατού και Γερμανοί στρατιώτες στα Ηλύσια Πεδία.

1994…. Σε γηροκομείο στο Μιλάν έκρηξη λόγω διαρροής γκαζιού σκοτώνει 27 άτομα.

1995…. Στη Γαλλία, την αμετάκλητη απόφασή του για την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών, εκφράζει ο Πρόεδρος Σιράκ.

1996…. Στο ρωσικό ποταμό Βόλγα διαρρέουν τρεις τόνοι χημικού οξέος από εργοστάσιο κοντά στην πόλη Τσεμπόσκαρι.

1997…. Στην Αλβανία, το 66,7% τάσσεται εναντίον της μοναρχίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

1998…. Ο Μαροκινός Χικάμ ελ Γκερούζ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500μ με 3.26 στη Ρώμη.

2000…. Μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη προκαλεί μια γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη.

2001…. Η ΔΟΕ αποφασίζει να αναθέσει στο Πεκίνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

2002…. Γίνεται απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

2003…. Σε μια προσπάθεια να διαβάλει τον Αμερικάνο πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον που ήταν κατά της επίθεση στο Ιράκ ο αρθρογράφος της Washington Post, Ρόμπερτ Νόβακ αποκαλύπτει ότι η σύζυγος του Γουίλσον, Βάλερι Πλέιμ είναι πράκτορας της CIA.

2004…. Μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών, που έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στον Ατλαντικό, σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων το Γιβραλτάρ καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στο διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Ύστερα από παρακολούθηση πέντε μηνών στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο “Africa One”, βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Εγκέφαλος του κυκλώματος του θανάτου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 40 ετών.

2006…. Σκάνδαλο με στημένα παιγνίδια αποκαλύπτεται στην Ιταλία. Υποβιβάζονται η Γιουβέντους και η Φιορεντίνα.

Λουτσιάνο Μότζι, 14 Ιουλίου
Λουτσιάνο Μότζι

 

2012…. Στο Αφγανιστάν βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει σε γάμο 22 άτομα.

…. Στο ιαπωνικό νησί Κιούσου πλημμύρες σκοτώνουν 20 άτομα

2016…. Μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας. Τζιχαντιστής οδηγώντας φορτηγό σκοτώνει 86 άτομα σε μια δολοφονική πορεία χωρίς προηγούμενο.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

Σαν σήμερα 14 Ιουλίου 1816 γεννήθηκε ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκομπινό, Γάλλος διπλωμάτης, θεωρητικός του ρατσισμού και της λευκής υπεροχής μέσα από το βιβλίο του «Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών» (1855).

Το 1868 γεννήθηκε η Γερτρούδη Μπελ, Βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας, η οποία φέρεται να «εφηύρε» το Ιράκ, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Θεωρείται ότι σχεδίασε στην ουσία τα σύνορα της χώρας, τα οποία συμπεριλάμβαναν τις τρεις μεγάλες διοικητικές περιφέρειες της πρώην Μεσοποταμίας. Κάποιοι, μάλιστα, την αποκάλεσαν ως «μη εστεμμένη βασίλισσα του Ιράκ».

Την ίδια μέρα το 1906 γεννήθηκε ο Τομ Κάρβελ, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας (Θωμάς Καρβέλας) στο χώρο του χύμα παγωτού και από τους πρωτοπόρους της δικαιόχρησης (Franchise) με την αλυσίδα Carvel.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

Σαν σήμερα το 1809 έφυγε από την ζωή ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, κατά κόσμο Νικόλαος Καλλιβρούτσης. Μυστικός θεολόγος και φιλόσοφος. Θεωρείται ως μία από τις ηγετικές μορφές της κίνησης των Κολλυβάδων Πατέρων, μαζί με τους Μακάριο Νοταρά και Αθανάσιο Πάριο. Είναι ο συγγραφέας του «Πηδαλίου», της «Φιλοκαλίας» και του «Ευεργετινού».

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης, 14 Ιουλίου

 

Το 1887 πέθανε ο Άλφρεντ Φέλιξ Άλβιν Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ, Γερμανός επιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των κανονιών». Ίδρυσε τη γνωστή βιομηχανία Krupp, που σήκωσε το βάρος των εξοπλισμών του Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια μέρα το 2003 πέθανε ο Κομπάι Σεγκούντο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φρανσίσκο Ρεπιλάδο, κουβανός κιθαριστής και συνθέτης, που απέκτησε διεθνή φήμη το 1997 με το άλμπουμ «Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ», το οποίο απέσπασε πολλά Γκράμι, ενώ εμφανίστηκε και στην ομώνυμη ταινία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button