ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Λουκέτα και απολύσεις φέρνει η επόμενη ημέρα

Με άδειες καρέκλες γεμίζουν οι επαγγελματίες Εστίασης και Διασκέδασης την πλατεία Συντάγματος, αλλά και δεκάδες κεντρικά σημεία 40 πόλεων ανά την Ελλάδα, εκφράζοντας την αγωνία τους για την επιβίωση του κλάδου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, μίλησε στο Sputnik.


 

Στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «Emptychairs» συμμετέχει την Τετάρτη 6 Μαΐου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Σε περισσότερες από 40 πόλεις ανά την Ελλάδα, κεντρικά σημεία και πλατείες θα γεμίσουν με άδειες καρέκλες καφέ και εστιατορίων, σε μία συμβολική προσπάθεια του κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης να εκφράσει την αγωνία του για την επόμενη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Μπαρ

Ενδεικτικά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδος, Κέρκυρα, Λάρισα, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Νάξος, Καλαμάτα, Χανιά και Ιεράπετρα είναι μερικές από τις πόλεις που θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία σήμερα στις 8.00 το απόγευμα.

«Πάνω στις άδειες καρέκλες θα υπάρχουν τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου που αγωνιούν για την επιβίωσή τους. Είναι ένας συμβολικός τρόπος να μεταφέρουμε στην κυβέρνηση το μήνυμά μας», λέει στο Sputnik, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς. 

Σε απόγνωση επιχειρηματίες κι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν τρεις μήνες σε αναστολή λειτουργίας, στο τέλος Μαΐου, 1 στους 3 επιχειρηματίες εστίασης δεν θα καταφέρει να ανοίξει το κατάστημά του. «Εάν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, το 30% των επιχειρήσεων κινδυνεύει να μην ανοίξει καθόλου. Αυτό σημαίνει περίπου 150.000 απολύσεις»

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : DIMITRIS PAPAMITSOS

Σχολιάζοντας το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα του κλάδου, κάνει λόγο για μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ κατά περίπτωση είναι μη εφαρμόσιμα.

Τονίζει δε, ότι αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, το βαρύτατο πλήγμα που δέχονται οι επαγγελματίες Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, θα συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους άμεσα εξαρτώμενους κλάδους.

«Με μέτριους υπολογισμούς, στο τέλος Μαΐου, μία μεσαία επιχείρηση θα έχει πάνω από 10.000 ευρώ συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Μετά από σχεδόν 3 μήνες σε αναστολή λειτουργίας, θα ξεκινήσουμε με αρνητικό πρόσημο. Ύστερα, με βάση τα μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν με το 1/3 της δυναμικότητάς τους. Ένα μαγαζί δηλαδή που εξυπηρετούσε 90 πελάτες, θα πέσει στα 30-35 καθίσματα. Εκ των πραγμάτων, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού μας θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Δείπνο
© CC0

»Επιπλέον, η παραχώρηση υπαίθριου χώρου από τους Δήμους, έτσι ώστε να βάλουμε περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, αφενός μετακυλύει την ευθύνη σε δημάρχους και τοπικούς άρχοντες, αφετέρου θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Βάζει τον κλάδο απέναντι στην κοινωνία και κινδυνεύουμε να φορτωθούμε και μια ρετσινιά. Θα δημιουργήσει, επίσης, αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματιών, καθώς υπάρχουν μαγαζιά που δεν έχουν εξωτερικό χώρο να εκμεταλλευτούν.

»Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να προμηθευτούμε τέντες και ομπρέλες, το οποίο αποτελεί πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει έντονος φόβος για την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Η μη επιβίωση του κλάδου της εστίασης θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους, άμεσα εξαρτώμενους όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η ποτοποιία, οι συντηρήσεις μηχανημάτων, οι ψυκτικές εγκαταστάσεις κλπ».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάει από την κυβέρνηση τρία βασικά μέτρα:

  • Μη επιστρεπτέα κρατική χρηματοδότηση με ταβάνι τα 10.000 ευρώ
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για το σύνολο της εστίασης, το οποίο θα φέρει και μείωση τιμών για τους καταναλωτές
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button