ΙΣΤΟΡΙΑ

5 Ιουλίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η Μάχη του Κουρσκ (Βίντεο)

1943…. Αρχίζει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. 2.900 άρματα τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο υλικό και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες


 

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)


 

Η μάχη του Κουρσκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η μεγαλύτερη και σκληρότερη σύγκρουση τεθωρακισμένων της ιστορίας και επηρέασε άμεσα τον συμβατικό πόλεμο κατά το επόμενο ήμισυ του αιώνα.

 

Σηματοδότησε το τέλος των γερμανικών επιθετικών ενεργειών στο ανατολικό μέτωπο και άνοιξε τον δρόμο για επιχειρήσεις, που έφεραν τελικά τους Σοβιετικούς στο Βερολίνο.

Μετά την ήττα τους στο Στάλινγκραντ τον χειμώνα του 1942-3, οι Γερμανοί επιδίωκαν πάση θυσία μια νίκη για να βρεθούν και πάλι σε πλεονεκτική θέση έναντι των Σοβιετικών. Αυτό θα τους επέτρεπε να μεταφέρουν στρατεύματα από το ανατολικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη συμμαχική εισβολή στην Ιταλία και ίσως να διασπάσουν τον συνασπισμό μεταξύ ανατολής και δύσης.
Οι στρατηγοί του Χίτλερ εκπόνησαν αρκετά σχέδια δράσης, στα οποία περιλαμβανόταν η διακοπή μεγάλων επιθέσεων από δυνάμεις που είχαν ήδη καταπονηθεί σημαντικά.

Ο Χίτλερ διαφώνησε και τάχθηκε με την άποψη του στρατάρχη Βίλχελμ Κάιτελ ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να επιτεθούμε για πολιτικούς λόγους».

Οι Γερμανοί σχεδίασαν αρχικά να επιτεθούν στις αρχές Μαΐου, αλλά ο Χίτλερ περίμενε μέχρι να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων τελευταίου τύπου. Bundesarchiv, Bild 101III-Cantzler-077-24 / Cantzler / Wikimedia Commons

 

Στις 5 Απριλίου 1943 o Χίτλερ διέταξε την εφαρμογή του σχεδίου επίθεσης κατά των υψωμάτων του Κουρσκ, ενός ορεινού όγκου στις γραμμές γύρω από αυτήν την πόλη της δυτικής Ρωσίας, που εκτεινόταν επί 250 χιλιόμετρα από νότο προς βορά και εισχωρούσε επί 150 χιλιόμετρα στη γερμανοκρατούμενη περιοχή.

Μια επίθεση από νότο και βορρά θα ανέκοπτε τους Σοβιετικούς, οι οποίοι είτε θα σκοτώνονταν είτε θα συλλαμβάνονταν αιχμάλωτοι.
Ο Χίτλερ ζήτησε να μετάσχουν στη μάχη τα καλύτερα όπλα, πολεμοφόδια και διοικητές, αναφέροντας στη διαταγή του:

«Κάθε διοικητής, κάθε απλός στρατιώτης, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η αποφασιστική σημασία μιας νίκης στο Κουρσκ θα γίνει φάρος για ολόκληρο τον κόσμο».

Η καθυστέρηση

Οι γερμανοί ηγήτορες σχεδίασαν αρχικά να επιτεθούν στις αρχές Μαΐου, αλλά ο Χίτλερ περίμενε μέχρι να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων τελευταίου τύπου. Η επίθεση καθυστέρησε ακόμη περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων την άνοιξη, που μετέτρεψε τη ρωσική ενδοχώρα σε ένα τέλμα λάσπης σε συνδυασμό με τις γερμανικές απώλειες στη βόρεια Αφρική.

Μόλις τον Ιούλιο κατάφεραν οι Γερμανοί να προετοιμαστουν επαρκώς για να επιτεθούν στα υψώματα του Κουρσκ.
Η καθυστέρηση ίσως να ενίσχυσε τις γερμανικές επιθετικές δυνάμεις, αλλά βοήθησε ακόμη περισσότερο τους Ρώσους.

