ΙΣΤΟΡΙΑ

10 Ιουλίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1943: Απόβαση Συμμάχων στην Σικελία

10 Ιουλίου 1943: Απόβαση Συμμάχων στην Σικελία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν το «Β. ΟΛΓΑ», το «ΠΙΝΔΟΣ», το «ΚΑΝΑΡΗΣ», το «ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ» και το «ΑΔΡΙΑΣ»


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

 

“Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ” (λοχαγός Μάρτιν), έπαιξε άσχημο παιχνίδι στους Γερμανούς του Χίτλερ. Δεν πίστευε στ’ αφτιά του ο δικτάτορας, όταν τον ξύπνησαν το πρωί της 10ης Ιουλίου του 1943 για να του αναγγείλουν τα νέα: Οι σύμμαχοι είχαν κάνει απόβαση στη Σικελία, χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Το σφάλμα ανήκε ολοκληρωτικά στον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ, που δεν έβρισκε σε ποιον να ξεσπάσει την ανήμπορη λύσσα του. Η αλήθεια είναι πως οι μυστικές του υπηρεσίες τον είχαν παρασύρει σε μια καλοστημένη παγίδα.

Ξημερώματα Πρωτομαγιάς του 1943, το κύμα είχε ξεβράσει το πτώμα ενός Άγγλου αξιωματικού στις ακτές της Χουέλβα, στην ουδέτερη αλλά γερμανόφιλη Ισπανία. Το αλεξίπτωτο που φορούσε, μαρτυρούσε ότι είχε πέσει από αεροπλάνο. Οι πρεσβείες Γερμανίας και Αγγλίας κινητοποιήθηκαν. Οι Ισπανοί παρέδωσαν στους Άγγλους το πτώμα μαζί με την ταυτότητά του: Λοχαγός Ουίλιαμ Μάρτιν με καθήκοντα ταγματάρχη, αποσπασμένος στο γενικό επιτελείο, γεννημένος στο Κάρντιφ το 1907.

Οι Άγγλοι ζήτησαν να τους δοθούν και τα έγγραφα που κουβαλούσε ο νεκρός. Οι Ισπανοί καθυστερούσαν. Κάποτε, τα έδωσαν. Η αγγλική πρεσβεία έθαψε το πτώμα στη Χουέλβα κι έστειλε τα έγγραφα στο Λονδίνο. Είχαν ζωτική σημασία. Τα έγγραφα στάλθηκαν στο εργαστήριο που αποφάνθηκε: Οι φάκελοι ανοίχτηκαν, τα έγγραφα φωτογραφήθηκαν και ξανατοποθετήθηκαν στους φακέλους που ξανασφραγίστηκαν με επιμέλεια. Οι Άγγλοι πανηγύριζαν.

Και οι Γερμανοί πανηγύριζαν. Οι Ισπανοί τους είχαν δανείσει για λίγες μέρες τους φακέλους. Έμαθαν το περιεχόμενό τους και έστειλαν τα φωτοαντίγραφα στον Χίτλερ. Ανάμεσα στα χαρτιά υπήρχε μια κωδικογραφημένη επιστολή γραμμένη από τον υπαρχηγό του αγγλικού επιτελείου, Άρτσι Ουέι, προς τον στρατηγό Χάρολντ Αλεξάντερ. Οι Γερμανοί έσπασαν τον κώδικα. Η επιστολή μιλούσε για απόβαση στη Σαρδηνία. Και τον καλούσε να κάνει ό,τι έπρεπε, ώστε οι Γερμανοί να νομίσουν πως επίκειται απόβαση στη Σικελία. Ο Χίτλερ έτριβε τα χέρια του μαθαίνοντας τα σχέδια των συμμάχων. Στις 16 Μαΐου, ο στρατάρχης Γκουντέριαν έπαιρνε εντολή να οργανώσει την άμυνα της Σαρδηνίας.

