ΙΣΤΟΡΙΑ

24 Μαρτίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον Κόσμο – Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας

1999: Το ΝΑΤΟ (οι ΗΠΑ δλδ) εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με σκοπό να αναγκάσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσοβο. Είναι η πρώτη στρατιωτική εκστρατεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους στα 50 χρόνια της ιστορίας της

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)

 

Συμπληρώθηκαν σήμερα 20 χρόνια από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου 1999 και έληξαν στις 10 Ιουνίου –μετά από 78 ημέρες.

Η όλη επιχείρηση παραμένει ως η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους και θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Σερβίας εκτιμά ότι περίπου 2.500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Ωστόσο το ΝΑΤΟ, ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα επισήμως στοιχεία για τις απώλειες των αμάχων.

Αφορμή για την έναρξη των αεροπορικών ΝΑΤΟϊκών επιδρομών, ήταν οι μάχες ανάμεσα στους ένοπλους αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) που ανήκαν στην αλβανική εθνότητα των κατοίκων του (Κοσόβου) Κοσσυφοπεδίου  και της σερβικής αστυνομίας.

Τότε ακόμη το  Κοσσυφοπέδιο ανήκε στην αλήστου μνήμης Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

Η στρατιωτική επιχείρηση διεξήχθη χωρίς να υπάρχει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση ισχυρισμούς των δυτικών χωρών ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση διεξήγαγε εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο εναντίον Αλβανών.

Ως επιχείρημα για την έναρξη των βομβαρδισμών αποτέλεσε η αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το καθεστώς αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου.

Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρις ότου επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και την ανάπτυξη πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ρώσος διπλωμάτης: Παράνομοι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία παραβίαζαν κατάφορα τη διεθνή νομιμότητα. «Ουδείς  το αμφισβητεί αυτό αλλά θέλουν να το ξεχάσουν», είπε στο Sputnik ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντμίρ Τσιζόφ.

 «Οι βομβαρδισμοί των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην καρδιά της Ευρώπης αποτελούσαν κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Ουδείς το αμφισβητεί, ούτε και εκείνοι που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις… Φυσικά δεν τους αρέσει να το θυμούνται και πιστεύω ότι υπάρχει κάθε λόγος να τους το θυμίζουμε με κάθε ευκαιρία, και με αφορμή την 20η επέτειο», είπε ο Τσιζόφ.

Την περίοδο 2000 – 2002, ο Βλαντμίρ Τσιζόφ ήταν ο απεσταλμένος της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Οι αναμνήσεις των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ όπως πλαισιώνονται στο νέο σερβικό ημερολόγιο γίνεται προσπάθεια να παραμερισθεί η αίσθηση της παγωμένης σύγκρουσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών σε σχέση με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Όλα αυτά εν όψει της προσπάθειας να τερματισθεί η σερβο-αλβανική διαφωνία για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου με βάση την πρόσφατη πρόταση «για ανταλλαγή εδαφών».

Αυτή η έλλειψη συμπάθειας παραμένει η κύρια πρόκληση για τους μελετητές και τους επαγγελματίες στον τομέα του μετασχηματισμού των συγκρούσεων στην αναζήτηση τρόπων για να επιφέρουν αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των συγκρουόμενων ομάδων.

Σε αντίθεση με τις σημερινές σχέσεις Ισραηλ-Παλαιστίνιων, στις σχέσεις Σέρβων-Αλβανών έχει ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας με τις πρόσωπο με πρόσωπο διαδικασίες διαβουλεύσεων.

«Δεν γνωρίζαμε ότι είναι αόρατο»

Η μόνη επιτυχία του γιουγκοσλαβικού εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, ήταν η κατάρριψη ενός «αόρατου» βομβαρδιστικού «F-117 Stealth», αξίας 42,6 εκατομμυρίων δολαρίων, εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιούσε το  ΝΑΤΟ «για να φέρει την  ελευθερία» στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.

Η κατάρριψη είχε επιτευχθεί με την εκτόξευση σοβιετικής κατασκευής πυραύλου (της δεκαετίας του 1960).

Αυτή η ιστορία είχε χαρακτηρισθεί τότε από τα διεθνή Μέσα, ως απροσδόκητο  «θαύμα» και είχε συμβεί στις πρώτες ημέρες του βομβαρδισμού της Σερβίας.

Το F-117 είχε κερδίσει τη φήμη του κατά τη διάρκεια των αποστολών του Ιράκ στον πόλεμο του Κόλπου του 1991

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

1821: Οι Ντρέδες -οι αρβανίτες της Άνω Μεσσηνίας- ξεσηκώνονται κατά των Τούρκων, με αρχηγό τον Γιαννάκη Μέλλιο.