Τον Ιούλιο ο Ζούκοφ είχε οργανώσει την άμυνά του με 1.300.000 άνδρες, 3.300 άρματα μάχης, 20.000 κανόνια και 2.400 αεροσκάφη. Bundesarchiv, Bild 101I-219-0596-12 / Dieck/ Wikimedia Commons
Η αντίδραση των Σοβιετικών

Ο στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ είχε αναλάβει τη διοίκηση του Ερυθρού Στρατού και οι στρατιωτικές ικανότητές του, σε συνδυασμό με τις αναφορές της υπηρεσίας πληροφοριών, τον βοήθησαν να αντιληφθεί ότι το Κουρσκ θα ήταν ο επόμενος γερμανικός στόχος.
Επί τρεις μήνες ενίσχυε την άμυνά του με πρόσθετα άρματα και άνδρες, ενώ παραλλήλως τοποθέτησε χιλιάδες αντιαρματικές νάρκες σε όλες τις πιθανές προσβάσεις.

Οι Ρώσοι επιστράτευσαν πολίτες από τα γειτονικά χωριά για να θάψουν 1.800 νάρκες ανά χιλιόμετρο του μετώπου πριν αρχίσει η μάχη. Τον Ιούλιο, ο Ζούκοφ είχε οργανώσει την άμυνά του με 1.300.000 άνδρες, 3.300 άρματα μάχης, 20.000 κανόνια και 2.400 αεροσκάφη.

Παραδοσιακά, μια επιθετική δύναμη πρέπει να υπερβαίνει τους αντιπάλους της τουλάχιστον 3 ή 4 φορές προς 1 για να ελπίζει σε νίκη.

Στο Κουρσκ οι Γερμανοί είχαν 900.000 άνδρες, 2.700 άρματα, 10.000 κανόνια και 2.000 αεροπλάνα – μια δύναμη σημαντικά μικρότερη από τη ρωσική.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων τους αποτελείτο από τις επίλεκτες μεραρχίες των SS, οι Γερμανοί διοικητές πίστευαν στις ικανότητες των στρατιωτών τους και, παρά την καταστρεπτική ήττα στο Στάλινγκραντ, δεν εκτιμούσαν ιδιαιτέρως τους Ρώσους.

Τη νύχτα της 3ης Ιουλίου οι γερμανοί μηχανικοί άρχισαν να καθαρίζουν τα ναρκοπέδια.
Οι σκαπανείς έκαναν καλή δουλειά, αλλά οι Ρώσοι αιχμαλώτισαν αρκετούς που αποκάλυψαν την ακριβή ώρα της επίθεσης.

Στις 4 και 5 Ιουλίου τα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τις ρώσικες γραμμές και ακολούθησε καταιγισμός πυρός κανονιών.

Δέκα λεπτά πριν από τη χερσαία επίθεση, το ρωσικό πυροβολικό απάντησε με τον δικό του καταιγισμό πυρός.
Οι Γερμανοί επιτέθηκαν βάσει του σχεδίου, αν και οι ανεντόπιστες νάρκες και το ρωσικό πυροβολικό επιβράδυναν τις προσπάθειές τους.
Η προέλαση στον νότο κάλυψε περίπου 30 χιλιόμετρα προς τα υψώματα, αλλά η επίθεση από βορρά προχώρησε μόλις 10 χιλιόμετρα προτού καθηλωθεί.
Στις 12 Ιουλίου οι Γερμανοί ανασυντάχθηκαν κοντά στο Προχορόφκα για την τελική τους επίθεση.
Μετά από προπαρασκευαστικά πυρά από την αεροπορία και το πυροβολικό, οι Γερμανοί προχώρησαν. Όμως, αιφνιδιάστηκαν από τους Ρώσους που βγήκαν ανάμεσα σε 700 γερμανικά άρματα με 850 τεθωρακισμένα και έφεραν τα εχθρικά τανκ σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να στέλνουν τα πυρά τους απ’ ευθείας εναντίον αλλήλων.
Σε αρκετές περιπτώσεις άρματα που είχαν εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους προσπαθούσαν απλώς να εμβολίσουν τα εχθρικά τεθωρακισμένα.

Σοβιετικοί στρατιώτες εξουδετερώνουν ναρκοπέδιο μετά τη μάχη του Κουρσκ, Αύγουστος 1943.Flickr
Οι γερμανικές απώλειες στο Κουρσκ ήταν 100.000 άνδρες και ξεπέρασαν τους 500.000 μέχρι το τέλος της ρώσικης αντεπίθεσης. Flickr

Στο τέλος της ημέρας είχαν καταστραφεί περισσότερα από τα μισά γερμανικά άρματα μάχης. Περίπου άλλα τόσα ρωσικά είχαν αχρηστεύει, αλλά πολλά ήταν επισκευάσιμα και σύντομα τα επανέκτησαν οι Σοβιετικοί.