Στις 3 Ιουνίου 1943, η αγγλική αντικατασκοπία πληροφορούσε το επιτελείο ότι γερμανικά στρατεύματα αποσύρονταν από τη Σικελία και ενίσχυαν τις θέσεις στη Σαρδηνία και στα Βαλκάνια. Στις 10 Ιουλίου του 1943, ο Χίτλερ λίγο έλειψε να πάθει συγκοπή, όταν πληροφορήθηκε πως γινόταν απόβαση στην αποδυναμωμένη Σικελία. Οι Άγγλοι τον είχαν παραπλανήσει με την επιχείρηση «Κιμάς»:

Ο λοχαγός Μάρτιν ήταν «ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ». Τον είχε κατασκευάσει η αγγλική αντικατασκοπία χρησιμοποιώντας το πτώμα ενός αγνώστου. Το υποβρύχιο Σέραφ παρέλαβε τον «Μάρτιν» από το Γκρίνλοκ, ξημερώματα 17 Απριλίου, και το έριξε στη θάλασσα, ξημερώματα Πρωτομαγιάς. Από εκεί κι έπειτα, οι Άγγλοι εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στις ικανότητες της γερμανικής αντικατασκοπίας να μάθει το περιεχόμενο των φακέλων.

 

Στις αρχές του Ιουλίου, στη Σικελία υπήρχαν δυο γερμανικές μεραρχίες, η μια με κάποια παλιά άρματα μάχης, και έξι ιταλικές με επικεφαλής τον στρατηγό Αλφρέντο Γκουτζόνι. Παλαίμαχος της Αλβανίας, ο Γκουτζόνι δεν πολυπίστευε πως ήταν δυνατό να αποκρούσει μια συμμαχική απόβαση. Όμως, ο Χίτλερ ήταν βέβαιος πως η Σικελία δεν αποτελούσε στόχο.

Στις 10 Ιουλίου του 1943, έμαθε πόσο λάθος έκανε.

 

Ξημερώματα της μέρας αυτής, έπειτα από ολονύκτιο βομβαρδισμό, οι σύμμαχοι βγήκαν σε ένα ασήμαντο χωριό, εκεί που άλλοτε υπήρχε η αρχαία ελληνική αποικία Γέλα. Ως τη νύχτα, οι συμμαχικές δυνάμεις σταθεροποίησαν το προγεφύρωμα, κυρίευσαν μια πόλη κι απόκτησαν ένα λιμάνι. Η γερμανική αντεπίθεση, την επομένη, ανακόπηκε από τα κανόνια των συμμαχικών πλοίων κι ανατράπηκε από τα αεροπλάνα. Ως τις 15 Ιουλίου, ολόκληρη η πεδιάδα είχε καταληφθεί. Στις 20, η συμμαχική επίθεση ξανάρχισε. Στις 22, έπεσε το Παλέρμο. Στις 25, ο Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Στις 28, στη θέση του ανέλαβε ο Πέτρος Μπαντόλιο, που διακήρυξε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο, στο πλάι της Γερμανίας.

Η συμμαχική προέλαση συνεχιζόταν ακάθεκτη. Γερμανοί και Ιταλοί συνωθούνταν στα στενά της Μεσσήνης απ’ όπου, στις 9 Αυγούστου, άρχισε το πέρασμά τους στην κυρίως Ιταλία. Τα στενά βομβαρδίζονταν τη μέρα αλλά η μετακίνηση γινόταν νύχτα. Ως τις 14 Αυγούστου, οι Άγγλοι κυρίευσαν ολόκληρη την περιοχή νότια της Αίτνας, ενώ οι Αμερικανοί προέλαυναν από τα βόρεια. Στις 15, έπεσε και η Κατάνη. Ως τις 17 Αυγούστου του 1943, στην Ιταλία είχαν περάσει 62.000 Ιταλοί και 40.000 Γερμανοί στρατιώτες. Την ημέρα εκείνη, ο στρατηγός Πάτον μπήκε στη Μεσσήνη. Η μάχη για την κατάληψη της Σικελίας είχε τελειώσει.

 

 

Άλλα Γεγονότα

Αλμανάκ

 

 

48 π.Χ…. Στη μάχη του Δυρραχίου, ο Καίσαρας, την τελευταία στιγμή αποφεύγει την καταστροφή του στρατεύματος του από τον Πομπήιο.

1212…. Μια τρομακτική πυρκαγιά καίει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου.

1774…. Η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες, που ανέπτυξαν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

1778…. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας, κηρύττει τον πόλεμο στη Βρετανία.

1821…. Οι ΗΠΑ παίρνουν την κυριαρχία της Φλόριντας από την Ισπανία.

1832…. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Άντριου Τζάκσον ασκεί βέτο και σταματά το νόμο, που θα επανίδρυε τη Δεύτερη Τράπεζα των ΗΠΑ.

