ΙΣΤΟΡΙΑ

21 Απριλίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον Κόσμο – Ο θάνατος του «Κόκκινου Βαρώνου»

1918: Πεθαίνει ο σπουδαιότερος γερμανός αεροπόρος και άσος των καταδρομών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Κόκκινος Βαρώνος» (Red Baron), εξαιτίας της αριστοκρατικής του καταγωγής και του χρώματος του αεροπλάνου του -(Σπάνιο βίντεο πτήσεων καθώς & αντιπάλων που κατέρριψε)

 

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)


 

 

Ο Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν (Manfred von Richthofen) γεννήθηκε στο Μπρεσλάου της Σιλεσίας (σήμερα ανήκει στην Πολωνία) στις 2 Μαΐου 1892. Ακολούθησε τη στρατιωτική καριέρα του πατέρα του και το 1912 ονομάστηκε υπίλαρχος. Πολέμησε με το γερμανικό ιππικό στο ρωσικό μέτωπο κατά την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια πήρε μέρος στην εισβολή στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Όταν οριστικοποιήθηκε ο πόλεμος των χαρακωμάτων και το ιππικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα, κατατάχθηκε στο πεζικό. Το 1915 μεταπήδησε στη νεοσύστατη πολεμική αεροπορία της Γερμανίας και το 1916 τοποθετήθηκε σε μονάδα μαχητικών αεροπλάνων ως πιλότος καταδιωκτικού.

Γρήγορα έγινε ο φόβος και ο τρόμος των αιθέρων. Στον ίδιο αποδόθηκε προσωπικά η κατάρριψη 80 εχθρικών αεροπλάνων από τις 16 Σεπτεμβρίου 1916 έως τις 20 Απριλίου 1918. Το σμήνος καταδιωκτικών το οποίο διοικούσε (Jagdgeschwader 1) αποκλήθηκε «Το ιπτάμενο τσίρκο του Ριχτόφεν», επειδή τα αεροπλάνα του είχαν ευφάνταστα διακοσμητικά σχέδια και ήταν βαμμένα σε κόκκινο βαθύ χρώμα.

Ο Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν σκοτώθηκε στις 11 το πρωί της 21ης Απριλίου 1918, όταν βλήθηκε από σφαίρα στο στήθος, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ζεύγος μαχητικών της βρετανικής RAF πάνω από την Αμιένη της Γαλλίας. Η μοιραία σφαίρα προήλθε είτε από τα διασταυρούμενα αντιαεροπορικά πυρά αυστραλιανής μονάδας στο έδαφος ή από το πολυβόλο του καναδού σμηναγού Ρόι Μπράουν, ενός από τους δύο πιλότους, που είχαν εμπλακεί στην αερομαχία με τον «Κόκκινο Βαρώνο».

Ο Ριχτόφεν κατόρθωσε να προσγειώσει το κόκκινο τριπλάνο τύπου Φόκερ, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή. Διάδοχός του στο σμήνος καταδιωκτικών Jagdgeschwader 1 υπήρξε ο μετέπειτα ναζιστής ηγέτης Χέρμαν Γκέρινγκ

Πώς πέθανε όμως τελικά ο φον Ριχτχόφεν, ο λεγόμενος Κόκκινος Βαρώνος, δηλαδή ο διασημότερος πιλότος της Γερμανίας κατά τον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο; Το μυστήριο δεν έχει λυθεί ακόμα. Ο λόγος είναι απλός: ο Ριχτχόφεν καταρρίφτηκε ενώ πετούσε χαμηλά  πάνω από τις αγγλικές γραμμές όπου όλοι τον πυροβολούσαν, με ό,τι όπλο είχαν διαθέσιμο. Μαζί τους και ένα εγγλέζικο καταδιωκτικό που τον ακολουθούσε. Έτσι, όλοι διεκδίκησαν τη δόξα της κατάρριψης
Το αεροσκάφος του Ριχτχόφεν, πριν πάρει το Τριπλάνο με το οποίο καταρρίφτηκε (δεύτερο στη σειρά του λεγόμενου “Ιπτάμενου Τσίρκου”).
Πρώτα και κύρια η ΡΑΦ (Royal Air Force). Διότι, ο φον Ριχτχόφεν ήταν ο φόβος κι ο τρόμος των Εγγλέζων πιλότων: είχε καταρρίψει ογδόντα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν και θρασύς, βάφοντας το αεροπλάνο του κόκκινο (εξού και το παρατσούκλι του) για να το βλέπουν από μακριά και να φοβούνται, για να τους δείξει επίσης ότι επιδιώκει την αναμέτρηση ακόμα και με μειονέκτημα: να εντοπιστεί πρώτος αυτός, ώστε οι αντίπαλοι να κανονίσουν τους ελιγμούς τους. Σαν να λέμε, παραχωρούσε λίγα μέτρα σε μια κούρσα στον αντίπαλο του
Η πραγματικότητα ήταν πιο πεζή. Σύμφωνα με τη βαλιστική έρευνα στο πτώμα του, χτυπήθηκε από μια και μοναδική σφαίρα η οποία ήταν αδύνατο να προέλθει από το αεροπλάνο που τον κυνηγούσε: θα είχε άλλη γωνία εισόδου. Εντούτοις, η ΡΑΦ χρέωσε κανονικά και με το νόμο την κατάρριψη του στον Καναδό σμηναγό Άρθουρ Μπράουν. Έτσι τη βόλευε για να ανεβάσει το ηθικό των πιλότων της. Κανονικά, στον Καναδό πιλότο το μόνο που ίσως μπορεί να πιστωθεί είναι ότι ανάγκασε τον σπουδαίο αντίπαλό του να πετάξει χαμηλά για να τον αποφύγει και έτσι να εκτεθεί σε αντιαεροπορικά πυρά.
Πυροβολήθηκε λοιπόν από το έδαφος. Από ποιον όμως, που όλοι τον βαρούσαν με φρενίτιδα όταν αυτός πραγματοποίησε χαμηλή διέλευση, και όλων τα όπλα (τουφέκια ή πολυβόλα) έπαιρναν σφαίρες του διαμετρήματος .303 σαν κι αυτή που τον σκότωσε; Φεύγουμε από τους ιπτάμενους Καναδούς και πάμε στους επι γης Αυστραλούς που χειρίζονταν τα αντιαεροπορικά της περιοχής όπου χτυπήθηκε ο Κόκκινος Βαρώνος. Τον διεκδίκησαν η 24η μοίρα (λοχίας Σέντρικ Πόπκιν) και η 53η πυροβολαρχία (Γουίλυ Έβανς ή ο Ρόμπερτ Μπούι-δυο ήταν οι πιθανοί).
Οι Αυστραλοί χρέωσαν στον τελευταίο την κατάρριψη, γιατί κι αυτοί …έτσι γουστάρανε. Ο λόγος που επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος δεν έγινε ποτέ γνωστός.
Πάντως, παρά το ότι το πτώμα του Φον Ριχτχόφεν αποτέλεσε ουσιαστικά ένα τρόπαιο, η κηδεία που του κάνανε οι Εγγλέζοι ήταν με πλήρεις στρατιωτικές τιμές (άγημα που πυροβόλησε, λόγοι που εκφωνήθηκαν και κατάθεση στεφάνου). Ήταν η ηρωϊκή εποχή των πιλότων.