Οι Ρώσοι άρχισαν γενική αντεπίθεση την επόμενη ημέρα.
Στις 17 Ιουλίου ο Χίτλερ αντιλήφθηκε ότι ο «φάρος του κόσμου» είχε σβήσει και διέταξε υποχώρηση.
Η ρωσική αντεπίθεση εξασφάλισε γρήγορα τη γειτονική πόλη Ορέλ και στο τέλος Αυγούστου είχαν έρθει μέχρι το Χαρκόφ της Ουκρανίας.
Οι γερμανικές απώλειες στο Κουρσκ ήταν 100.000 άνδρες και ξεπέρασαν τους 500.000 μέχρι το τέλος της ρώσικης αντεπίθεσης.

Οι Σοβιετικοί δεν ανακοίνωσαν τις δικές τους απώλειες μέχρι την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, οπότε παραδέχτηκαν τελικά ότι η υπεράσπιση του Κουρσκ και η επακόλουθη επίθεση στοίχισε περίπου 250.000 νεκρούς και 600.000 τραυματίες.
Το Στάλινγκραντ είχε σταματήσει τη γερμανική προέλαση στη Σοβιετική Ένωση.
Το Κουρσκ έθεσε τέλος στις γερμανικές επιθέσεις στο Ανατολικό Μέτωπο και οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν μια μακρά υποχώρηση πριν οι επελαύνοντας Ρώσοι βρεθούν στην ενδοχώρα της Γερμανίας και, τελικά, στο Βερολίνο.

 

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

Άλλα γεγονότα

1610…. Ο Βρετανός έμπορος από το Μπρίστολ, Τζον Γκάι, μαζί με άλλους 39 άποικους φεύγουν από το Μπρίστολ για τη Νιουφάουντλαντ, στον Καναδά.

1687…. Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το σύγγραμμα του “Μαθηματικές αρχές της Φυσικής Ιστορίας”.

1803…. Η συνθήκη του Άρτλενμπρο οδηγεί στην γαλλική κυριαρχία του Ανόβερου, το οποίο πριν διοικούσαν οι Άγγλοι.

1811…. Ο Σιμόν Μπολιβάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία.

1813…. Κατά τον πόλεμο του 1812 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αρχίζουν οι επιδρομές των Άγγλων στο Φορτ Σλόσερ, το Μπλακ Ροκ και το Πλάτσμπεργκ, στη Νέα Υόρκη, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες.

1821…. Δύναμη 36 τουρκικών πλοίων κανονιοβολεί τη Σάμο και επιχειρεί απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως, αποτελούμενοι από 300 άνδρες, υφίσταται πανωλεθρία. Ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται εναντίον 5.000 Τούρκων κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή με σοβαρότατες απώλειες.

1830…. Η Γαλλία εισβάλλει στην Αλγερία.

1865…. Τίθεται σε εφαρμογή στην Αγγλία ο πρώτος νόμος ορίου ταχύτητας.

1880…. Ο 23χρονος Ιρλανδός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, παραιτείται από τη δουλειά του στην τηλεφωνική εταιρία Έντισον, προκειμένου να ακολουθήσει το μεγάλο του πάθος: τη συγγραφή.

1884…. Η Γερμανία καταλαμβάνει το Καμερούν.

1902…. Η Αυστραλία κερδίζει το ένα και μοναδικό test match που γίνεται στο Σέφιλντ.

1920…. Αρχίζει η Διεθνής Διάσκεψη στο Βέλγιο για το πρόβλημα της εκτέλεσης των όρων της Συνθήκης Ειρήνης. Για πρώτη φορά οι Γερμανοί διαπραγματευτές παρακάθονται ως ισότιμα μέλη έναντι των Άγγλων και Γάλλων εκπροσώπων.

