ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yeni Safak: Θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης

Η Τουρκία θα δώσει άδεια για έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης και σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, το πλοίο Oruc Reis θα ξεκινήσει δραστηριότητες στην περιοχή.


 

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak αναφέρει ότι μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».

«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση (σ.σ. για έρευνες) ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν φέτος.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.

​Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis είχε βρεθεί σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, πριν μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Πεντάγωνο που έδωσε εντολή στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει στην περιοχή και να παρακολουθεί τις κινήσεις του πλοίου.

Μετά από μερικές ώρες, το τουρκικό σκάφος άρχισε να κινείται ανατολικά και τελικά εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ανησυχία για την ανάρτηση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ
Η Αθήνα αναμένει την ανάρτηση των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ποιο είναι το τουρκικό πλοίο Oruc Reis

Παρόλα αυτά, η κίνηση χαρακτηρίζεται ως «απολύτως αναμενόμενη» κι ως εκ τούτου η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή αυτής της εξέλιξης.

Ωστόσο, ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς έγκειται στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων, θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβυής είναι παράνομη καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς «αγνοεί» τελείως τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close