ΣΚΟΠΙΑ

Ζάεφ σε Deutche Welle: “Σε περίπτωση που χάσω τις εκλογές απειλείται η Συμφωνία των Πρεσπών”

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή στη Deutche Welle, καθώς σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, απειλείται η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.


Απαντώντας στο ερώτημα εάν η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ σε περίπτωση που ο ίδιος χάσει τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως: “Αυτό που έχει εξαγγείλει η αντιπολίτευση είναι μία απειλή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ακυρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι πολίτες που, με ισχυρή πλειοψηφία, στήριξαν την ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, δεν θα επιτρέψουν την εκτροπή της χώρας από έναν δρόμο, για τον οποίον πολλές γενιές έχουν αγωνιστεί”.

Ωστόσο η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, τον περασμένο Οκτώβριο, δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ιδιαίτερα μετά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα – αλλά χωρίς να αναφερθεί ευθέως στους χειρισμούς της Γαλλίας – ο Ζάεφ παραδέχεται ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας αισθάνονταν “συντετριμμένοι” μετά το αδιέξοδο στη σύνοδο κορυφής.

Ωστόσο, επισημαίνει, αποφάσισε τελικά “να συνεχίσει τον αγώνα, τις μεταρρυθμίσεις, τον εξευρωπαϊσμό της χώρας”.

Προειδοποιεί ότι “αν επιστρέψουν εδώ ο εθνικισμός και ο ριζοσπαστισμός, τότε θα χάσουμε δεκαετίες“. Ο ίδιος τονίζει ότι η χώρα του δεν θέλει να ενταχθεί αμέσως στην ΕΕ, αλλά όπως δηλώνει χαρακτηριστικά “θα πρέπει να διατηρήσουμε το κίνητρό μας για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν όλοι είναι έτοιμοι, τόσο εμείς, όσο και η ΕΕ, τότε θα γίνουμε μέλος. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει εάν αυτό θα συμβεί σε πέντε, επτά ή δέκα χρόνια”.


Μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ στο f/b: “Η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές και να συνεχίσει να εργάζεται για το καλό των πολιτών. Την Δευτέρα συνεχίζουμε τις συνομιλίες για τα νέα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης. Η “Βόρεια Μακεδονία” (Σκόπια) προχωρά μπροστά, κινείται στο σωστό δρόμο και έτσι πρέπει να συνεχίσει”

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button