 

1882: Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης. Για τη σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

 

1921: Στο Μόντε Κάρλο διοργανώνεται Ολυμπιάδα γυναικών, σε διαμαρτυρία για την εμμονή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην δέχεται γυναίκες αθλήτριες.

 

1933: Στη Γερμανία, το Ράιχσταγκ αποφασίζει με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση. Αρχή της Ναζιστικής δικτατορίας.

1935: Εκτελούνται δια τουφεκισμού οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας.

1940: Καταγράφεται αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης σέλαος πάνω από την Αθήνα, όταν πολλοί Αθηναίοι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως «θεϊκά πέπλα» σκεπάζουν την πόλη.

1958: Ο «βασιλιάς του ροκ εν ρολ», Ελβις Πρίσλεϊ, ντύνεται στα χακί για την εκπλήρωση της διετούς στρατιωτικής του θητείας.

1961: Η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται εθνικός δρυμός.

1971: Ο Παναθηναϊκός εξέρχεται ισόπαλος της Έβερτον με 0-0 και σε συνδυασμό με το 1-1 του Λίβερπουλ, προκρίνεται στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Τσάμπιονς Λιγκ). Η ενδεκάδα του θριάμβου: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης.

 

1992: Αεροσκάφος κάργκο των σουδανικών αερογραμμών προσκρούει στον Υμηττό από λάθους του πιλότου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι επτά επιβαίνοντες.

 

1999: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με σκοπό να αναγκάσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσοβο. Είναι η πρώτη στρατιωτική εκστρατεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους στα 50 χρόνια της ιστορίας της. Οι επιχειρήσεις λήγουν στις 10 Ιουνίου, με την έναρξη της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο και την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ στην επαρχία

 

2003: Τα κράτη- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υιοθετούν με 21 ψήφους υπέρ και μία κατά, ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση και χωρίς όρους υποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1494 – Γκεόργκιους Αγκρικόλα, Γερμανός λόγιος και επιστήμονας

1835 – Γιόζεφ Στέφαν, Σλοβένος φυσικός

1874 – Χάρι Χουντίνι, ούγγρος ταχυδακτυλουργός. (Θαν. 31/10/1926)

 

1874 – Σίντνεϊ Ράιλι, ρωσοεβραίος τυχοδιώκτης και κατάσκοπος, το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ. (Θαν. 6/11/1925)

 

1897 – Βίλχελμ Ράιχ, Αυστριακός ψυχαναλυτής

1915 – Γκόρτζεους Τζορτζ, Αμερικανός παλαιστής

1919 – Λόρενς Φερλινγκέτι, Αμερικανός συγγραφέας και εκδότης

1921 – Βασίλι Σμισλόφ, Ρώσος σκακιστής

1926 – Ντάριο Φο, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.

 

1930 – Στηβ ΜακΚουήν, Αμερικανός ηθοποιός

1935 – Άντζελα Ζήλεια, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1944 – Βόισλαβ Κοστούνιτσα, Σέρβος πολιτικός

1945 – Ρόμπερτ Μπάκερ, Αμερικανός παλαιοντολόγος

1946 – Κλάους Ντίνγκερ, Γερμανός μουσικός (Neu! και Kraftwerk)

1947 – Μέικο Κάτζι, Γιαπωνέζα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1960 – Nena, Γερμανίδα τραγουδίστρια

1965 – Αντερτέικερ, Αμερικανός παλαιστής

1970 – Κρίστοφερ Ντάνιελς, Αμερικανός παλαιστής

1973 – Τζιμ Πάρσονς, Αμερικανός ηθοποιός

1976 – Θανάσης Κωστούλας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

809 – Χαρούν αλ Ρασίντ, Άραβας χαλίφης

1284 – Ούγος Γ’, βασιλιάς της Κύπρου

1381 – Αγία Αικατερίνη (Σουηδίας)

1455 – Πάπας Νικόλαος Ε΄

1548 – Γκίσσουρ Άιναρσσον, Ισλανδός επίσκοπος

1603 – Ελισάβετ Α’, βασίλισσα της Αγγλίας

1844 – Μπέρτελ Θόρβαλντσεν, Δανός γλύπτης

1893 – Θεόδωρος Αρεταίος, ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής. (Γεν. 2/8/1829)

 

1905 – Ιούλιος Βερν, γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. (Γεν. 8/2/1828)

 

1916 – Ενρίκε Γκρανάδος, Ισπανός συνθέτης

1934 – Θεόφιλος, λαϊκός ζωγράφος.

 

1946 – Αλεξάντρ Αλιέχιν, Ρώσος σκακιστής

1946 – Καρλ Σούμαν, Γερμανός αθλητής

1962 – Ογκίστ Πικάρ, Ελβετός φυσικός και εξερευνητής

1976 – Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, Άγγλος στρατάρχης

1993 – Τζον Χέρσυ, Αμερικανός συγγραφέας

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close