1890…. Το Γουαιόμινγκ γίνεται η 44η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1900…. Το Βουλευτικό του Ναυπλίου γίνεται Αρχαιολογικό Μουσείο.

1908…. Ξεσπά στην Τουρκία το κίνημα των Νεοτούρκων, που οδήγησε στην εκθρόνιση, στις 31/3/1909, του από το 1876 τελευταίου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’.

1911…. Κυκλοφορεί στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία».

Εφημερίδα Μακεδονία 1911, 10 Ιουλίου

 

1913…. Μέχρι το 2003 την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στις ΗΠΑ, είχε σημειωθεί εκείνη την ημέρα στο Ντεθ Βάλεϊ (κάτι λιγότερο από 57 βαθμούς Κελσίου).

1923…. Ο Μουσολίνι διαλύει όλα τα μη φασιστικά κόμματα στην Ιταλία.

1924…. Ο Φινλανδός Πάαβο Νιούρμι κερδίζει το πρώτο από τα 5 χρυσά στους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (3000 στιπλ με 9:36.6) και ταυτόχρονα πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο άθλο της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων κερδίζοντας 2 χρυσά μετάλλια σε διάστημα 1 ώρας στα 1500μ & 5000μ.

1925…. Αρχίζει στο Τενεσσί των ΗΠΑ η δίκη του δάσκαλου Τζον Σκόουπς, ο οποίος δίδασκε την απαγορευμένη “Εξέλιξη των Ειδών” του Δαρβίνου.

1928…. Ο Τζορτζ Ίστμαν, δημιουργός της εταιρείας Kodak, επιδεικνύει το πρώτο έγχρωμο φιλμ.

1929…. Οι Κινέζοι καταλαμβάνουν το Ανατολικό Σιδηρόδρομο από τη Ρωσία στη Μαντζουρία.

1931…. Αρχίζει η εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου περί Τύπου.

1932…. Στη Χιλή, αποτυγχάνει το στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε σχεδιάσει ο πρώην Πρόεδρος, Κάρλος Ιμπάνεθ.

1938…. Ο Αμερικανός εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Χάουαρντ Χιούγκς, κάνει ένα νέο ρεκόρ: κάνει με το αεροπλάνο του, το γύρο του κόσμου, σε μία πτήση, που διαρκεί 91 ώρες.

1939…. Το “Γιάνκι Κλίπερ” προσγειώνεται στο Λονδίνο, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη πτήση με επιβάτες πάνω από τον Ατλαντικό.

1940…. Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, που θα διαρκέσει 114 ημέρες. Ο Χίτλερ προσπαθεί να εκμηδενίσει τη βρετανική αεροπορία, με τελικό στόχο τη γερμανική απόβαση στα βρετανικά νησιά.

Μάχη της Αγγλίας 1940, 10 Ιουλίου

 

…. Η Τρίτη Δημοκρατία “πεθαίνει” στη Γαλλία, όταν μια φασιστική και απολυταρχική κυβέρνηση με επικεφαλής τον στρατάρχη Ανρί Πετέν, συνεργαζόμενη με τους Ναζί εγκαθίσταται στο Βισί.

1949…. Ο Τίτο ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη διακίνηση ανταρτών.

1951…. Στον πόλεμο της Κορέας, στην περιοχή της Κάεσονγκ, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή.

1953…. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ ζητά την άδεια του Κρεμλίνου για να αποστείλει οικονομική ενίσχυση στο Ανατολικό Βερολίνο, ύψους 15 εκ. δολαρίων.

1960…. Η Ρωσία νικά στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία με 2-1 στο Παρίσι και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

1962…. Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ο “TellStar”, ο πρώτος τηλεοπτικός και τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, κάνοντας δυνατή την αναμετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων πάνω από τον Ατλαντικό.

1964…. Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.

Μαίρη Κουάντ, 10 Ιουλίου

 

…. Νέος αρχηγός του Κονγκό ορκίζεται ο Μόουζες Τόμπε, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Κατάνγκα.

1965…. Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο Νο1 με το “Satisfaction”.

1969…. Αιγυπτιακά στρατεύματα επιτίθενται κατά ισραηλινών θέσεων στο λιμάνι Ταουφίκ, σκοτώνοντας 40 άτομα.

1971…. Αποτυχαίνει στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μαρόκο.

1972…. Η Βρετανία διατάζει την αποστολή άλλων 1.200 στρατιωτών στη Βόρεια Ιρλανδία.

