ΕπιδόματαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός των επόμενων ημερών οι αιτήσεις για το «έκτακτο» επίδομα των 400 ευρώ – Τι πρέπει να κάνουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Στα 400 ευρώ αναμένεται να ανέρχεται το επίδομα για τη στήριξη των εργαζομένων, που οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού «λουκέτου» για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

 

Αυτό το «επίδομα» θα δοθεί σε εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις έχουν βάλει υποχρεωτικό λουκέτο.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση τον τρέχοντα μισθό, ενώ θα ανασταλούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και για φυσικά πρόσωπα.

Ο κορωνοϊός και το επίδομα
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να δεχθεί τις αιτήσεις των εργοδοτών και στη συνέχεια τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων για να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας, και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων


 

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close