ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διοικητής ΝΑΤΟ για Oruc Reis: «Απαράδεκτο αυτό που έκανε η Τουρκία»-Όλος ο διάλογος της ελλ. φρεγάτας με τον τούρκο κυβερνήτη

Εντύπωση προκαλεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την «εισβολή» του Oruc Reis όπου αγανάκτησε ακόμα και ο Πτέραρχος Τοντ Ουώλτερς (Tod Wοlters), Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR), στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο Πτέραρχος Ουώλτερς εξερχόμενος σήμερα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (όπου και ενημερώθηκε από τον Ν.Παναγιωτόπουλο) χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις σημερινές κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού, όταν την ίδια στιγμή ο Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης προχώρησε σε απίστευτες σε δηλώσεις νωρίτερα αναφέροντας ουσιαστικά ότι «συμβαίνουν αυτά».

Η επίσκεψη του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διατηρούσε γραμμή επικοινωνίας απευθείας με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο σχετικά με τις τουρκικές κινήσεις ενώ την ίδια στιγμή επίσκεψη πραγματοποιούσε ο ανώτατος στρατιωτικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ.

Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση με τον ανώτατο συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) πτέραρχο Τοντ Ουώλτερς (Tod Wοlters),  ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο κ. Ουώλτερς είναι Αμερικανός Πτέραρχος και ο άνθρωπος που πριν από μήνες είχαν καταθέσει τα υπομνήματα για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου εθνικού χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Οι συνομιλίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις και προκλήσεις ασφάλειας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα Άμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στην επικείμενη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, την 12 και 13 Φεβρουαρίου 2020 στις Βρυξέλλες και υπογραμμίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος στην ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σημαντική συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ και συζήτησε να συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω στις υπάρχουσες ισχυρές σχέσεις.

Χαρακτήρισε τη χώρα μας ισχυρό και δεσμευμένο Σύμμαχο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινή ασφάλεια.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Ant1 σχετικά με την παραβίαση του Oruc Reis, το Πολεμικό Ναυτικό και δη η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μέσω ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικώς η ελληνική φρεγάτα ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Η ελληνική φρεγάτα επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα». Ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου, απάντησε: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.


Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:


Σχετικά Άρθρα

Back to top button