ΕπιδόματαΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης για επίδομα εργαζόμενων: Πώς θα καταβληθούν τα χρήματα

Το πώς θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ διασαφήνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.


 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στο OPEN, δήλωσε ότι τα 800 ευρώ θα τα λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι-μισθωτοί.

H συγκεκριμένη αποζημίωση αφορά τους εργαζομένους των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), που έχουν προσδιοριστεί.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τα χρήματα θα χορηγηθούν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες.

«Αρχικά, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ. Στη συνέχεια, θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Επανέλαβε ότι μέχρι τις 20 Απριλίου είναι το περιθώριο υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει τζίρου και έως τις 10 Απριλίου για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διευρύνει τον κατάλογο των πληγεισών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι πλέον το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν στους ΚΑΔ έχουν ενταχθεί σε αυτήν την περίμετρο και οι εργαζόμενοι αυτών καλύπτονται.

«Η δεύτερη δέσμευση, που έχει δώσει η κυβέρνηση, την οποία θα ικανοποιήσουμε, είναι ότι, εάν και εφόσον σε αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση, θα επεκτείνουμε με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, ο υπουργός απάντησε ότι αν επεκταθεί ο χρόνος της κρίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει ευρύτερα τις κατηγορίες αυτές.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε. Όλα είναι στο τραπέζι, για να επανεξετάσουμε τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους επιστήμονες, ο κ Βρούτσης υπενθύμισε ότι ανακοινώθηκε ένα πολύ γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας.

«Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και, μέσα από ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα λάβουν 600 ευρώ. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος τον Απρίλιο και, αν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας θα ενταχθεί στο περιβάλλον των 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί, από τον Μάιο και εφεξής» σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι μετά τις 20 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και για όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

«Έχουμε προνοήσει και για την επόμενη μέρα με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τέλος, διέψευσε τα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων, υπογραμμίζοντας ότι τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν ούτε έχουν εξεταστεί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button