1924…. Στο Στάδιο Colombes του Παρισιού γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους παίρνουν μέρος 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 κράτη. Πρωτοεμφανίζεται και υιοθετείται από τη ΔΟΕ το σύνθημα Citius-Altius-Fortius του Γάλλου μοναχού Χένρι Ντιντόν, ενώ καθιερώνεται η εμφάνιση 3 σημαιών (της ελληνικής, του διοργανωτή και του επόμενου διοργανωτή). Ο γλύπτης Κωνσταντίνος Δημητριάδης κερδίζει χρυσό μετάλλιο για το έργο του “Ο Δισκοβόλος”, που θα τοποθετηθεί απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

1930…. Η ρωσική εφημερίδα “Πράβντα”, με άρθρα της, παροτρύνει τους κομμουνιστές της Αμερικής σε Επανάσταση.

…. Ο Έλληνας σεφ Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να πέσει από τους καταρράχτες του Νιαγάρα μέσα σ’ ένα βαρέλι. Εγκλωβίζεται, όμως, στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία.

1931…. Στην Πορτογαλία, ο Αντόνιο Ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ ανακηρύσσεται πραξικοπηματικά δικτάτορας. Η δικτατορία του θα διαρκέσει έως το 1974.

1934…. «Ματωμένη Πέμπτη»: Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και σκοτώνει δύο.

1937…. Το θερμόμετρο στο Γέλοου Γκρας του Καναδά, καταγράφει τη μεγαλύτερη θερμοκρασία, στη χώρα: 45 βαθμοί Κελσίου.

1940…. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βρετανία και η κυβέρνηση του Βισί, στη Γαλλία, διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις.

1941…. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός φτάνει στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος διασχίζει τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

1943…. Αρχίζει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. 2.900 άρματα τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο υλικό και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες.

Μάχη του Κουρσκ, 5 Ιουλίου

1946…. Κάνει την πρώτη του εμφάνιση το μπικίνι, στο Παρίσι. Το πρώτο μπικίνι σχεδίασε ο μηχανικός Λουίς Ρεαρ.

Λουίς Ρεαρ - Μπικίνι, 5 Ιουλίου

1948…. Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Εθνικό Σύστημα Υγείας Μεγάλης Βρετανίας, 5 Ιουλίου

 

…. Θεσπίζεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη Βρετανία.

1951…. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κρίνει άδικη και παράνομη την εθνικοποίηση από μέρους του Ιράν των βρετανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

1954…. Ο 19χρονος Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί το πρώτο του σινγκλ Thats All Right, Mama.

1957…. Χωρίζουν ο Φρανκ Σινάτρα και η Άβα Γκάρντνερ.

1958…. Πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση στο Γκάσερμπρουμ Α, στα Ιμαλάια, το οποίο αποτελεί την 11η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

1959…. Στην Ινδονησία, ο Σουκάρνο εκδίδει διάταγμα με το οποίο επαναφέρει το καταπιεστικό σύνταγμα του 1945.

1961…. Στην Αλγερία, οι εθνικιστές διαμαρτύρονται στα σχέδια της ΕΣΣΔ να μην συμπεριλάβουν τη Σαχάρα σε μια μελλοντική Αλγερία.

1962…. Η Αλγερία ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.

1963…. Οι Beatles μπαίνουν για πρώτη φορά στο αμερικάνικο τσαρτ, καταλαμβάνοντας την 87η θέση με το τραγούδι “From Me to You”.

1964…. Παρουσιάζεται το Σχέδιο Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού. Προβλέπει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναντι ανταλλαγμάτων για την Τουρκία (Παραχώρηση της Χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία). Θα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

1965…. Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας “Τόσκα” στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

Μαρία Κάλλας, 5 Ιουλίου
Μαρία Κάλλας

 

1970…. Καταπέφτει κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Τορόντο ένα αεροσκάφος των Καναδικών αερογραμμών κα παρασέρνει στο θάνατο 108 άτομα.

1971…. Αρχίζει πλέον να ισχύει και επισήμων η νομοθεσία, που επιτρέπει στους Αμερικανούς να ψηφίζουν στα 18 αντί για τα 21.

1973…. Στη Χιλή, ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκροτεί νέα κυβέρνηση μετά από τις αναταραχές που προκαλούνται και οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή που ανέβηκε στην εξουσία.

1979…. Η Βουλή του “Αιλ οφ Μαν”, του κρατιδίου μεταξύ Σκωτίας, Ιρλανδίας και Αγγλίας, γιορτάζει τα 1.000 της χρόνια.

1980…. Ο Μπιορν Μποργκ κερδίζει με 3-2 τον Τζον Μακ Ενρο στον τελικό του Γουίμπλεντον σε 3 ώρες και 55 λεπτά και κατακτά τον πέμπτο του συνεχόμενο τίτλο από το 1976.

