ΤΟΥΡΚΙΑ

ΗΠΑ: Πραξικόπημα στην Τουρκία βλέπει το ινστιτούτο Rand

Την ύπαρξη μιας έκθεσης του γνωστού αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών μελετών, Rand,που παρουσιάστηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο και που αναφέρει την σοβαρή πιθανότητα να εκραγεί νέο πραξικόπημα στην Τουρκία με ανυπολόγιστες συνέπειες για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αποκαλύπτουν τουρκικά ΜΜΕ, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στην τουρκική επικαιρότητα.

 

Η έκθεση αυτή, 243 σελίδων, μεταξύ των άλλων κάνει μεγάλη αναφορά στην εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία όπου, όπως τονίζει, έχει καταλυθεί κάθε έννοια δημοκρατίας με αλλεπάλληλες συλλήψεις και φυλακίσεις αντιφρονούντων, ενώ επισημαίνει ότι στο τουρκικό στράτευμα βράζει μια κατάσταση άνευ προηγουμένου, καθώς συνεχώς αποψιλώνεται από ικανά στελέχη που κατηγορούνται για ανατρεπτικές συνωμοσίες και ως προσκείμενοι στην Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ειδική αναφορά γίνεται και στον νυν υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που έχει εξαρθρώσει το στράτευμα εφαρμόζοντας ρεβανσιστική πολιτική σύμφωνα με τις οδηγίες του ίδιου του Ερντογάν. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις ετήσιες κρίσεις καθώς δεν γίνονται πλέον αξιοκρατικά και με βάση επετηρίδα, αλλά με κριτήριο την νομιμοφροσύνη στο καθεστώς.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η αλαζονεία του Ερντογάν έχει σαν αποτέλεσμα να χειροτερέψουν σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας, ενώ η στάση του προκαλεί σοβαρό ρήγμα στο ΝΑΤΟ, καθώς έχει παραβιάσει όλες τις αρχές της συμμαχίας με την στρατηγική συνεργασία του με την Ρωσία,.

Παρ όλα αυτά η έκθεση επισημαίνει ότι η απώλεια της Τουρκίας στην υπό διαμόρφωση καινούργια διεθνή κατάσταση θα στοιχίσει πολύ στον δυτικό κόσμο, καθώς η γεωστρατηγική της άξια είναι πολύ μεγάλη, αλλά η εσωτερική αποσταθεροποίηση θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις με επιπτώσεις που ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν απόλυτα. Η γενικότερη όμως στάση της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια στις ΗΠΑ να επιτρέπουν συνεχώς να υποχωρούν στην τουρκική αφερεγγυότητα και προκλητικότητα.

Για τον ίδιο τον Ερντογάν αμφισβητείται ακόμα και η ίδια του η τύχη, καθώς στην Τουρκία υπάρχει μεγάλη παράδοση εξόντωσης πολιτικών και αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να κρατηθεί μέσα σε ένα φοβερά εύφλεκτο περιβάλλον με πιθανότητα νέου πραξικοπήματος, αυτή την φορά βουτηγμένο στο αίμα.

 

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φήμες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (με αφορμή αποστράτευση Τούρκου ταξιάρχου των καταδρομών, με λαμπρή θητεία στην Συρία) για μεγάλη δυσαρέσκεια σε μερίδα Τούρκων κατωτέρων και ανωτέρων αξιωματικών, οι οποίοι είναι αυτοί “που τραβάνε κυρίως το κουπί” προσπαθώντας να εκτελέσουν τις απίστευτες εντολές του τουρκικού καθεστώτος σε όλα τα πλάτη και μήκη της Α. Μεσογείου.   

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενώ ο τουρκικός στρατός με εντολή του Ερντογάν, εμπλέκεται σε ανοικτές ή συγκεκαλυμμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, τη Λιβύη, το Βόρειο Ιράκ, γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close