ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσέγγιση Ελλάδας σε Χάφταρ: Καλεί τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής & στενό συνεργάτη του στρατάρχη

Η Ελλάδα έστω και αργά προχωράει σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας αν και κατόπιν εορτής καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Λιβύης Σάρατζ, έχει μεν αναγνωριστεί από την Ελλάδα και από την ΕΕ αλλά εξαρτάται οικονομικά σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Τουρκία και το σημαντικότερο είναι περιορισμένης επιρροής και καλεί στην Αθήνα προς επίσκεψη τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής η οποία ελέγχεται από τον Χαλίφα Χάφταρ.

Τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και των πετρελαιοπηγών έχει ο στρατάρχης Χάφταρ. Είναι επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού και έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «εχθρική χώρα» προειδοποιώντας ότι ως «εχθρικά» θα αντιμετωπίζονται τα πλοία και στρατιωτικά αεροπλάνα με τα οποία ενισχύει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο στρατάρχης κατηγορεί τον Ερντογάν για παράνομη συμφωνία με την Λιβύη και έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ. Τον στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Μακρόν, ο Πούτιν, ο Σίσι και οι εμίρηδες των ΗΑΕ.

Ο Χάφταρ ελέγχει την λιβυκή Βουλή η οποία δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Γκουάιντερ τα επόμενα 24ωρα επισκέπτεται την Αθήνα, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ελληνικής βουλής Κώστα Τασούλα.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται η αρχή για να διορθωθεί το λάθος που έπραξε η ελληνική Πολιτεία για να ικανοποιήσει την διακυβέρνηση Κλίντον-Ομπάμα που ήθελαν οπωσδήποτε να «γεμίσουν» την Μεσόγειο με ισλαμιστικές κυβερνήσεις «μετριοπαθούς τύπου».

Κάτι βέβαια που δεν μπορούσε να ισχύσει στην πραγματικότητα και για αυτό και απέτυχε.

 

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν «ξεσαλώσει» και μιλούν για «πανικό της Ελλάδας» μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σχολιάζοντας την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, αλλά και την σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Μητσοτάκης ζήτησε συνάντηση» αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της η Aksam, αναφερόμενη στην ενόχληση της Αθήνας για τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης, ενώ επικαλείται και τη δήλωση Ερντογάν: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε συνάντηση, θα μιλήσουμε για όλα».

Ανάλογο είναι το πρωτοσέλιδο της Turgun, που εστιάζει στη συμφωνία με τη Λιβύη, γράφοντας χαρακτηριστικά «Έλληνες και Κύπριοι σε πανικό» και τονίζοντας πως και οι δύο χώρες ζήτησαν το κείμενο της συμφωνίας.

Η Sozcu επικρίνει την Ουάσινγκτον, γράφοντας ότι «διοργάνωσε θέατρο “καλής και κακής αστυνομίας” για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close