ΙΣΤΟΡΙΑ

11 Δεκεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1981.. Η Σφαγή στο Ελ Μοσότε

1981.. Η Σφαγή στο Ελ Μοσότε: Στρατιώτες του Ελ Σαλβαδόρ σκοτώνουν περίπου 1.000 πολίτες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.


 

 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό)


 

 

To 1979 η στρατιωτική κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρόεδρο Ουμπέρτο Ρομέρο .

Οι ΗΠΑ είδαν αυτό το πραξικόπημα με πολύ καλό μάτι, αφού είχε προηγηθεί η ανεπιθύμητη ανατροπή του καθεστώτος Σομόζα στην Νικαράγουα. Αποφάσισαν λοιπόν να βοηθήσουν την χούντα στρατιωτικά και οικονομικά.

Η χούντα παρ’όλη την προσπάθειά της για φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, προχωρούσε σε βίαιες καταστολές με πολλούς νεκρούς. Ο εμφύλιος της Νικαράγουα είχε μόλις αρχίσει. Το 1981, οι αριστερές οργανώσεις ενώθηκαν και κήρυξαν πόλεμο στην δεξιά κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ. Η σφαγή του Ελ Μοσότε, στις 11 Δεκεμβρίου, έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο βάναυσες, άδικες και βίαιες μαζικές δολοφονίες αμάχων στην ιστορία.

Το Ελ Μοσότε είχε κρατήσει ουδέτερη στάση την περίοδο του εμφυλίου. Οι κάτοικοί του ήταν προτεστάντες, με τους καθολικούς να είναι αυτοί που υποστήριζαν περισσότερο τους αριστερούς αντάρτες. Είχαν πουλήσει κάποιες φορές διάφορα εφόδια, όμως είχαν καταστήσει σαφές στους αντάρτες ότι στο χωριό τους δεν θα έβρισκαν εθελοντές για τον αγώνα τους.

 

Στις 10 Δεκεμβρίου, μια μονάδα στρατού που είχε εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, έφτασε στο Ελ Μοσότε, ύστερα από μάχη με τους αντάρτες. Ο στρατός βρήκε στο χωριό εκτός από τους κατοίκους και μερικούς αγρότες, που πιθανόν να είχαν προσχωρήσει στους αντάρτες και ζήτησαν καταφύγιο στο χωριό.

Οι στρατιώτες της «Attlacati Batallion», διέταξαν τους πάντες να βγουν από τα σπίτια τους και να πάνε στην πλατεία, όπου τους έβαλαν να γονατίσουν με το πρόσωπο στραμμένο στο έδαφος. Την επόμενη μέρα, στις 11 Δεκεμβρίου, χώρισαν τους άντρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, και προχώρησαν σε βασανισμούς, ανακρίσεις και εκτελέσεις των ανδρών.

Το μεσημέρι, πήραν τις γυναίκες και όσες ήταν από 10 ετών και πάνω, τις βίασαν επανειλημμένα. Αργότερα τις έστησαν απέναντι και τις σκότωσαν όλες με οπλοπολυβόλα. Τα παιδιά ήταν τελευταία. Εκεί, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια, κόβοντας τους λαιμούς τους και κρεμόντας τα από δέντρα.

Αφού σκότωσαν ολόκληρο τον πληθυσμό του χωριού, έβαλαν φωτιά σε όλα τα κτίρια. Μ Το ίδιο βράδυ παρέμειναν στο χωριό. Την επόμενη μέρα συνέχισαν την σφαγή στο κοντινό χωριό Λος Τορίλες.

Το περιστατικό της σφαγής του Ελ Μοσότε, έγινε γνωστό 1,5 μήνα αργότερα από Αμερικανούς δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι έγραψαν ότι 730 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Αργότερα η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ αλλά και των ΗΠΑ, δεν αρνήθηκαν την σφαγή αλλά ισχυρίστηκαν πως οι σφαγιασθέντες ήταν μόλις 300!

Μετέπειτα έρευνες, ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων στους 900 αμάχους, αθώους πολίτες. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Ελ Σαλβαδόρ τερματίστηκε το 1992, με τους νεκρούς να φτάνουν επίσημα τους 27.000, αλλά ο πραγματικός αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος


 

 

‘Αλλα γεγονότα ..

 

Αλμανάκ

 

1792: Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, που θα τον οδηγήσει στη γκιλοτίνα.

1816: Η Ιντιάνα γίνεται η 19η πολιτεία των ΗΠΑ.

1844: Ο δρ. Τζον Ριγκς εφαρμόζει για πρώτη φορά αναισθησία για την εξαγωγή δοντιού του συναδέλφου του δρ. Χόρας Γουέλς, χρησιμοποιώντας νιτρικό οξείδιο.

1886: Η Dial Square FC, μία ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο αγώνα της και συντρίβει με 6-0 την Eastern Wanderers. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη σε Arsenal FC.

