ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα με παράνομο λογισμικό διέγραψε αποδείξεις 25 εκατ. ευρώ!

Μεγάλο και εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς, αλλά και τις ταμειακές μηχανές, εντόπισαν οι υπηρεσίες ειδικών ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).


 

Στο συγκεκριμένο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται περίπου 100 επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το συνολικό φορολογητέο ποσό που αποκρύφτηκε με τη βοήθεια των εν λόγω εφαρμογών, ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αναλογών ΦΠΑ σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στην ανάγκη «για πιο αυστηρές ποινές και κυρώσεις για όσους παραποιούν φορολογικούς μηχανισμούς με σκοπό να φοροδιαφύγουν» και την ταχύτερη «ασφαλή και σε πραγματικό χρόνο διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ».  «Εντείνουμε τους ελέγχους, επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής», διεμήνυσε ακόμη.

Πώς λειτουργούσε το λογισμικό

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί δέκα εφαρμογές οι οποίες συνεργάζονται, δίνοντας τις εξής δυνατότητες:

  • Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.
  • Τροποποίησης της συνολικής αξίας επιμέρους παραστατικών μεταβάλλοντας (αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά.
  • Εκ νέου σήμανσης με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή, αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.
  • Ελέγχου της τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.
  • Επιλεκτικής παρέμβασης τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
  • Εντοπισμού και απαλοιφής παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο.
  • Διόρθωσης των αρχείων, που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό, τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.
  • Μαζικής διόρθωσης των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.
  • Εξάλειψης των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων, που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.
  • Αυτοματοποιημένης διαγραφής των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Πώς έφτασε η ΑΑΔΕ στα «ίχνη» του κυκλώματος

Όλα ξεκίνησαν από έναν στοχευμένο επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση εστίασης που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν αλλοιώσεις σε αποδείξεις, κατάσχεσαν από την εν λόγω εταιρεία δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δύο μηχανισμούς σήμανσης.

Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων μηχανημάτων, εντοπίστηκε η εταιρεία μηχανογράφησης, στην οποία και έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος.

Στη συνέχεια, από εκεί κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία με οικονομικά δεδομένα πελατών, καθώς και αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονταν τροποποιημένα φορολογικά στοιχεία με μειωμένες αξίες.

Ακολούθησε έλεγχος σε άλλη επιλεγμένη επιχείρηση από το πελατολόγιο της εταιρείας μηχανογράφησης προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη διασύνδεσης με τα κατασχεθέντα τροποποιημένα αρχεία.

Τέλος, ακολούθησαν κοινές δράσεις με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τόσο από την επιχείρηση μηχανογράφησης, όσο και από τις επιχειρήσεις του πελατολογίου της.

Την επεξεργασία των ψηφιακών πειστηρίων ανέλαβε, στα εργαστήρια της, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button