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ 20-23 Απριλίου

 

753 π.Χ: Σύμφωνα με το μύθο, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη.

 

1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.

1923: Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης εθνική γιορτή, ενώ καταργεί την Πρωτομαγιά.

1930: Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.

 

1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.

 

1944: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου.

1947: Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Παύλος, ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων, και στη συνέχεια απευθύνει μέσω ραδιοφώνου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

1960: Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.

1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει από το Μαραθώνα την πρώτη Πορεία Ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.

1967: Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο -γνωστό σαν η Χούντα των Συνταγματαρχών- κατά ωμή παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967 – 1974). Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη, Κωνσταντίνο Κόλλια.

 

1983: Η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

1986: Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.

1989: Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

1990: Ο Πολ Μακάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.

Paul Maccartney no Maracana no dia 21/04/90

 

1996: Η κεντροαριστερή Συμμαχία της «Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός, ο Ρομάνο Πρόντι.

 

2012: Δύο τραίνα συγκρούονται μετωπικά κοντά στο Sloterdijk του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, τραυματίζοντας 116 ανθρώπους.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1652 – Μισέλ Ρολ, Γάλλος μαθηματικός

1661 – Γκέοργκ Γιόζεφ Κάμελ, Τσέχος ιεραπόστολος και βοτανολόγος

1816 – Σαρλότ Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας

1864 – Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος

1882 – Πέρσι Γουίλλιαμς Μπρίντγκμαν, Αμερικανός φυσικός

1904 – Οντίλο Γκλομπότσνικ, Αυστριακός ηγέτης των SS

1915 – Άντονι Κουίν, αμερικανομεξικάνος ηθοποιός. (Ζορμπάς ο Έλληνας) (Θαν. 3/6/2001)

 

1926 – Ελισάβετ Β’, βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.

 

1927 – Αχμέντ Αρίφ, Τούρκος ποιητής

1947 – Ίγκι Ποπ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, αμερικανός ρόκερ.

1964 – Λουντμίλα Ένγκουιστ, Ρωσίδα αθλήτρια

1972 – Σεβερίνα, Κροάτισσα τραγουδίστρια

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1073 – Πάπας Αλέξανδρος Β΄

1109 – Άνσελμος, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι

1142 – Πέτρος Αβελάρδος, Γάλλος συγγραφέας

1329 – Φρειδερίκος Δ’, δούκας της Λωρραίνης

1338 – Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας Άγγελος Παλαιολόγος, Βυζαντινός ευγενής

1509 – Ερρίκος Ζ’, βασιλιάς της Αγγλίας

1574 – Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων, μέγας δούκας της Τοσκάνης

1652 – Πιέτρο ντελα Βάλλε, Ιταλός περιηγητής

1699 – Ρακίνας, Γάλλος δραματουργός

1910 – Μαρκ Τουαίην, Αμερικανός συγγραφέας

1918 – Μάνφρεντ Φον Ριχτχόφεν, γερμανός πιλότος. Ο επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος» κατέχει το ρεκόρ κατάρριψης αεροπλάνων -συνολικά 80- κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. (Γεν. 2/5/1892)

 

1941 – Φριτς Μαντόιφελ, Γερμανός γυμναστής

1946 – Τζον Μέιναρντ Κέινς, άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία. (Γεν. 5/6/1883)

 

1954 – Ευγένιος Ευγενίδης, έλληνας εφοπλιστής και φιλάνθρωπος. (Γεν. 22/12/1882)

 

1965 – Έντουαρντ Βίκτορ Άπλετον, Άγγλος φυσικός

1980 – Αλεξάντρ Οπάριν, Ρώσος βιοχημικός

1989 – Γεώργιος Βαλέτας, Έλληνας φιλόλογος

2003 – Νίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close