ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2η επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά η διαδικασία για τις πληρωμές

Οι πληρωμές για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 2» αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις στο «Mybusiness support»


 

Μέχρι τις 15 Ιουλίου έχουν προθεσμία οι δικαιούχοι που συμμετείχαν στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής να δώσουν την οριστική έγκρισή τους για το ποσό που τους αναλογεί ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, οι πληρωμές στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 2» αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες για τις περίπου 100.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πώς δίνεται η έγκριση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 2

Οι δικαιούχοι δίνουν την οριστική έγκρισή τους για το ποσό που τους αναλογεί στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεύτερου κύκλου μέσω της σελίδας «Mybusiness support».

Η προθεσμία ορίζεται μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Τι προβλέπεται για την επιστρεπτέα προκαταβολή 2

Στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 2» προβλέπεται να διατεθούν στους δικαιούχους 1,06 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, με βάση και τη σχετική υπουργική απόφαση, το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης.

Σημειώνεται πως από τους δικαιούχους θα αφαιρεθεί το ποσό που ήδη έλαβαν, όπως συνέβη και στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.

Ωστόσο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

Μετά την περίοδο χάριτος, το ποσό της ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. Ως εκ τούτου, η εξόφληση θα γίνεται έως τα μέσα του 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το ποσό της ενίσχυσης μαζί με τις υπόλοιπες, τυχόν οφειλές, της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myTAXISnet/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Η δικαιούχος επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα:

  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.
  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020

Σχετικά Άρθρα

Back to top button