ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 261 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (Βίντεο)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε μια πανηγυρική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία 261 ψήφων Πρόεδρος της Δημοκρατίας , με την στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Από τους 294 παρόντες βουλευτές, «παρών» ψήφισαν 33. Έξι βουλευτές απουσίαζαν.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε ότι οι ψήφοι για την κ. Σακελλαροπούλου, υπερέβησαν κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Διαβεβαιώνω τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου

«Έχω πλήρη συνείδηση του βάρους και της ευθύνης που αναλαμβάνω. Διαβεβαιώνω τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στο πλαίσιο του Συντάγματος», είναι τα πρώτα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας στο γραφείο της οποίας μετέβη ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας προκειμένου να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου για την τιμή και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι» είπε, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα σε συνεννόηση με το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα κόμματα, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Τόνισε επίσης πως «η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της θέσης αυτής αποτελεί η διασφάλιση της κυριαρχίας της και των εδαφικών της δικαιωμάτων».



«Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η ίδια έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδύναμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου. «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είπε η και μίλησε στη συνέχεια για μία κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», συμπλήρωσε.

Στις 13 Μαρτίου θα ορκιστεί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button