1973…. Μετά από 300 και πλέον χρόνια βρετανικής παρουσίας, οι Μπαχάμες ανακηρύσσονται ανεξάρτητο κράτος, έτοιμο να απαλλαγεί από κάθε ίχνος αποικιοκρατικής διακυβέρνησης.

1976…. Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

…. Ο Σοβιετικός σφαιροβόλος Αλεξάντρ Μπαρίνικοφ υιοθετώντας περιστροφικό παλμό κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 22 μ. στο Στάδιο Κολόμπους του Παρισιού.

1985…. Γάλλοι κομάντος ανατινάσσουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ο Πορτογάλος φωτογράφος Φερνάντο Περέιρα χάνει τη ζωή του.

Ανατίναξη Rainbow Warrior, 10 Ιουλίου

 

1991…. Ο Μπόρις Γιέλτσιν ορκίζεται Πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος από το λαό ηγέτης στη χιλιετή ιστορία της χώρας.

1992…. Ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ, επειδή είχε επιτρέψει κατά τη διάρκεια της θητείας του τη χρήση της χώρας του από λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

1993…. Ο Κενυάτης Γιομπς Οντιέκι γίνεται ο πρώτος δρομέας που τρέχει τα 10.000 μ. σε χρόνο κάτω από 27 λεπτά με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 26:58.38.

1994…. Στις ΗΠΑ, 24 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες που πλήττουν την Πολιτεία Τζόρτζια.

1995…. Στη Νότια Κορέα, ο απολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκαταστήματος στη Σεούλ, ανέρχεται στους 192 και οι αγνοούμενοι στους 242.

1996…. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων για τη Βοσνία και το στρατό της.

1997…. Στο Λονδίνο, Βρετανοί επιστήμονες, μετά από εξετάσεις DNA, ανακαλύπτουν, ότι ο ανθρώπινος σκελετός, που βρήκαν στην Αφρική χρονολογείται 100.000 ή 200.000 χρόνια πριν και ενισχύει τη θεωρία, ότι ο άνθρωπος κατάγεται από την Αφρική.

1999…. Ολοκληρώνεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη το 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών που ξεκίνησε στις 7 του ιδίου μήνα. Συμμετείχαν 250 αθλητές και αθλήτριες από 22 κράτη. Η Δέσποινα Μπατζιανούλη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400μ και το χάλκινο στα 200 μ. Η Ελλάδα κατατάσσεται δωδέκατη με πρώτη την Ουκρανία.

2000…. Στη νότια Νιγηρία, εκρήγνυται ένας αγωγός πετρελαίου και σκοτώνει 250 χωρικούς, που είχαν πάει να βρουν βενζίνη.

2002…. Ο λόρδος Τόμσον, σε μία δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, αγοράζει τον πίνακα του Ρούμπενς “Η σφαγή των αθώων”, για περίπου 74 εκατομμύρια ευρώ.

2003…. Στο Χονγκ Κονγκ, ένα λεωφορείο της εταιρίας ΚΜΒ συγκρούεται με ένα φορτηγό, στη λεωφόρο Τουέν Μουν και χάνουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα με λεωφορείο στη χώρα.

2006…. Στο Πακιστάν αεροπλάνο συντρίβεται και βρίσκουν τραγικό θάνατο και οι 45 επιβάτες του.

2011…. Η Βρετανική εφημερίδα “News of the World” βγάζει το τελευταίο της φύλλο και αναστέλλει τη λειτουργία της μετά από 174 χρόνια λόγω σκανδάλου με τηλεφωνικές υποκλοπές.

Γεννήσεις – Θάνατοι

Σαν σήμερα 10 Ιουλίου 1950 γεννήθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, πανεπιστημιακός και πολιτικός, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 1965 γεννήθηκε η Πριγκίπισσα Αλεξία, πρωτότοκη κόρη του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σαν σήμερα το 138 πέθανε ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, 14ος Ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και από τα έργα που άφησε στην Αθήνα (Πύλη του Αδριανού, Ναός του Ολυμπίου Διός, Αδριάνειο Υδραγωγείο).

Το 1941 έφυγε από την ζωή ο Φέρντιναντ «Τζέλι Ρολ» Μόρτον, Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της τζαζ.

Την ίδια μέρα το 1984 πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Θόδωρος Βενάρδος, ο ληστής με τις γλαδιόλες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button