ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΡΑΚ

Β. Ιράκ: Εκτεταμένος κουρδικός ανταρτοπόλεμος κατά της τουρκικής επιχείρησης “Tiger Claw”

Ανατιναξαν τουρκικό θωρακισμένο όχημα που μετέφερε Τούρκους κομάντο

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει έναν γενικευμένο ανταρτοπόλεμο κατά των τουρκικών δυνάμεων, για να επιφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στην Άγκυρα με στόχο την αποδόμηση της εικόνας του Τούρκου προέδρου.

 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι εκατοντάδες «κομάντο» μπήκαν μέσα στο ιρακινό έδαφος, υποστηριζόμενοι από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιθετικά  ελικόπτερα, μετά από έναν ισχυρό βομβαρδισμό της περιοχής με εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-εδάφους και πυροβόλων όπλων, κτυπώντας περισσότερους από 150 στόχους.

Οι ημι-αυτόνομες κουρδικές αρχές όμως ξεκίνησαν μια τεράστια επιχείρηση από την Τετάρτη για να προκαλέσουν απώλειες σε όσο τον δυνατόν περισότερους Τούρκους στρατιώτες.

Ποιο είναι το σχέδιο της Τουρκίας στο Ιράκ.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει νέες “προσωρινές” στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, αφού κτυπήσει καίρια με επιθέσεις της τους Κούρδους  μαχητές και τις βάσεις τους σε αυτές τις περιοχές.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις μετά από συνομιλίες με τις ιρακινές αρχές προκειμένου να απομακρυνθούν οι μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από τα σύνορά της, στοχεύοντας τις υλικοτεχνικές τους ικανότητες.

«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθούν προσωρινές βάσεις στην περιοχή, για να αποφευχθεί και πάλι η χρήση των περιοχών αυτών για τον ίδιο σκοπό… Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 10 προσωρινές βάσεις και θα θεσπιστούν νέοι κανόνες», σημείωσε συνεχίζοντας ότι «η τουρκική εκστρατεία είναι σε πλήρη εφαρμογή, ενώ τόνισε ότι  δεν υπάρχει χρονική περίοδος για την επιχείρηση, και η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της”, τόνισε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κάλεσε και πάλι τον Τούρκο πρέσβη και του επέδωσε μια έντονη νότα σημείωμα διαμαρτυρίας, «ζητώντας του τον τερματισμό τέτοιων προκλητικών πράξεων».    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close