ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Κάιρο: Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το “ειρηνευτικό σχέδιο” Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Οι Παλαιστίνιοι διακόπτουν κάθε σχέση με ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού σήμερα στο Κάιρο, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη συμφωνία ειρήνης.


 

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκτέλεση του σχεδίου, αναφέρει ένα κοινό ανακοινωθέν. Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία αυτή με τη βία, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή «όλων των σχέσεων», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τη μια πλευρά, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη, κατά την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί τη «συμφωνία του αιώνα», όπως αυτή γνωστοποιήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 28 Ιανουαρίου.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι η «συμφωνία του αιώνα» δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Ενημερώνουμε πως δεν θα υπάρξει κανενός είδους σχέση με εσάς (τους Ισραηλινούς) ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, υπό το φως» του αμερικανικού σχεδίου που αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο» που υπογράφτηκαν με το Ισραήλ το 1993, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Κάιρο.

Το Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συνεργάζονταν επί μακρόν για την αστυνόμευση περιοχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ, η οποία συνεχίστηκε παρότι οι Παλαιστίνιοι άρχισαν από το 2017 να μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Αμπάς, ο οποίος είπε ότι διαβίβασε το μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε το εβραϊκό κράτος να «αναλάβει τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη» των παλαιστινιακών εδαφών.

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη νόμιμη μάχη τους με ειρηνικά μέσα για να τερματιστεί η κατοχή», πρόσθεσε.

Ο Αμπάς είπε ακόμη ότι αρνήθηκε να συζητήσει με τον Τραμπ το σχέδιό του τηλεφωνικώς ή να λάβει έστω ένα αντίτυπό του για να το μελετήσει.

«Ο Τραμπ ζήτησε να του μιλήσω στο τηλέφωνο αλλά του είπα ‘Όχι’ και ότι θέλει να μου στείλει μια επιστολή… αλλά αρνήθηκα», είπε.

Το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ και που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, προκάλεσε την επιδοκιμασία πολλών Ισραηλινών αλλά και την οργή των Παλαιστινίων.

Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων σημείων του σχεδίου είναι η προσάρτηση από το Ισραήλ οικισμών που έχει κατασκευάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 1967, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, που θα καταστεί το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.

Οι οικισμοί που έχουν κατασκευαστεί στα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967 έχουν κριθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ, και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί πως αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνη.

Αν και ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις από το 1967 και στο εξής, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με παρακίνηση του Νετανιάχου και του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο του Τραμπ καλεί επίσης για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου σε ανεπίσημη μετάφραση

Το Συμβούλιο της Ένωσης Αραβικών Κρατών πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο το Σάββατο 1-2-2020 υπό την προεδρία της Δημοκρατίας του Ιράκ, κατόπιν αιτήματος του Κράτους της Παλαιστίνης και παρουσία του Πρόεδρου του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς και του Γενικού Γραμματέα και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών στην έδρα της Γενικής Γραμματείας του Καΐρου.

Κατόπιν εξέτασης του σημειώματος της Γενικής Γραμματείας,  της ομιλίας του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, των παρεμβάσεων των υπουργών και των αρχηγών των αντιπροσωπειών καθώς και του κ. Γενικού Γραμματέα, και υπό το πρίσμα της συζήτησης του Συμβουλίου σχετικά με την αποκαλούμενη  “Συμφωνία του Αιώνα” που προτάθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον επικεφαλής της ισραηλινής κατοχικής κυβέρνησης στις 28 / 1-2020, το οποίο δεν είναι ένα σχέδιο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, αλλά μια νέα οπισθοδρόμηση στις ειρηνευτικές προσπάθειες τριών δεκαετιών.

Υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι η συμφωνία αυτή κορυφώθηκε με τις παράνομες και άδικες αμερικανικές αποφάσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την Ιερουσαλήμ, τα Υψίπεδα του Γκολάν, τους αποικιακούς οικισμούς του Ισραήλ, το ζήτημα των προσφύγων και της UNRWA, δεν θα επιτύχει καθώς παραβιάζει τις διεθνείς αναφορές για την ειρηνευτική διαδικασία και δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες προσδοκίες και τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, πρωτίστως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η ίδρυση του ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα επιστροφής βάσει του ψηφίσματος 194 του 1948 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε όλες τις αποφάσεις του σχετικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση στο επίπεδο της υπουργικής διάσκεψης κορυφής, ιδίως τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, τη διάσκεψη κορυφής της Ιερουσαλήμ που διεξήχθη στο Dhahran στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το 2018 και στη σύνοδο κορυφής της Τύνιδας το 2019.

Αποφασίστηκε:

1- Επιβεβαίωση της κεντρικής θέσης του παλαιστινιακού ζητήματος σε ολόκληρο το αραβικό έθνος, την αραβική ταυτότητα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και το δικαίωμα της Κράτους της Παλαιστίνης στην κυριαρχία επί όλων των εδαφών που κατείχε το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, των χωρικών υδάτων, των φυσικών πόρων και των συνόρων με τις γειτονικές χώρες.

2 – Απορρίπτοντας την αμερικανική-ισραηλινή «Συμφωνία του Αιώνα», καθώς δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα δικαιώματα και προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού και παραβιάζει κάθε αρχή για την ειρήνη βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις διεθνείς αναφορές για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη.

3 – Εξασφάλιση δεν θα γίνει αποδεκτή αυτή η αθέμιτη συμφωνία ή συνεργασία με την αμερικανική διοίκηση στην εφαρμογή της με οποιονδήποτε τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button