ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

(LIVE) Έβρος: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τουρκικά δακρυγόνα

Ερντογάν: Θα μείνουν ανοιχτά τα σύνορα με Ευρώπη - Δεν ήθελα να βρεθώ στον ίδιο χώρο με Μητσοτάκη

Για μία ακόμη ημέρα συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα στον Έβρο, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες, με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα. Το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες με τουρκικά δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν το πρωί της Παρασκευής και κατέληξαν σε ελληνικό έδαφος. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το δεύτερο αναγράφει με κίτρινα γράμματα τη φράση: «να μην εξαπολύεται πάνω σε ανθρώπους».

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού βρίσκονται επί ποδός στην περιοχή.

Ζωντανή εικόνα από την ελληνική πλευρά των συνόρων:

 

Ζωντανή εικόνα από την τουρκική πλευρά των συνόρων:

Ερντογάν: Θα μείνουν ανοιχτά τα σύνορα με Ευρώπη – Δεν ήθελα να βρεθώ στον ίδιο χώρο με Μητσοτάκη


 

Επιμένει στις σκληρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας με τον ισχυρισμό περί νεκρών στα σύνορα με τον Έβρο, ενώ διατηρεί την ένταση διαμηνύοντας, μετά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, ότι τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
© AP PHOTO / POOL PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την προσπάθεια του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ για συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε ο Ερντογάν:

«Τα σύνορά μας δεν θα κλείσουν. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ημέρα που το πρότεινε, σημειώθηκαν δυο θάνατοι στα σύνορα. Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δε είναι τόσο απλά. Πολιτικοί σαν αυτόν, πρέπει να γνωρίζουν πως οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι τόσο φτηνές».

«Τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά»

Ο ίδιος τόνισε ότι τα σύνορα με την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοιχτά για τους μετανάστες που περνούν μέσα από την Τουρκία και ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει να κάνει με εξαναγκασμό των προσφύγων να φύγουν από την Τουρκία, αλλά αυτό είναι απόφαση των ίδιων.

«Είναι τα σύνορα ανοιχτά ή κλειστά; Δεν έχουμε χρόνο για άλλη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Έγινε. Οι πρόσφυγες φεύγουν μόνοι τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε προσθέτοντας ότι:

«Ας υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι (από την Ιντλίμπ) μπαίνουν στην Τουρκία με κάποιο τρόπο. Αυτό σημαίνει 5 με 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πώς θα το χειριστεί αυτό η Τουρκία; Έπρεπε να σταματήσουμε αυτή την τάση και (με τη συμφωνία) καταφέραμε να το κάνουμε»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button