ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Σύνοδος Ειρήνης του Παρισιού (1919)

1919: Αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που θέτει και επισήμως τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

 

Η σύνοδος ξεκίνησε ανεπίσημα στις 12 Ιανουαρίου του 1919 (ν.ημ.), στο Παρίσι, στο Μέγαρο του Υπουργείου Εξωτερικών, γνωστό και ως «Μέγαρο Και ντ΄ Ορσέ», (εκ της θέσης του επί της ομώνυμης προκυμαίας του Σηκουάνα,), και συγκεκριμένα στην «αίθουσα Ωρολογίου» με ανταλλαγή προκαταρκτικών απόψεων του «Ανωτάτου Συμβουλίου», ή «Συμβουλίου των Δέκα», που συγκροτήθηκε από τους πρωθυπουργούς και υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, τον πρόεδρο και υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ και από δύο εκπροσώπους της Ιαπωνίας, όπου και καθορίστηκαν οι βασικές αρχές της λειτουργίας της.

Έτσι επίσημα ξεκίνησαν οι εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου 1919 (ν.ημ.) και ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια και για ενάμισι χρόνο αργότερα, ακολούθησαν διάφορες διαβουλεύσεις – διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση επιμέρους συνθηκών σύμφωνα με τις ληφθείσες αποφάσεις, οι οποίες και κράτησαν μέχρι τον Αύγουστο του 1920, με κάποιες ενδιάμεσες διακοπές.

Η Συνδιάσκεψη αυτή συγκλήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Γαλλίας και με την παρουσία αντιπροσώπων 32 συνολικά κρατών, που συμμετείχαν στον «μεγάλο πόλεμο». Οι αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετείχαν ήταν πενταμελείς, ή τετραμελείς, ή τριμελείς, μέχρι και μονομελείς, χωρίς να υπολογίζονται βεβαίως ένας μεγάλος αριθμός συμβούλων, γραμματέων, διερμηνέων κ.λπ. προσώπων που συνόδευαν την κάθε αντιπροσωπεία. Το δε «Συμβούλιο των Δέκα» παρέμεινε ουσιαστικά το κυρίαρχο όργανο της συνδιάσκεψης μέχρι τις 24 Μαρτίου του 1919 όταν και περιορίστηκε σε «Συμβούλιο των Τεσσάρων» δηλαδή μόνο εκ των πρωθυπουργών Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας και του προέδρου των ΗΠΑ.

Διεθνής νομιμότητα

Ουσιαστικά το αρχικό «Συμβούλιο των Δέκα» αποτέλεσε τη συνέχεια του διασυμμαχικού Ανωτάτου Συμβουλίου της Αντάντ που έδρευε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Παρίσι. Εξ αυτού και ο προσδιορισμός της πόλης που συνήλθε η εν λόγω σύνοδος ειρήνης. Η συγκρότησή του Συμβουλίου (της Συνόδου) δεν προήλθε από κάποια προηγούμενη διεθνή συνθήκη ή λήψη εντολής, αλλά αυτοσυστάθηκε «επί τούτου» (ad hoc) και με την ισχύ του ισχυρού νικητή.

Όσον αφορά τον διαχωρισμό των χωρών που δια των αντιπροσώπων τους έλαβαν μέρος στη σύνοδο σε «πρωταρχικούς συμμάχους» και σε «σχετιζόμενους» ήταν τελείως αντιδημοκρατικό και μάλιστα όταν οι δεύτερες καλούνταν να εκφέρουν γνώμη δια των αντιπροσώπων τους μόνον όταν συζητούνταν θέμα που αφορούσε τα συμφέροντά τους.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου και μάλιστα στην ίδια αίθουσα συνεδρίασης, στις 25 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών όπου ως διεθνές όργανο θα έπρεπε να προηγηθεί και με εντολή αυτού να συγκληθεί η Σύνοδος Ειρήνης. Τελικά οι συνθήκες που συνομολογήθηκαν με αποφάσεις αυτής της Συνόδου δεν ήταν βεβαίως συνθήκες ειρήνης ή συμφιλίωσης όσο συνθήκες τιμωρίας των ηττημένων που συγκάλυπταν οικονομικά οφέλη ή σφαίρες επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων.

