ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το «Γιαβούζ» έφτασε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Στη θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου έφτασε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι το «Γιαβούζ» έφθασε την Παρασκευή στην περιοχή άδειας G στο νότιο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεώτρηση -την τρίτη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.


 

«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες» ήταν η άμεση αντίδραση της Αθήνας, η οποία πρόσθεσε τα εξής:

 

«Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας  παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της».

«Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους» συνέχισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ξεκαθάρισε ότι οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα»

 

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στην περιοχή «G», η οποία – σύμφωνα με τη Λευκωσία – αφορά το οικόπεδο «8» της κυπριακής ΑΟΖ – προκειμένου να «πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Τουρκοκύπριοι ως συνιδιοκτήτες του νησιού» έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον τομέα, όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Αν βρεθούν εδώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν τα έσοδα» πρόσθεσε η Άγκυρα.

Έντονη αντίδραση από τη Λευκωσία

 

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Κύπρου, η οποία κατηγόρησε την Τουρκία ότι «εξελίσσεται σε κράτος – πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL».

 

Έκανε δε, λόγο για ακόμα μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.

Δεν παρέλειψε παράλληλα, να χαρακτηρίσει «αβάσιμο» τον ισχυρισμό ότι οι εργασίες γίνονται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

«Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, έκανε λόγο για παράνομες γεωτρήσεις, ενώ σημείωσε ότι για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα και η πρόθεση της Τουρκίας για περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή «κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Σχολιάστε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close