1982…. Επεισόδια και 14 αυτοκτονίες στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο Ντε Τζανέιρο, με αφορμή την ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία με 3-2, στη Βαρκελώνη, στο 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

1984…. Στην ΕΣΣΔ, ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ αποκαθίσταται στο Κομμουνιστικό Κόμμα σε ηλικία 94 ετών.

1986…. Ξανανοίγει για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, μετά από εντατικές εργασίες συντήρησης.

1989…. Ο Αμερικανός στρατηγός Όλιβερ Νορθ καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, δύο χρόνια υπό επιτήρηση, ενώ πρέπει να πληρώσει 150.000 δολάρια και να προσφέρει 1.200 ώρες εθελοντική εργασία. Ο λόγος η συμμετοχή του στο σκάνδαλο με τη λαθραία πώληση όπλων στο Ιράν.

1991…. Στη Νότια Αφρική, ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

1992…. Ο Νίκος Γκάλης τίθεται εκτός της ομάδας του Άρη δια στόματος του προέδρου Θεόφιλου Μητρούδη σε μια συνάντηση των δύο, η οποία οδηγεί στην αποχώρηση του πρώτου Έλληνα μπασκετμπολίστα από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, όταν ο Μητρούδης του ανακοινώνει ότι είναι εκτός αγωνιστικών πλάνων και του προτείνει εναλλακτικά να αναλάβει τις ακαδημίες του συλλόγου. Δέκα ημέρες αργότερα, ο Γκάλης θα μετακομίσει στην Αθήνα.

1993…. Στις φλόγες τυλίγεται η πόλη Μάγκλατς της Βοσνίας, όπου μουσουλμανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον σερβικών και κροατικών δυνάμεων, που επιδιώκουν την κατάληψή της.

1994…. Αρχίζει στο Μιλάνο η δίκη για τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, για τα οποία βαρύνονται εξέχοντα μέλη της παλιάς φρουράς των Ιταλών πολιτικών και τα οποία προκαλούν την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου της γειτονικής χώρας.

1995…. Στην Αρμενία, διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

2003…. Η Ταϊβάν παύει πλέον να απειλείται από τον εφιάλτη του SARS.

2004…. Λαμπρή υποδοχή επιφυλάσσουν η Πολιτεία και χιλιάδες φίλαθλοι στους Έλληνες διεθνείς, που επιστρέφουν από την Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι διεθνείς μας αποθεώνονται από τους χιλιάδες Έλληνες, που έχουν κατακλύσει τόσο το Στάδιο όσο και ολόκληρη τη διαδρομή, που τους φέρνει από το αεροδρόμιο

2009…. Ο Ρότζερ Φέντερερ σπάει όλα τα ρεκόρ κερδίζοντας το 15ο του Grand Slam επικρατώντας στο Γουίμπλεντον του Άντι Ρόντικ.

2015…. Συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου. Το «ΟΧΙ» συγκεντρώνει 61,3% των ψήφων, έναντι 38,7% του «ΝΑΙ». Τα άκυρα/λευκά είναι 5,79%, ενώ η συμμετοχή φτάνει στο 62,46%.

Γεννήσεις – Θάνατοι

 

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου 1897 γεννήθηκε ο Γεώργιος Γρίβας – «Διγενής», Κύπριος στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής της δεξιάς οργάνωσης «Χ» στην Κατοχή και της απελευθερωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Γεώργιος Γρίβας - "Διγενής", 5 Ιουλίου
Γεώργιος Γρίβας – “Διγενής”

 

Το 1913 γεννήθηκε ο Γεώργιος Κωστάκης, συλλέκτης έργων τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας.

Την ίδια μέρα το 1918 γεννήθηκε ο Νίκος Παπατάκης, σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

Σαν σήμερα το 1833 πέθανε ο Νισεφόρ Νιεπς, Γάλλος εφευρέτης, στον οποίο πιστώνεται η πρώτη σωζόμενη φωτογραφία.

Την ίδια μέρα το 1969 έφυγε από την ζωή ο Βάλτερ Γκρόπιους, Γερμανός αρχιτέκτονας. Έργο του, η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το 1972 πέθανε ο Μάριος Χάκκας, συγγραφέας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close