Αποφάσεις

Γενικά οι αποφάσεις που λήφθηκαν περιστράφηκαν κυρίως στο διαμελισμό των τριών κεντρικών αυτοκρατοριών, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και ειδικότερα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη δημιουργία νέων κρατών στην Ευρώπη : όπως επανασύσταση της Πολωνίας, δημιουργία της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας καθώς και άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή.

Οι γερμανικές αποικίες μοιράστηκαν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Νότιας Αφρικής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, ενώ η Εγγύς Ανατολή παλαιότερα τουρκική κτήση διαμοιράστηκε σε περιφέρειες που αποδόθηκαν από την Κοινωνία των Εθνών στην Γαλλία και την Αγγλία.

Πολεμικές αποζημιώσεις απαιτήθηκαν από την Γερμανία, η οποία είδε τα ανατολικά της εδάφη να χάνουν τον θύλακα του Ντάντσιχ που πέρασε στην κατοχή της Πολωνίας.

Συνθήκες

Οι βασικότερες συνθήκες που συνομολογήθηκαν με βάση τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης ειρήνης των Παρισίων του 1919 ήταν κατά χρονολογική σειρά οι:

  • Συνθήκη των Βερσαλλιών (Treaty of Versailles), 28 Ιουνίου 1919,
  • Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Treaty of Saint-Germain), 10 Σεπτεμβρίου 1919,
  • Συνθήκη του Νεϊγύ (Treaty of Neuilly), 27 Νοεμβρίου 1919,
  • Συνθήκη του Τριανόν (Treaty of Trianon), 4 Ιουνίου 1920,
  • Συνθήκη των Σεβρών (Treaty of Sèvres), το σχέδιο της οποίας υπεγράφη στις 10 Αυγούστου 1920, χωρίς όμως να επικυρωθεί από καμία χώρα, (ακόμα και από την Ελλάδα), η οποία τελικά και αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης (Treaty of Lausanne), που συνομολογήθηκε στις 24 Ιουλίου 1923

 

‘Αλλα γεγονότα ..

532: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.

Ioustinianos

 

1778: Ο Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τα νησιά της Χαβάης και τα ονομάζει Σάντουιτς.

1823: Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης.

Kyverneio-Nafploio

 

1827: Συγκαλείται η Γ’ Εθνική Συνέλευση στην Ερμιόνη και Τροιζήνα, η οποία αναθεωρεί το Σύνταγμα και απευθύνει πρόσκληση στον Ιωάννη Καποδίστρια να αναλάβει Κυβερνήτης της Ελλάδας.

1833:Ο Όθων με τα μέλη της Αντιβασιλείας φθάνουν στο Ναύπλιο, επιβαίνοντες στην αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδος συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες.

1904: Μεγάλες απεργίες αρχίζουν στη Γερμανία, καθώς αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους βιομηχάνους των μεγάλων εργοστασίων νηματουργίας και των εργατών.

1910: Παραιτείται η κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και ορκίζεται νέα υπό τον Στέφανο Δραγούμη, κατ’ απαίτηση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.

1913: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να καταλάβει τα Ιωάννινα.

1919: Αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που θέτει και επισήμως τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα, ιδρύεται στην Αγγλία η εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Bentley Motors.

1923: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, με το νέο ημερολόγιο, η 16η Φεβρουαρίου θα γίνει 1η Μαρτίου.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πολιορκία του Λένινγκραντ: Ο Κόκκινος Στρατός σπάει για πρώτη φορά τον κλοιό των ναζιστικών δυνάμεων. Με την Επιχείρηση Iskra καταφέρνει να ανοίξει ένα διάδρομο και ξεκινά τον ανεφοδιασμό της πόλης, ανακουφίζοντας μερικώς τους πολιορκημένους κατοίκους. Την ίδια μέρα, σημειώνεται η πρώτη εξέγερση των Εβραίων στο Γκέτο της Βαρσοβίας.

