ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΣΡΑΗΛ

Νετανιάχου: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη σε μερικούς μήνες

Για αμερικανική έγκριση της προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ σε μερικούς μήνες έκανε λόγο, σήμερα (26/04), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στη «Συμφωνία του Αιώνα», δηλαδή στο ειρηνευτικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα δώσουν το «πράσινο φως» για προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νετανιάχου σε διάγγελμά του, που μεταδόθηκε σήμερα (26/04), αναφέρθηκε στο αποκαλούμενο ειρηνευτικό σχέδιο ως «Συμφωνία του Αιώνα», που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρόταση ως υπόσχεση αναγνώρισης της εξουσίας του Ισραήλ επί της γης της Δυτικής Όχθης.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε:

«Σε μερικούς μήνες από τώρα είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η υπόσχεση θα τηρηθεί».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την αναφορά του κ. Νετανιάχου, αλλά όταν το σχέδιο παρουσιάστηκε, εκείνοι το απέρριψαν, όπως αναφέρει το Reuters.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά τον καθορισμό της 1ης Ιουλίου από τον κ. Νετανιάχου ως την ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου για την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη.

Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ, στη βάση της συμφωνίας που έκανε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένι Γκάντς, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 28 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε τη «Συμφωνία του Αιώνα» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον.

Το σχέδιο καθορίζει μια λύση δύο κρατών, με το Ισραήλ να επεκτείνει την κυριαρχία του στη Δυτική Όχθη και να διατηρεί την Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετη πρωτεύουσα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε μέσα στην εβδομάδα χάρτη, τονίζοντας μέσω Twitter πως «έτσι θα είναι το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης», με πρωτεύουσα – όπως είπε – στις ανατολικές γειτονιές της Ιερουσαλήμ.

Το σχέδιό του – το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «σχέδιο του αιώνα» – για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις του και έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο – όπως και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ – πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών.

Τόνισε επιπλέον πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει “αδιαίρετη πρωτεύουσα” του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ.

Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι εφόσον το σχέδιο γίνει δεκτό, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν «με περηφάνια» πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ – όπου προτείνεται βάσει του σχεδίου να βρίσκεται η παλαιστινιακή πρωτεύουσα – καθώς και ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» τα παλαιστινιακά εδάφη.

Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Σε ό,τι αφορά τα Υψώματα του Γκολάν, θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ

 

πηγή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button