ΙΣΤΟΡΙΑ

25 Απριλίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον Κόσμο – Η Εκστρατεία στα Δαρδανέλια (Καλλίπολη)

1915: Δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκεσαν οκτώ μήνες σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί

 

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)


 

Η Αγγλο-Γαλλική εκστρατεία στα Δαρδανέλλια (25 Απριλίου 1915 – 9 Ιανουαρίου 1916) παραμένει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της Αντάντ κατά τη διάρκεια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και παράλληλα μία από τις πιο συγκλονιστικές αποτυχίες της

Η ιδέα, που μεταξύ άλλων υποστηρίχθηκε και από τον Πρώτο Λόρδο του Ναυαρχείου (Υπουργό Ναυτικών), Γουίνστον Τσόρτσιλ, ήταν απλή και ευφυής. Η κατάληψη από τη θάλασσα της χερσονήσου της Καλλίπολης (της δυτικής ακτής των Δαρδανελλίων) θα αποτελούσε το κλειδί για την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Με τον τρόπο αυτόν θα έβγαινε εκτός μάχης η Οθωμανική Αυτοκρατορία και ταυτόχρονα θα άνοιγε ένας νέος και ασφαλής δρόμος μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη σύμμαχο Ρωσία, που αντιμετώπιζε την απειλή του Οθωμανικού στρατού στον Καύκασο

Η επιχείρηση ναυάγησε, όμως, εξαιτίας μιας σειράς τραγικών λαθών. Αρχικά, οι Σύμμαχοι σκέφτηκαν να εμπιστευθούν την επίθεση στα Δαρδανέλλια μόνο στο ναυτικό (στις μονάδες πεζοναυτών), για να μη στερήσουν από άνδρες το Δυτικό Μέτωπο, όπου η κατάσταση είχε βαλτώσει και εξελισσόταν στο γνωστό πόλεμο των χαρακωμάτων.

 

Μεταξύ 27ης Φεβρουάριου και 3ης Μαρτίου, οι άγγλοι πεζοναύτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία πολλές επιχειρήσεις σαμποτάζ κι έτσι, στις 18 Μαρτίου, τα πολεμικά σκάφη του άγγλου ναυάρχου Τζον Ντε Ρόμπεκ πλησίασαν την ακτή για να καταστρέψουν τις τουρκικές πυροβολαρχίες και να καλύψουν την απόβαση. Έξι πλοία, όμως, έπεσαν σε ναρκοπέδια και χάθηκαν από τις εκρήξεις.

Ο Ντε Ρόμπεκ αρνήθηκε να συνεχίσει χωρίς την υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων, αλλά, στο μεταξύ, οι Τούρκοι με την καθοδήγηση του γερμανού στρατηγού Ότο Λίμαν φον Σάντερς κέρδισαν χρόνο και είχαν αρχίσει να ενισχύουν τη χερσόνησο της Καλλίπολης

Η συμμαχική απόβαση στην Καλλίπολη αποφασίστηκε να ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 1915, υπό τη διοίκηση του άγγλου στρατηγού σερ Ίαν Χάμιλτον, ο οποίος είχε στη διάθεσή του συνολικά 490.000 βρετανούς στρατιώτες της Μεσογειακής Εκστρατευτικής Δύναμης (MEF), στην οποία συμμετείχαν και στρατεύματα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (ANZAC), καθώς και 80.000 γάλλοι στρατιώτες του Εκστρατευτικού Σώματος της Ανατολής.

Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Δαρδανελίων θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης, έδωσε την άδεια στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη Λήμνο ως ναυτική βάση.

Η απόβαση στην Καλλίπολη άρχισε τελικά στις 25 Απριλίου 1915 με 75.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του στρατηγού Χάμιλτον. Τις ακτές υπεράσπιζαν περί τους 300.000 στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορία, υπό τις διαταγές του Σάντερς. Το ίδιο βράδυ, οι εισβολείς δεν είχαν επιτύχει παρά μερικά προγεφυρώματα σε βάθος περίπου εκατό μέτρων από την ακτή. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, η δυνατότητα ενός ισχυρού πλήγματος είχε εξανεμιστεί.

