ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣΡΩΣΙΑ

Ινστιτούτο Παστέρ Αγ. Πετρούπολης: Πόσο καιρό ο ασθενής παραμένει φορέας του ιού

Για πόσο καιρό μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό κάποιος που νόσησε και ανέρρωσε; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ της Αγίας Πετρούπολης.


 

Σχεδόν δύο εκατομμύρια κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία έδειξε τα δόντια της, όλος ο πλανήτης είναι κλεισμένος στα σπίτια του, προκειμένου να μπει ένα «στοπ» σε έναν ιό, που όλοι συμφωνούν πως θα αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο ζωής μας. 

Τα συμπτώματα του κορονοϊού, πλέον, είναι γνωστά σχεδόν σε όλους. Όλοι μας σε μία «υποψία» βήχα ή πονόλαιμου, παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας μας και ευχόμαστε, είτε να περάσουμε την ασθένεια πολύ ελαφριά, είτε να μην έχουμε κολλήσει τον κορονοϊό και ο βήχας να είναι σύμπτωμα για κάτι άλλο.

SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού που εισέρχονται στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια από βρόμικα ή μολυσμένα χέρια.

Τι γίνεται όμως με τους ασθενείς που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό; Για τι χρονικό διάστημα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων μπορεί να παραμείνουν φορείς;

Την απάντηση δίνει ο Αλεξάντερ Σεμένοφ, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσολογίας και ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ της Αγίας Πετρούπολης, στο ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου Ναίλι Ασκέρ-Ζαντέ «Επικίνδυνος ιός» που παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 1» στις 4 Απριλίου.

«Για ένα μήνα μετά την υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων», ήταν η απάντησή του.

Σύμφωνα με τον δρ Σεμένοφ, όσο πιο πολύ ο ασθενής εκδηλώνει σοβαρά συμπτώματα, τόσο περισσότερο καιρό μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα. Ο ασθενής ο οποίος έχει αναρρώσει από την ασθένεια, να εκθέτει άλλα άτομα σε κίνδυνο έως και πέντε εβδομάδες ακόμη και μετά την υποχώρηση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close