ΓΑΛΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν έστειλε το “Ντε Γκωλ” στο οικόπεδο 8 λίγο πριν αρχίσουν οι Τούρκοι την παράνομη γεώτρηση

Σε «εγρήγορση» η Αθήνα

Τη στιγμή που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το «Γιαβούζ» είναι έτοιμο να προχωρήσει στη νέα γεώτρηση, το Παρίσι φαίνεται να είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα γαλλικά συμφέροντα  στέλνοντας αεροπλανοφόρο στην περιοχή.


 

Το «Σαρλ Ντε Γκωλ» , η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, που διαθέτει 18 αεροσκάφη Rafale, δύο μαχητικά E-2C Hawkeye, ένα NH90 NFH και δύο ελικόπτερα Dauphin, με την μάχιμη ομάδα της, ενώ απέπλευσε από την Τουλόν με αρχικό προορισμό τα διεθνή ύδατα πλησίον της Λιβύης, έλαβε εντολή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να κατευθυνθεί προς τη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο της επικείμενης γεώτρησης , όπως διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX που εξέδωσε πρόσφατα η Άγκυρα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το οικόπεδο αυτό είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI – Total, καθώς έχουν προηγηθεί από το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρύχιων ρομπότ έχουν ληφθεί δείγματα του βυθού.

Η Άγκυρα, όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιος» σε «Λευκωσία 1»

Σε «εγρήγορση» η Αθήνα

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Κοζάνη, μετά το θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών που έθεσε ο Τούρκος ομόλογός του.

«Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Σε ερώτηση επ’ αυτού διευκρίνισε πως «η εντολή στρατιωτικής απάντησης ή εμπλοκής θα είναι του πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Όλα αυτά είναι ανοικτά, αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προσπάθεια μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατείνει ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», κατέληξε.

Επεσήμανε ότι «ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει επιδειχθεί από πλευράς της Τουρκίας τέτοια προκλητική συμπεριφορά», σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι προκλήσεις από μέρους της «είναι κλιμακούμενες μεθοδικές και γίνονται βάση συστήματος».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επεσήμανε την αντινομία από πλευράς της γειτονικής χώρας, όπου -ενώ δεν έχει αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας- θα προσφύγει στο δικαστήριο και θα ζητήσει να εκδικαστεί θέμα που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Αλλά με βάση πιο δίκαιο θα ζητήσει να κριθεί το αίτημα της», αναρωτήθηκε, για να καταλήξει ότι «έχουμε μέλλον σε ότι αφορά την προσφυγή στην Χάγη» και ότι τα περισσότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην προκειμένη περίπτωση είναι από τουρκικής πλευράς

 

πηγες:ΑΝΤ1-REAL NEWS-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button