1930: Η Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, που έχει τουλάχιστον 400.000 καταθέτες, κλείνει και τα 60 υποκαταστήματά της.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν πόλεμο στις ΗΠΑ. Η Αμερική απαντά κηρύσσοντας πόλεμο σε Γερμανία και Ιταλία. Την ίδια μέρα, η Ιαπωνία εισβάλει στη Βιρμανία.

1946: Δημιουργείται η UNICEF, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965.  Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

1967: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde παρουσιάζεται στην Τουλούζ της Γαλλίας.

FRANCE – DECEMBER 12: Concorde In Toulouse Airport On December 1967 (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

1974: Ο ανώτατος δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

1981: Η Σφαγή στο Ελ Μοσότε: Στρατιώτες του Ελ Σαλβαδόρ σκοτώνουν περίπου 1.000 πολίτες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

1982: Εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή «Η ώρα του πρωθυπουργού». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

1997: Το Πρωτόκολλο του Κιότο: Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη, η οποία προβλέπει μείωση κατά μέσο όρο 5,2% της εκπομπής ρύπων, για τις ανεπτυγμένες χώρες από τα επίπεδα του 1990, για τα χρόνια 2008 – 2012.

1999: Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η προσέγγιση της Ευρώπης με την Τουρκία, αποσυνδέεται το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου, καλείται η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση των τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

2001: Η Κίνα γίνεται δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά από 15 έτη εκτενών διαπραγματεύσεων.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1781 – Ντέιβιντ Μπριούστερ, Σκωτσέζος φυσικός

1803 – Έκτορ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης

1843 – Ρόμπερτ Κωχ, Γερμανός βακτηριολόγος

1882 – Μαξ Μπορν, Γερμανός φυσικός

1890 – Κάρλος Γκαρντέλ, αργεντίνος τραγουδιστής, που ταυτίστηκε με το ταγκό. (Θαν. 24/6/1935)

1911 – Ναγκίμπ Μαχφούζ, Αιγύπτιος συγγραφέας

1918 – Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν, Ρώσος συγγραφέας, βραβείο Νόμπελ 1970

1922 – Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Έλληνας τραγουδιστής. (Θαν. 7/4/2005)

1925 – Πωλ Γκρήνγκαρντ, Αμερικανός νευροεπιστήμονας, βραβείο Νόμπελ 2000

1948 – Σταμάτης Σπανουδάκης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης

1949 – Ελένη Γερασιμίδου, Ελληνίδα ηθοποιός

1950 – Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. (Θαν. 19/11/1988)

 

Θάνατοι σαν σήμερα

969 – Νικηφόρος Φωκάς, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (δολοφονήθηκε) (Γεν. 912)

Η ασκητική ζωή του και οι συχνές απουσίες του από την Κωνσταντινούπολη οδήγησαν τη Θεοφανώ στην αγκαλιά του 44χρονου ανιψιού του Ιωάννη Τσιμισκή.Oι δυο τους συνωμότησαν για να σκοτώσουν τον Νικηφόρο και να επαναφέρουν την τάξη και την ηρεμία στην αυτοκρατορία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τις 11ης Δεκεμβρίου 969 έξι άνδρες ντυμένοι γυναίκες εισχώρησαν στο παλάτι και κατευθύνθηκαν στον αυτοκρατορικό κοιτώνα. Με έκπληξη αντίκρισαν το κρεββάτι άδειο και τον Νικηφόρο να κοιμάται στο πάτωμα πάνω σε μία προβιά, όπως το συνήθιζε. Ξύπνησε από τον θόρυβο, αλλά ακαριαία χτυπήθηκε στο πρόσωπο από το ξίφος ενός συνωμότη. Πλημμυρισμένος από τα αίματα προσπάθησε να ζητήσει εξηγήσεις από τον Τσιμισκή. Αυτός άρχισε να τον κατηγορεί και να του τραβάει με μένος τα γένια. Ένας άλλος από τους συνωμότες κατάφερε εναντίον του το ξίφος και του έκοψε το κεφάλι. Το σώμα του πετάχτηκε από το παράθυρο και το κεφάλι του κρατήθηκε ως τρόπαιο.

Την επομένη μέρα (12 Δεκεμβρίου) ο Νικηφόρος Φωκάς τάφηκε με τιμές Αγίου στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, την ίδια ώρα που η Κωνσταντινούπολη πανηγύριζε για τον νέο της αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή. Χαρακτηριστικό το επίγραμμα που χαράχθηκε στον τάφο του: «Κατέκτησες τα πάντα, εκτός από μία γυναίκα»

1282 – Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1964 – Σαμ Κουκ, αμερικανός σόουλμαν. Βρέθηκε δολοφονημένος σε μοτέλ από την ιδιοκτήτριά του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. (Γεν. 22/1/1931)

 

2008 – Αγγελική Λαΐου, καθηγήτρια και Ακαδημαϊκός

2012 – Ραβί Σανκάρ, ινδός συνθέτης. (Γεν. 7/4/1920

Σχετικά Άρθρα

Back to top button