ΙΣΤΟΡΙΑ

30 Νοεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η καθοριστική νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών στο Πόγραδετς

1940 ..Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Καθοριστικής σημασίας νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών στο Πόγραδετς της Αλβανίας


 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό)

Η μάχη ξεκίνησε όταν ελληνικες μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού, επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στις 27 Νοεμβρίου 1940. Στις 28 Νοεμβρίου 1940, οι Έλληνες κατέλαβαν το Όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, ανοίγοντας μια είσοδο μεταξύ των ιταλικών στρατευμάτων.

Άλλη μια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Λόφο 1244, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν την αριστερή γραμμή του μετώπου που σχημάτισαν μια νέα γραμμή στις 30 Νοεμβρίου. Οι Έλληνες εισήλθαν στο Πόγραδετς την ίδια ημέρα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ιταλικής μεραρχίας Αρέτσο και έσπασαν τις γραμμές τους, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να υποχωρήσουν προς το Ελμπασάν.Η μάχη του Πόγραδετς τελείωσε την ίδια ημέρα και κόστισε 3.000 Έλληνες νεκρούς.

Σημασία

Η μάχη του Πόγραδετς είχε περισσότερες επιτυχίες στα βορειοανατολικά. Η νίκη του ελληνικού στρατού ανάγκασε τους Ιταλούς να υποχωρήσουν βόρεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περικύκλωση και η ολοκληρωτική ήττα. Αυτό οδήγησε στη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Βορείου Ηπείρου από την Ελλάδα

.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ,ΙΤΑΛΟΜΑΧΟΣ ΗΡΩΣ

Ο πορθητής του Πόγραδετς,
Υποστράτηγος Σ.Μουτούσης

Η Ελληνική ιστορία έχει αναδείξει εκατοντάδες γνωστές στρατιωτικές φυσιογνωμίες και αρκετές χιλιάδες λιγότερο γνωστές, όχι γιατί υπήρξε επιλεκτικότητα,αλλά διότι ένα ιστορικό έθνος –όπως το ελληνικό– με μακραίωνες πολεμικές παραδόσεις, που χάνονται στην αχλύ της μυθολογίας, το οποίο γεννά συνεχώς μαχητές,έχει δημιουργήσει ένα κολοσσιαίο πάνθεον ηρώων.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν επίλεκτες μορφές με αναμφισβήτητες στρατιωτικές ικανότητες, η σταδιοδρομία των οποίων αξίζει να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό. Ειδικά η καριέρα του Σωτήριου Μουτούση είναι πλήρης πολεμικών συμβάντων, καθώς από νωρίς τέθηκε στην υπηρεσία της πατρίδας, πολεμώντας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την εκπλήρωση της Μεγάλης Ιδέας.

Ο υποστράτηγος Σωτήριος Μουτούσης υπήρξε μια διακεκριμένη και ηρωική φυσιογνωμία,μετέχοντας σε όλες τις ιστορικές συγκρούσεις του Ελληνισμού,του 20ού αιώνα. Οι στρατιωτικές του ικανότητες δοκιμάστηκαν και επιβραβεύτηκαν με πλήθος μετάλλια και τιμητικές προαγωγές, από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι και τον Εμφύλιο. Ο Μουτούσης ανήκε στην επίλεκτη γενιά στρατιωτικών ηγητόρων, η οποία γαλουχήθηκε με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, το οποίο λίγο έλειψε να πραγματοποιηθεί. Ήταν από εκείνους τους άνδρες που το ήθος τους τους ωθούσε πάντα να μη φοβούνται τις αποφάσεις, όσο βαρύ και αν ήταν το προσωπικό κόστος.

Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν μετείχε στην κυβέρνηση Τσολάκογλου, γεγονός που μετά την απελευθέρωση τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όμως, η μεταπολεμική δικαίωση επήλθε λόγω των απαράγραπτων επιτυχιών και θριάμβων που πέτυχε στα διάφορα μέτωπα, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Μικράς Ασίας, πολεμώντας τους εχθρούς του έθνους, συναριθμώντας τον στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων.

Ο υποστράτηγος Μουτούσης διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μέτωπο της βόρειας Ηπείρου, εκεί όπου απέκτησε το ένδοξο προσωνύμιο του «Ιταλομάχου» πορθητή του Πόγραδετς!


