ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Φουάτ Οκτάι: Προθεσμία 14 ημερών για να αποχωρήσει ο συριακός στρατός από το Ιντλίμπ

Προθεσμία έως τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποχωρήσει από την επαρχία Ιντλίμπ έδωσε η Άγκυρα στον συριακό κυβερνητικό στρατό, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη βόρεια Συρία.


 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «NTV», ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προειδοποίησε με στρατιωτική δράση, προκειμένου ο συριακός στρατός να αποχωρήσει από το Ιντλίμπ.

«Εάν ο συριακός στρατός δεν αποχωρήσει από την επαρχία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει το εξής:

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να ξέρει αυτό: Εάν οι επιθέσεις στα στρατεύματά μας συνεχιστούν, η Τουρκία δεν θα διαστάσει να απαντήσει. Αυτό το μήνυμα έχει μεταφερθεί και στη Ρωσία».

Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ.

Αυστηρό μήνυμα από Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ήταν σαφής:

«Μέχρι το συριακό καθεστώς να αποσυρθεί πέραν των συνόρων του Ιντλίμπ, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εάν δεν αποχωρήσει, θα κάνουμε εμείς τη δουλειά, χωρίς να περιμένουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Απείλησε δε, εκ νέου με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εφόσον η Δαμασκός δεν σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Τεταμένο το κλίμα στο Ιντλίμπ

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες, μετά τις βολές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη μη τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της Τουρκίας.

Παράλληλα, η Μόσχα χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «νούμερα 1» υπαίτιο για την ανάφλεξη της έντασης, ενώ κατήγγειλε την άφιξη πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν, τις τελευταίες εβδομάδες, αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην επιχείρηση αυτή, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία που επικαλείται η Άγκυρα, δεν αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα εδάφη της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μόσχα έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Συρίας στη «μάχη» για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων εντός συριακής επικράτειας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close