1953: Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. Την ίδια μέρα, διεξάγεται ο πρώτος αγώνα της Φόρμουλα 1 στη Λατινική Αμερική, στο Μπουένος Άιρες. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη. Στον 31ο γύρο η Ferrari του Νίνο Φαρίνα παρασύρει και σκοτώνει 13 άτομα και τραυματίζει σοβαρά 40.

 

1965: Παντρεύονται ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη στους Δελφούς.

1967: Ο Άλμπερτ ντε Σάλβο, γνωστός ως ο «Στραγγαλιστής της Βοστόνης», που διέπραξε σωρεία εγκλημάτων, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση.

1977: Γίνεται στο Σίδνεϊ το καταστροφικότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην ιστορία της Αυστραλίας, όταν εκτροχιάζεται αμαξοστοιχία. 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 210 τραυματίζονται.

1980: Οι σκύλοι εισάγονται στα ελληνικά σώματα ασφαλείας και επιτρέπεται η χρήση τους στα γήπεδα.

1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τραυματίζει στα πόδια τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Tαρασουλέα.

1996: Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος. Λαμβάνει 86 ψήφους, έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου. Την ίδια μέρα ο Μάικλ Τζάκσον και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ παίρνουν διαζύγιο έπειτα από 18 μήνες γάμου.

2001: Στη Γαλλία, η Βουλή υιοθετεί ομόφωνα νόμο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας του 1915. Στην Τουρκία, η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο νόμος θα επιφέρει σοβαρή και διαρκή ζημία στις διμερείς σχέσεις και ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

2004: 25 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 131 τραυματίζονται, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, μετά από επίθεση αυτοκτονίας με 500 κιλά εκρηκτικά κατά του αμερικανικού αρχηγείου στη Βαγδάτη.

2011: Τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο υποδέχεται στα σκαλιά του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πλέον σημαντική επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1689 – Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος

1856 – Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς, Αμερικανός χειρουργός

1880 – Πάουλ Έρενφεστ, Αυστριακός φυσικός και μαθηματικός.

1888 – Αλέξανδρος Καραμανλάκης, δημοσιογράφος και πρωτοπόρος αεροπόρος, που σκοτώθηκε κατά την πτώση του αεροπλάνου του στον Κορινθιακό Κόλπο. (Θαν. 29/8/1912)

Alexandros_Karamanlakis

 

1892 – Όλιβερ Χάρντι, το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός-Λιγνός».

1904 – Κάρι Γκραντ, Άγγλος ηθοποιός.

1914 – Γιάννης Παπαϊωάννου, Έλληνας συνθέτης και μουσικός του ρεμπέτικου.

1915 – Βασίλης Τσιτσάνης, Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής.

1921 – Γιοϊσίρο Νάμπου, Αμερικανός φυσικός ιαπωνικής καταγωγής (βραβείο Νόμπελ 2008).

1933 – Ρέι Ντόλμπι, Αμερικανός εφευρέτης

1937 – Τζον Χιουμ, Ιρλανδός πολιτικός, (Νόμπελ Ειρήνης 1998).

1955 – Κέβιν Κόστνερ, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός.

1956 – Ρέι Ντόλμπυ, εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος για τη μείωση του θορύβου.

1984 – Γιάννης Δρυμωνάκος, πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση.

1987 – Γρηγόρης Μάκος, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

474 – Λέων Α’, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1367 – Πέτρος Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας

1849 – Πανούτσος Νοταράς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός. (Γεν. 31/3/1740)

Panoutsos_Notaras

 

1862 – Τζων Τάυλερ, 10ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1927 – Καρλότα του Μεξικό.

1936 – Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Βρετανός συγγραφέας, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1907

1952 – Κάρλυ Χάουαρντ, κωμικός, μέλος του Τρίο Στούτζες

1966 – Καθλίν Νόρις, Αμερικανή συγγραφέας

1984 – Βασίλης Τσιτσάνης, συνθέτης, τραγουδιστής. (Γεν. 18/1/1915)

 

1993 – Διονύσιος Ζακυνθηνός, βυζαντινολόγος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close