 

 

‘Αλλα γεγονότα ..

 

Αλμανακ

 

1782: Αμερικανική Επανάσταση: Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επισημοποιηθεί το 1783.

1786: Καταργείται η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’

 

1853: Η Ναυμαχία της Σινώπης: Ο ρωσικός στόλος υπό τον Πάβελ Νακίμοφ καταναυαμαχεί τον Οθωμανικό υπό τον Οσμάν Πασά, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.

1872: Διεξάγεται στη Γλασκόβη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Σκωτία-Αγγλία 0-0.

1874: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Είναι τα λεγόμενα «Στηλιτικά». Στις στήλες των εφημερίδων δημοσιεύονται για διαπόμπευση τα ονόματα των βουλευτών που στηρίζουν το Βούλγαρη.

 

1893: Ιδρύεται από τον Αντώνιο Καλλέργη η Τράπεζα Αθηνών.

1900: Γερμανός μηχανικός επινοεί αυτοκίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

1903: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια» το ιστορικό του άρθρο «Ένας ποιητής» για τον Καβάφη, με το οποίο ο αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό. Την ίδια μέρα η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα, τα «Ολύμπια».

1912: Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Μακεδονία, αφού χάνουν και το τελευταίο οχυρό τους στην περιοχή, μετά τη νίκη των Σέρβων στη Ντίμπρα.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.

 

1932: Στην Ελλάδα, καταργείται το Υπουργείο Υγιεινής και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο Υπουργείο Πρόνοιας.

1938: Αρχίζει η πλήρης ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών στο Πόγραδετς της Αλβανίας.

1958: Υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα (Κυβέρνηση Καραμανλή), η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα. Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα…

1963: Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υποβάλλει στους Τουρκοκυπρίους σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης («13 σημεία»).

 

1966: Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που παρακολουθεί, μετά από μια ολόκληρη χιλιετία, τη θεία λειτουργία σε ναό της ορθόδοξης εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.Την ίδια μέρα, κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

1981: Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά – ζυγά).

1982: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της αθλητικής εφημερίδας «Ο Φίλαθλος».

1982: O Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορεί το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, το Thriller.

1992: Οι χουντικοί Παττακός, Ζωιτάκης, Μακαρέζος και Λαδάς υποβάλλουν αίτηση χάριτος.

1993: Η Γερουσία στην Ολλανδία εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ευθανασία, με ψήφους 37 υπέρ και 34 κατά.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1340 – Ιωάννης, δούκας του Μπερί

1466 – Αντρέα Ντόρια, γενοβέζος ναύαρχος και πολιτικός. Το επίθετό του αποτέλεσε το δεύτερο συνθετικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του, Σαμπντόρια. (Θαν. 25/11/1560)

1667 – Τζόναθαν Σουίφτ, Ιρλανδός συγγραφέας

1835 – Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. (Θαν. 21/4/1910)

 

1858 – Τζαγκντίς Τσάντρα Μπόουζ, Ινδός φυσικός

1874 – Γουίνστον Τσόρτσιλ, βρετανός πολιτικός, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επονομαζόμενος και «πατέρας της νίκης», λόγω της αποφασιστικής συμβολής του στην ήττα του ναζισμού. (Θαν. 24/1/1965)

 

1903 – Alix Gres, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας

1982 – Ελίσα Κάθμπερτ, Καναδέζα ηθοποιός

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1526 – Τζοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε, Ιταλός στρατηγός

1822 – Χουρσίτ Πασάς, πολιτικός και στρατιωτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

1900 – Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας.  (Γεν. 16/10/1854)

 

1901 – Έντουαρντ Τζων Έυρε, Βρετανός εξερευνητής και κυβερνήτης της Τζαμάικα

1989 – Αχμάντου Αχίτζο, 65, πρώτος Πρόεδρος του Καμερούν (1960-82)

1994 – Γκι Ντεμπόρ, Γάλλος θεωρητικός του Μαρξισμού, συγγραφέας, κινηματογραφικός παραγωγός, μέλος της Λετριστικής Διεθνούς, ιδρυτικό μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς και παροδικό μέλος της οργάνωσης «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» του Κορνήλιου Καστοριάδη. (Γεν. 28/12/1931)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close