ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα “μαλακά” λόγω νέου Ποινικού Κώδικα οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Siemens

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους στην υπόθεση της Siemens για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) κατ’ επάγγελμα, όχι όμως και για την πράξη της δωροδοκίας.

Ανάμεσά τους ο πρώην ισχυρός άνδρας του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πύρερ, τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ καθώς επίσης πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ (ο οποίος καταζητείται από τότε που «έσπασε» το «βραχιολάκι»).

Χωρίς λέξη επί του σκεπτικού, το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, υιοθετώντας προφανώς την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Οι υπόλοιποι 27, μεταξύ των οποίων ο Θόδωρος Τσουκάτος, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονταν

Πώς παραγράφηκαν τα αδικήματα

Τα βασικά αδικήματα που αντιμετώπιζαν, κατά περίσταση, οι κατηγορούμενοι ήταν η δωροδοκία και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ωστόσο, μετά τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019, η δωροδοκία διώκεται ως πλημμέλημα. Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές τροποποιήσεις επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορουμένους για τους οποίους θα αποφάσιζε ότι είναι ένοχοι με τον ευνοϊκότερο νόμο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η πράξη της δωροδοκίας να κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί, όπως και έγινε.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η εισαγγελέας της έδρας με αφορμή τον νέο Κώδικα προχώρησε σε νέα εισαγγελική πρόταση, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του νομοθέτη.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά είχε ζητήσει την ενοχή συνολικά 22 από τους 54 κατηγορουμένους, επισημαίνοντας πως το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς με τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close