ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πύραυλοι Αέρος-Αέρος: Ελληνική υπεροπλία έναντι των Τούρκων

Τους τελευταίους μήνες η Τουρκική προκλητικότητα καλύπτει καθημερινά την επικαιρότητα, με κάποια από τα Ελληνικά ΜΜΕ -για δικούς τους λόγους- να παρουσιάζουν μια υπερτιμημένη εικόνα της γείτονος και “συμμάχου” που δεν ανταποκρίνεται – με εξαιρέσεις – στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, το κυνήγι της τηλεθέασης του τρόμου, μπορεί να ανεβάζει τα νούμερα της τηλεθέασης, αλλά στο τέλος εξυπηρετεί την εικόνα του “ανίκητου” που θέλει να προβάλλει η Τουρκία στους γείτονες και συμμάχους της, σε Δύση και Ανατολή


 

Είδη πυραύλων: Η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην αμυντική βιομηχανία, με σκοπό πρωτίστως να ανεξαρτητοποιηθεί κατά το δυνατόν από άλλες χώρες, και δευτερευόντος να γίνει εξαγωγική δύναμη στον χώρο, με κάποιες επιτυχίες σε ασιατικές χώρες και μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια έχει καταφέρει να κάνει πάνω από 1 δις εξαγωγές ανά έτος.

Παρά του ότι η Ελλάδα ήταν πιο προηγμένη τεχνολογικά, στον ναυπηγικό, βιομηχανικό και επιστημονικό τομέα, οι κοντόφθαλμες πολιτικές ηγεσίες δεν είχαν ποτέ την διορατικότητα ώστε να χαράξουν μια τέτοια μακροχρόνια εθνική πολιτική, που να ξεπερνά την μικροκομματική τους οπτική, μόνον ανάμεσα στους εκλογικούς κύκλους

Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις δοκιμές του αμιγώς εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής πυραύλων Bozdoğan μέσου βεληνεκούς (beyond-visual-range missile – BVR)  αντίστοιχου όπως λένε του  AIM-120D και του αντίστοιχου του AIM-9X τον Gökdoğan. Οι πύραυλοι, αναπτύσσονται από το Ινστιτούτο Έρευνας κι Ανάπτυξης Αμυντικής Τεχνολογία της TÜBİTAK.

Ο  Bozdoğan μετά από την ολοκλήρωση των δοκιμών του από αεροσκάφος, αναμένεται εντός του 2020 να ενταχθεί στην Τουρκική πολεμική αεροπορία. Παρά τις προθέσεις της Τουρκίας είναι άγνωστο, ίσως κι αμφίβολο αν καταφέρνουν να είναι αντίστοιχων επιδόσεων των δυτικών ή ρωσικών, αλλά η βιομηχανία τους είναι σε καλό δρόμο.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έδωσε βάση στην εσωτερική κατασκευή πυραύλων αλλά τις προηγούμενες δεκαετίες με την είσοδο των F-16 Block 52,  των σκοπευτικών επί κράνους και με την είσοδο σε υπηρεσία των MICA-RF, MICA-IR για τα Mirage 2000-5, αλλά αυτό που άλλαξε τα δεδομένα στο Αιγαίο ήταν είσοδος της Ελλάδας στην πολυεθνική ομάδα του IRIS-T ως συμπαραγωγός από την πρώτη μέρα.

Η Ελλάδα διαθέτει 100 AIM-9J, 200 AIM-9J/Ι-1, 347 AIM-9L/I, 300 AIM-9L/I-1 και 165 AIM-9M, για τα Mirage 2000 έχει 304 R-550 Magic-2 , 150 MICA-RF, 150 MICA-IR, 520 βλήματα AMRAAM, 100 AIM-120A, 140 AIM-120B, 150 AIM-120C5 και 130 AIM-120C7 και φυσικά τα 350 IRIS-T

O IRIS-T (Infra-red Imaging System-Tail/Thrust Vector Controlled) προέρχεται από συμπαραγωγή της Ελλάδας, Γερμανίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Καναδά και Νορβηγίας. Έχει κατασκευαστεί στις διαστάσεις του Sidewider ώστε να ταιριάζει στους ίδιους πυλώνες και τις ζεύξεις.

Οι πύραυλοι για τα παλαιότερα μαχητικά διαθέτουν αναλογική ζεύξη, ενώ αυτοί που χρησιμοποιούνται στα 4 γενεάς είναι πλήρως ψηφιακοί με αναβαθμισμένες δυνατότητες και ο συνδυασμός τους με το σύστημα επί κάσκας JHMCS των F-16 Block 52+, adv και φυσικά των εν αναμονή Viper είναι πραγματικό φονικός. Μπορεί να “λοκάρει” από γωνίες απόκλισης που σε άλλες αποχές ήταν απαγορευτικές ακόμη κι όταν αυτοί “τραβάνε” πολλά G. Είναι χαρακτηριστικό το ότι σε συνδυασμό με σκοπευτικό επι κάσκας κατάφερε να πλήξει στόχους σε γωνίες προσβολής +/- 90º  μοιρών, σε ύψη 40,000 ποδών.

Ο ανιχνευτής υπερύθρων του τύπου IIR είναι μονόχρωμος και μπορεί να καλύψει με μεγάλη ταχύτητα οπτικό πεδίο  +/- 90º  μοιρών και τα ηλεκτρονικά του συστήματα είναι κατασκευής Saab.

Tο MICA ήταν απαραίτητη προσθήκη για την αυτοπροστασία των Mirage 2000 που είναι και τα μόνα που μπορούν να τον αξιοποιήσουν κι έπρεπε να αντικατασταθεί σιγά σιγά ο Magic 2. Είναι το πρώτο δυτικό βλήμα αέρος-αέρος που είναι ικανό και για χρήση σε κλειστή αερομαχία σε κοντινή απόσταση αλλά και αποστολών αναχαίτισης πέραν του οπτικού ορίζοντα.

Στην πράξη με έναν πύραυλο αντικατέστησε ταυτόχρονα και τον πύραυλο μέσης εμβέλειας ημιενεργής κατεύθυνσης Super 530D, αλλά και το μικρής εμβέλειας, Magic 2.

To βλήμα διαθέτει πολεμική κεφαλή βάρους 12 κιλών με πυροσωλήνα προσέγγισης ντόπλερ, ενώ την πρόωσή του αναλαμβάνει ο κινητήρας στερεών. Tο MICA έχει ακτίνα δράσης που εκτείνεται από τα -500 μ. έως τα 60+ χλμ., αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 4 Mach, ενώ μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς φόρτισης έως και 50 g.

Η Τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει 210 AIM-9Β, 640 AIM-9L/Ι, 750 AIM-9P3, 310 AIM-9S, 700 AIM-9M και 330 AIM-9X από του νεότερους Sidewide,  Sparrow 126 AIM-7E2 και 241 AIM-7F,  421 AMRAAM, 176 AIM-120A, 138 AIM-120B και 107 AIM-120C7

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close