ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Λαθρομετανάστευση: Εβδομαδιαία δρομολόγια επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο

Έρχεται μητρώο καταγραφής ΜΚΟ

Εβδομαδιαία δρομολόγια επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται να λάβουν άσυλο, προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.


 

Όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», στόχος είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών και η αποσυμφόρηση των νησιών.

Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την επίσπευση στην απόδοση ή απόρριψη ασύλου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νησιών.

«Καμιά μόνιμη παραμονή μεταναστών στα ακριτικά νησιά» είναι το ζητούμενο, όπως ανέφερε.

Έρχεται μητρώο καταγραφής ΜΚΟ

Ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό θα προβλέπει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης, σε συνέντευξή του το Σάββατο σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Παράλληλα, θα οριστεί εθνικός συντονιστής για τον έλεγχο των ΜΚΟ.

«Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Αναφερθείς στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το 2019, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι η χώρα δέχθηκε περίπου 46.000 μετανάστες μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ συνολικά όλη τη χρονιά έφτασαν περίπου 72.000 άτομα.

«Αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που μπήκε στην Ευρώπη το 2019, βρίσκεται στα πέντε ελληνικά νησιά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξουν περισσότεροι διάδρομοι επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας «απευθείας στις χώρες προέλευσης και όχι μέσω Τουρκίας».

Προανήγγειλε, τέλος, την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν πέντε νέα Γραφεία Ασύλου εκτός των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button