 

Οι Αγγλογάλλοι, με τυφλή επιμονή, αποφασίζουν να παραμείνουν σ’ αυτό το κομμάτι γης στα Δαρδανέλλια, να οχυρώσουν τα προγεφυρώματα, κατασκευάζοντας χαρακώματα, και να επιλέξουν για άλλη μια φορά την τακτική του πολέμου φθοράς σε μικρογραφία, ρίχνοντας στον Καιάδα της Καλλίπολης ολόκληρες μεραρχίες Αυστραλών και Νεοζηλανδών που είχαν εκπαιδευτεί βιαστικά στην Αίγυπτο. Οι Τούρκοι κρατούν γερά τις θέσεις τους και φέρνουν σε αδιέξοδο τους Συμμάχους 

Τη νύχτα της 6ης προς 7η Αυγούστου 1915, μία τελευταία απόβαση στην ακτή της Σούβλας δεν θα βελτιώσει την κατάσταση και θα αποφασισθεί η εκκένωση της χερσονήσου σε δύο στάδια, τον Δεκέμβριο του 1915 και τον Ιανουάριο του 1916. Πράγματι, στις 9 Ιανουαρίου 1916 και το τελευταίο απόσπασμα της συμμαχικής δύναμης θα εγκαταλείψει τα Στενά.

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία για τους Συμμάχους, οι οποίοι στους οκτώμισι μήνες που διήρκεσαν οι επιχειρήσεις έχασαν γύρω στους 250.000 άνδρες, όσους σχεδόν και οι Τούρκοι, που με τη νίκη τους αυτή ματαίωσαν τα φιλόδοξα σχέδια των Αγγλογάλλων κι έδωσαν το φιλί της ζωής στην παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ένας από τους διακριθέντες στα πεδία των μαχών ήταν και ο νεαρός λοχαγός Μουσταφά Κεμάλ, ο μετέπειτα ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Η αποτυχία της εκστρατείας προκάλεσε επικρίσεις στο Λονδίνο κατά του Γουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ο πιο ένθερμος οπαδός της και την πτώση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, την οποία διαδέχθηκε κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελευθέρων – Συντηρητικών. Ο Τσόρτσιλ, μολονότι απαλλάχθηκε από τη θέση του, παρέμεινε στο Πολεμικό Συμβούλιο

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Ντάνιελ Ντεφό.

 

1792: Ο ληστής ταξιδιωτών, Νίκολας Πελετιέρ, είναι ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ, που εκτελείται με τη γκιλοτίνα.

1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

 

1859: Δίνεται η επίσημη άδεια για τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.

1915: Δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκεσαν οκτώ μήνες σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί.

 

1920: Το Ανώτατο Συμβούλιο των Συμμάχων προσφέρει την κηδεμονία των Αρμενίων στις ΗΠΑ και των Παλαιστινίων στη Βρετανία.

1929: Το γερμανικό κράτος παίρνει δάνειο από τις μεγάλες τράπεζες, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και να χρηματοδοτήσει επιδόματα ανεργίας.

1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα και εισβάλλουν στην Αττική. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον Ισθμό της Κορίνθου.

 

1942: Στην Κίνα, στην κατειλημμένη από τους Ιάπωνες πόλη Μπενχί, σημειώνεται ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχείο. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.500.

1945: Αρχίζει η ιδρυτική συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

 

1954: Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν για πρώτη φορά πυρηνική δοκιμή στα νησιά Μπικίνι.

1959: Ο πρώτος άνθρωπος που -όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα- πάσχει από AIDS, εισέρχεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Είναι ναυτικός στο επάγγελμα και θα πεθάνει 4,5 μήνες αργότερα.

1961: Κατοχυρώνεται στον αμερικανό Ρόμπερτ Νόις η πατέντα για το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα.

1967: Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζον Λοβ, υπογράφει τον πρώτο νόμο, που νομιμοποιεί την έκτρωση.

1974: Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας. Έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» στα πορτογαλικά), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων.

 

1981: Περισσότεροι από 100 εργάτες εκτίθενται στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια επισκευών του πυρηνικού εργοστασίου στην Τσουρούγκα της Ιαπωνίας.

1994: Πεθαίνει ύστερα από τρίχρονη μάχη με τον καρκίνο ο πολιτικός και υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργιος Γεννηματάς. Ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν έλληνας πολιτικός, ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής και υπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

2001: Ο Michele Alboreto, πρώην οδηγός της Φόρμουλα 1, σκοτώνεται στη Γερμανία κατά την διάρκεια δοκιμών του νέου μοντέλου της Audi R8. Ήταν 44 ετών και είχε κερδίσει 5 Grand Prix τη δεκαετία του 80.

