ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόρακας κοράκου..»: Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή η ασυλία για τα τραπεζικά στελέχη

«Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει..ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ! Ασυλία από το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των τραπεζών προβλέπεται στους νέους ποινικούς κώδικες!»
Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλη, η κατάπτυστη διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που είναι ενταγμένη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους νέους ποινικούς κώδικες.

Το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις», προβλέπει την αλλαγή του άρθρου 390 του ποινικού κώδικα ώστε να μην είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη δίωξη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε τραπεζικά στελέχη.

Αντίθετα προβλέπεται δίωξη μόνον σε περίπτωση που καταθέσει μήνυση το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει ζημιωθεί, κάτι που σημαίνει ότι το τραπεζικό ίδρυμα πρέπει να.. μηνύσει(!!) τον εαυτό του.

Μάλιστα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτή η ιδιότυπη ασυλία όχι μόνον στα τραπεζικά στελέχη αλλά και στα στελέχη των εταιριών του ιδιωτικου τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δικαισούνης Κώστας Τσιάρας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.  Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά την ρύθμιση ώς αναγκαία προκειμένου να υπάρξει ευχέρεια των ιδρυμάτων να προχωρησουν στην ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» που εκτιμώνται στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνεται και η τιμωρία του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας, που όμως αναμένεται να αποσυρθεί μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Στην συζήτηση – σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συνδέσει τον νέο ποινικό κώδικα, με το συνολικό ζήτημα της αποκατάστασης της νομιμότητας.  Δίνωντας μάλιστα έμφαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στις αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Το θέμα του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών έθιξε πάντως στην ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  «προβλέπετε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης την κατ’ έγκληση δίωξη της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών καθώς και ανώτατο χρονικό όριο στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων προερχόμενων από το έγκλημα που διατάσσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».

Μάλιστα ο έθεσε το ερώτημα: «Αφαιρώντας από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης δίωξης στελεχών σε τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό, ποιος θα αναλάβει τη ζημία που τυχόν θα προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία τους από θεσμικά ανέλεγκτες ενέργειες στελεχών τους;»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close