ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναυάγιο» στο Eurogroup μετά από ”θρίλερ” 16 ωρών – Γερμανοί & Ολλανδοί ζητούν μνημόνια προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων

Έληξε χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup καθώς δεν γεφυρώθηκαν οι τεράστιες διαφωνίες εντός της ευρωζώνης για τρόπο στήριξης των χωρών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.


Τα βόρεια κράτη με επικεφαλής την Γερμανία ζητούν όρους μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές, αποδέχονται χαλαρά κριτήρια στην παρούσα φάση, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι προληπτικές γραμμές πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα και υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Η έκδοση κοινού ομολόγου (ευρώ-ομολόγου ή κορωνο–ομολόγου) προκάλεσε έντονη διαμάχη εντός της ΕΕ κι ενώ η Γερμανία και η Γαλλία αρχικά προέκριναν έναν συμβιβασμό τον οποίον στήριξε αρχικά και η Ισπανία, οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία ήταν μεγάλες με τη Ρώμη να ζητεί τη ρητή αναφορά σε κοινό χρέος και τη Χάγη να ζητεί περισσότερες εγγυήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν όλη νύχτα σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία για την αντιμέτωπη των συνεπειών της κρίσης του νέου κορονοϊού, που ενδέχεται να ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη.

Δεν είμαστε ακόμα σε συμφωνία έγραψε στο Twitter o Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη του Eurogroup.

 

Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που θα επικεντρώνεται… στην Γερμανική θέση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close