2005: 107 άτομα πεθαίνουν μετά από σιδηροδρομικό ατύχημα στο Αμαγκάσάκι της Ιαπωνίας.

2005: Βουλγαρία και Ρουμανία υπογράφουν τη συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2008: Περίοδο θρησκευτικής κατάνυξης, που συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και παράδοσης και στη μετάδοσή της στις νεώτερες γενιές, αποτελεί για την πλειονότητα των Ελλήνων το Πάσχα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα».

 

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1214 – Λουδοβίκος Θ’, βασιλιάς της Γαλλίας

1284 – Εδουάρδος Β’, βασιλιάς της Αγγλίας

1599 – Όλιβερ Κρόμγουελ, Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός

1775 – Καρλόττα της Ισπανίας, βασίλισσα της Πορτογαλίας

1840 – Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ρώσος συνθέτης. (Ο Καρυοθραύστη, Η Λίμνης των Κύκνων) (Θαν. 25/10/1893)

 

1862 – Έντουαρντ Γκρέι, Άγγλος πολιτικός

1874 – Γουλιέλμο Μαρκόνι, Ιταλός εφευρέτης. (Θαν. 20/7/1937)

1900 – Βόλφγκανγκ Πάουλι, Αυστριακός φυσικός

1902 – Βέρνερ Χάιντε, Γερμανός ψυχίατρος

1917 – Έλλα Φιτζέραλντ, Αμερικανίδα τζαζ τραγουδίστρια

1923 – Άλμπερτ Κινγκ, Αμερικανός μπλουζ μουσικός

1927 – Αλμπέρ Ουντερζό, Γάλλος σκιτσογράφος & δημιουργός του Αστερίξ

1940 – Αλ Πατσίνο, Αμερικανός ηθοποιός

1946 – Τάλια Σάιρ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1946 – Γιάννης Σμαραγδής, έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1947 – Γιόχαν Κρόιφ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής. (Θαν. 24/3/2016)

1964 – Χανκ Αζάρια, Αμερικανός κωμικός

1968 – Κωνσταντίνος Καζάκος, Έλληνας ηθοποιός

1969 – Ρενέ Ζελβέγκερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1976 – Τιμ Ντάνκαν, Ινδός καλαθοσφαιριστής

1977 – Ηλίας Κώτσιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1977 – Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Κύπριος τραγουδιστής

1981 – Φελίπε Μάσα, Βραζιλιάνος οδηγός Φόρμουλα 1

1981 – Άνια Πέρσον, Σουηδή ολυμπιονίκης και τετράκις παγκόσμια πρωταθλήτρια του αλπικού σκι

1985 – Γκιέντο Βαν Ντερ Γκάρντε, Ολλανδός οδηγός της Φόρμουλα 1.

1990 – Ζαν Ερίκ Βερν, Γάλλος οδηγός της Φόρμουλα 1.

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

68 – Ευαγγελιστής Μάρκος

1295 – Σάντσο Δ’ ο Γενναίος, βασιλιάς της Καστίλλης-Λεόν

1472 – Λεόν Μπατίστα Αλμπέρτι, Ιταλός ποιητής, αρχιτέκτονας και φιλόσοφος

1566 – Ντιάν ντε Πουατιέ, ερωμένη του Ερρίκου Β’ της Γαλλίας

1595 – Τορκουάτο Τάσο, ιταλός αναγεννησιακός ποιητής. (Γεν. 11/3/1544)

 

1744 – Άντερς Κέλσιους, σουηδός αστρονόμος, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας. (Γεν. 27/11/1701)

 

1840 – Σιμεό Πουασόν, Γάλλος μαθηματικός

1980 – Κάτια Μαν, σύζυγος του Γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν

1990 – Ντέξτερ Γκόρντον, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1994 – Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. (Γεν. 30/6/1939)

 

1995 – Τζίντζερ Ρότζερς, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια

2001 – Μικέλε Αλμπορέτο Ιταλός οδηγός αγώνων

2002 – Αθανάσιος Παπούλης, Έλληνας μαθηματικός και μηχανικός

2002 – Λίζα Λόπες, 31, τραγουδίστρια της ραπ, μέλος του συγκροτήματος TLC που βραβεύτηκε με Γκράμι, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Ονδούρα

2014 – Τίτο Βιλανόβα, Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button